lv
RnX3jm8ixDv49K7OHfk8pzdGMR88WyiMbm03psjR
3925874

Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

ES Ārlietu ministru padomē 2024.gada 22.jūlijā ārlietu ministre Baiba Braže uzsvēra, ka šobrīd ir kritiski svarīgi turpināt kopīgu ES militāru atbalstu Ukrainai, kas ir balstīts Ukrainas vajadzībās, paredzams un norit bez kavēšanās. Tāpat viņa norādīja, ka svarīgi ES līmenī nekavējoties vienoties par 6,6 mljrd. eiro novirzīšanu Ukrainas militārajam atbalstam no Eiropas Miera mehānisma (European Peace Facility). Tāpat B. Braže norādīja, ka ES jāspēj vienoties par kopīgu aizsardzības industrijas attīstību un cieši jāsadarbojas ar NATO.

Sanāksmes diskusijā par Krievijas agresiju Ukrainā attālināti piedalījās arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba (Dmytro Kuleba), informējot par aktuālo situāciju kaujaslaukā. D. Kuleba uzsvēra, ka neskatoties uz situāciju ASV, jāturpina fokusēties uz notiekošo Ukrainā. D. Kuleba izklāstīja pirmā Ukrainas miera samita rezultātus un informēja par tālākajiem soļiem pēc miera samita. Viņš pateicās ES par līdzšinējo atbalstu, tajā skaitā par Ukrainai piegādātajām Patriot sistēmām, vienlaikus uzsverot kritiski nepieciešamo atbalstu turpmāk, tostarp - jāstiprina sankcijas pret Krieviju un jānovērš jebkādas iespējas tās apiet.

ES valstu ārlietu ministri nosodīja Krievijas veiktos regulāros, intensīvos un brutālos uzbrukumus Ukrainas kritiski svarīgiem stratēģiskiem infrastruktūras objektiem un teroraktus pret civiliedzīvotājiem, tostarp šā gaga 8.jūlijā veikto masīvo raķešu uzbrukumu Kijivai, tajā skaitā sabombardējot bērnu slimnīcu "Ohmatdet".

Baiba Braže norādīja, ka mūsu - ES dalībvalstu un sabiedroto - drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā. "Krievijas politika ir karš, visās jomās - militāri, ekonomikā, medijos, reliģijā, privātajā sektorā, turklāt nav nekādu indikāciju, ka tas varētu mainīties. Tā ir visas starptautiskās sabiedrības problēma, jo Krievijas karam Ukrainā ir sekas globālā mērogā. Tādēļ mums kopā ir jārīkojas konstruktīvi un jādara viss iespējamais, lai Krievija nespētu atjaunot savu militāro kapacitāti un kaujas spējas. Tas ietver gan jaunas un paplašinātas sankcijas pret Krieviju, gan Eiropas Miera mehānisma līdzekļu novirzīšanu Ukrainai - nav piedodama ilgāka kavēšanās ar lēmumu par ES militāro atbalstu - nespēja vienoties par šo lēmumu būtu "kauna traips" ES vienotībai, tādēļ aicinu uz vienotu, konsekventu un konstruktīvu rīcību," akcentēja B. Braže.

Viņa arī norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā gan ES, gan arī G7 valstu līmenī un NATO samitā Vašingtonā pieņemta virkne nozīmīgu un konkrētu lēmumu mūsu drošībai, tostarp NATO samitā apstiprināta jauna apņemšanās aizsardzības industrijas atbalstam, G7 lēmums Krievijas iesaldēto līdzekļu novirzīt Ukrainas atjaunošanai, taču svarīgi, lai pieņemtajiem lēmumiem sekotu praktiski rīcība. B.Braže arī aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 milj. eiro.

B. Braže arī uzsvēra būtisko līdz šim sniegto Latvijas humāno atbalstu, kā arī militāro palīdzību Ukrainai, tam novirzot 1% no Latvijas IKP.

Saistībā ar sankcijām B. Braže pateicās kolēģiem par atbalstu un vienotību, apstiprinot 14. sankciju pakotni pret Krieviju un aicināja bez kavēšanās apstiprināt un efektīvi ieviest nākamo sankciju kārtu, īpaši attiecībā uz "ēnu flotes" kuģiem.

Latvija piegādās Ukrainai vēl vairāk nekā 500 dronu

Aizsardzības ministrija Ukrainai piegādās nākamo dronu sūtījumu - vairāk nekā 500 Latvijā ražotu dronu, liecina aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) paziņojums tviterī.

Jūlija sākumā ministrija jau paziņoja, ka uz Ukrainu tiks nogādāti vairāk nekā 250...

“Dinaburg” komanda uzrāda lieliskus rezultātus “Dragon Boat” sacensībās

Sestdien, 20. jūlijā, Daugavpils Stropu ezera airēšanas bāzē notika sestais ikgadējais starptautiskais festivāls “Dragon Boat”, kas piesaistīja dalībniekus un līdzjutējus no Latvijas un Lietuvas.

Par godu hokejistam Kivleniekam rīkotā jauno vārtsargu programma šogad aizvadīta ar nebijušu vērienu
Godinot mūžībā aizgājušā Latvijas vārtsarga Matīsa Edmunda Kivlenieka piemiņu, Latvijas Hokeja federācija (LHF) sadarbībā ar NHL klubu Kolumbusas "Blue Jackets" otro gadu pēc kārtas organizēja jauno vārtsargu iesaistes projektu – "KIVI" programma....


Komentāri