lv
Jd7qpUy0li4oSoPAuVOM5RD36oAiPzKTtPLE33d3
3910439

LU kļūst par nozīmīgu vēža apkarošanas centru (+VIDEO)

LU kļūst par nozīmīgu vēža apkarošanas centru (+VIDEO)

Kopš 2013. gada zinātnieki vada gremošanas sistēmas audzēju profilakses iespēju pētījumu.

Eiropas Komisijas programmas “ES-veselībai” projektam “Vienotā rīcība par jaunās ES vēža skrīninga shēmas ieviešanu” (EUCanScreen), ko vada Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (KPMI), piešķirs nepieciešamo valsts budžeta līdzfinansējumu – 993,1 tūstoti eiro.

Projekts “Vienotā rīcība vēža skrīninga programmu ieviešanai” paredz visās Eiropas valstīs ieviest efektīvu vēža profilaksi un agrīnu diagnosticēšanu, izmantojot vienādas, pierādījumos balstītas skrīninga metodes, īpaši akcentējot nevienlīdzības mazināšanu Eiropas valstu vidū.

Visu projektā iesaistīto valstu kopējās projekta plānotās izmaksas ir 38,7 miljoni eiro, tai skaitā 31 miljons eiro Eiropas Komisijas finansējuma. Latvijas partneru kopējās izmaksas plānotas 5,13 miljonu eiro apmērā, tai skaitā projekta īstenošanai nepieciešams valsts budžeta līdzfinansējums – 993,1 tūkstotis eiro.

Projekts “Vienotā rīcība par vēža skrīninga shēmas ieviešanu” tiek īstenots Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KPMI) vadībā.

“Mūsu lielākais izaicinājums ir sekmīgi vadīt projektu visā tā īstenošanas periodā un sasniegt tā mērķus Eiropas mērogā. Taču ar šo projektu vēlamies arī panākt būtisku progresu tieši Latvijā – vēža apkarošanas jomā tuvoties attīstītāko valstu līmenim, jau esošo krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža skrīninga programmu iedzīvināšanu, sagatavoties jaunu, izmaksu ziņā efektīvu un kvalitatīvu plaušu, prostatas un kuņģa vēža skrīninga programmu ieviešanai, attīstīt projekta ietvaros izveidoto apmācības centru infrastruktūru,” iepriekš akcentēja LU KPMI direktors prof. Mārcis Leja.

LU KPMI ir atbildīgs gan par visa projekta veiksmīgu realizāciju un administratīvajiem jautājumiem, gan arī iesaistīts visos projekta darba virzienos un posmos, kas ir saistītas ar vēža skrīninga ilgtspējas analīzi un rekomendāciju izstrādi. Kopumā projektā ir iesaistītas 29 valstu veselības ministriju nominētas iestādes, veidojot 97 institūciju partnerību. Latvijā projekts tiks īstenots sadarbībā ar Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centru, Rīgas Stradiņa universitāti un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu.

“LU uzticētā vadošā partnera atbildība ir gan mūsu līdzšinējā darba kvalitātes augsts novērtējums, gan uzticības kredīts, kuru attaisnosim starptautiska līmeņa pētniecības darbā. Šī projekta īstenošana nostiprinās LU nozīmīgo vietu globālajā zinātnes telpā, tādējādi piesaistot papildu finanšu līdzekļus pētniecībai, ne tikai veselības jomā. Stiprināsim LU kā medicīnas nozares vadošās un koordinējošās institūcijas lomu Latvijā,” iepriekš uzsvēris LU rektors prof. Gundars Bērziņš.

Projekts “Vienotā rīcība par vēža skrīninga shēmas ieviešanu” ir līdz šīm lielākais Eiropas Komisijas vienotās rīcības projekts, kuru vadīs Latvijas organizācija.

LU KPMI tika izveidots 2016. gadā. Tas ir kļuvis ne tikai par līderi vēža pētniecībā Latvijā, bet arī par nozīmīgu dalībnieku vēža pētniecības procesos Eiropas un pasaules mērogā. Pašlaik institūtā norisinās vairāki Eiropas Savienības Vēža misiju un Eiropas Savienības Vēža uzveikšanas plānu atbalstoši projekti.

Kopš 2013. gada LU KPMI zinātnieki vada gremošanas sistēmas audzēju profilakses iespēju pētījumu GISTAR, kas notiek Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras pārraudzībā, un tas ir vienīgais šāda veida pētījums Eiropā. Ar tā palīdzību tiek meklētas un attīstītas jaunas gremošanas sistēmas vēža skrīninga, agrīnas diagnostikas un ārstēšanas iespējas, rakstīja Labs of Latvia.

Avena uzņēmumi Latvijā samazinājuši nodokļu parādu

Saņemot Latvijas Bankas atļauju, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā miljardiera Pjotra Avena uzņēmumi SIA "Klauģu muiža RE" un SIA "Ezermaļu mežu īpašumi" šomēnes samazinājuši nodokļu parādu par kopumā vairāk nekā pusmiljonu eiro, liecina Valst...

Viļakā demontēts padomju režīmu slavinošais piemineklis

Demontēts Viļakas skvērā esošais padomju režīmu slavinošais piemineklis, informē Balvu novada pašvaldība.

Piemineklis Viļakas pilsētas skvērā sākotnēji nebija iekļauts demontējamo pieminekļu sarakstā, jo pastāvēja varbūtība par apbedījumu esamību piemiņ...

Negodīga prakse metāllūžņu apsaimniekošana: nauda līdz pārstrādātājiem nenonāk

Uzņēmējiem, kas ieved un pārdod videi kaitīgas preces vai preces dažādu veidu iepakojumos, tiek piemērots dabas resursu nodoklis, raksta savā preses relīzē SIA “Tolmets”.

Lai saņemtu atbrīvojumu no dabas resursu nodokļa, nodrošinātu atkritumu savākšanu,...



Komentāri