lv
latjNuHgh23DWcy68IPowvopLj6KSUDU1cmYZiPb
3840650

Latvijas uzņēmēji koncentrējas uz gudras biomasas ražošanu (+VIDEO)

Latvijas uzņēmēji koncentrējas uz gudras biomasas ražošanu (+VIDEO)

ES investīcijas palīdzēs paplašināt ienesīgo nozari.

22 Latvijas uzņēmumi un organizācijas parakstīja sadarbības memorandu, lai atbalstītu un stimulētu jaunu vērtības ķēžu izstrādi no bioloģiskiem materiāliem, kas iegūti no vietējām izejvielām, aicinot fokusēties uz gala produkta radīšanu Latvijā. Tas nodrošinās, ka ar biorafinēšanas projektiem saistītie ekonomiskie ieguvumi, darba vietu radīšana un ilgtspējas prakse paliks Latvijā un veicinās arī reģionālo attīstību.

Biorafinēšana kā metode biomasas pārstrādē ir būtiska sadaļa no mūsdienu bioekonomikas un ES līmenī tiek definēta, kā prioritārs virziens, domājot par kopīgo mērķi samazināt emisiju apjomu par 55% līdz 2030.gadam.

Divi Latvijas uzņēmumi jau līdz šim ir piesaistījuši Eiropas (Circular Bio-Based Europe) finansējumu pilotrūpnīcām, bet vairākiem citiem ir nopietni projekti, kuriem nepieciešami aizdevumi vai cita veida atbalsts.

"Biorafinēšana kā metode enerģijas un citu vērtīgu materiālu ieguvē ir viens no virzieniem, kuru atbalsta ES kopējā politika. Tā sevī ietver mērķi pakāpeniski atteikties no fosilajiem resursiem. Tas ir veids, kā nodrošināt pilnvērtīgu aprites ekonomiku, izmantojot lokāli pieejamos biomasas resursus. Šī pieeja aptver tādas nozares kā pārtikas rūpniecību, dažādu bioķīmisko produktu ražošanu, būvniecību, tekstilizstrādājumu ražošanu un citas jomas," uzsver LIAA Inovāciju un tehnoloģiju pārstāvniecības Briselē vadītāja Egita Aizsilniece-Ibema, piebilstot, ka biorafinēšana ir zināšanu ietilpīga pieeja, kura potenciāli kāpinās Latvijas ieguldījumus pētniecībā un attīstībā un pievienos Latvijā izaudzētajam papildus vērtību.

Vašingtonas Capitals NHL izraugās Mateiko; Monreālas Canadiens - Miku Vecvanagu

Vašingtonas "Capitals" sestdien Nacionālās hokeja līgas (NHL) jauno spēlētāju draftā trešajā kārtā izraudzījās Latvijas hokejistu Ēriku Mateiko.

"Capitals" izraudzījās Mateiko ar kopumā 90.numuru. Tas ir augstākais numurs ar kādu draftēts latviešu hokej...

Bijušais Igaunijas Iekšējās drošības dienesta vadītājs: Krievijai ir vai nu vasaļi, vai ienaidnieki
"Vai valdības pietiekami atbalsta drošības dienestus?" šis ir viens no aktuālākajiem jautājumiem. To intervijā Latvijas Televīzijai atzina bijušais Igaunijas Iekšējās drošības dienesta vadītājs Arnolds Sinisalu. Pieaugot Krievijas aktivitātēm, ir ļoti ...
NHL klubs Vašingtonas «Capitals» drafta trešajā kārtā izraugās Latvijas hokejistu Mateiko
Vašingtonas "Capitals" sestdien Nacionālās hokeja līgas (NHL) jauno spēlētāju draftā trešajā kārtā izraudzījās Latvijas hokejistu Ēriku Mateiko.


Komentāri