lv
1pLmwiVupE8ORGnkPjU25MvdXRfllpIhk6AglPuV
3828082

Vītols: Nacionālā teātra prioritāte nākamajā sezonā būs izrādes Lielajā zālē

Vītols: Nacionālā teātra prioritāte nākamajā sezonā būs izrādes Lielajā zālē

Lai stabilizētu Nacionālā teātra (NT) ekonomisko situāciju, nākamajā sezonā prioritāte būs izrādes teātra Lielajā zālē, intervijā aģentūrai LETA sacīja teātra direktors Māris Vītols.

"Teātra ekonomiskās darbības mugurkauls ir Lielās zāles aizpildījums. Līdz ar to teātra ieņēmumus pārsvarā veido Lielās zāles izrādes. Iepriekšējās vadības laikā Lielās zāles repertuārs nebija noteikts kā prioritārs. Proti, tolaik teātris nospēlēja vairāk izrāžu mazajās zālēs - Aktieru un Jaunajā -, nevis Lielajā zālē. Nākamajā sezonā vairāk izrāžu būs tieši Lielajā zālē," stāstīja Vītols.

Vītols norādīja, ka NT tradīcija ir sākt sezonu ar kādu latviešu autora lieldarbu un jaunajā teātra sezonā tas būs Alberta Bela romāna "Cilvēki laivās" iestudējums Ineses Mičules režijā.

Viņš arī pauda viedokli, ka iepriekšējam NT mākslinieciskajam vadītājam režisoram Elmāram Seņkovam esot bijis interesanti uzrunāt tikai savas paaudzes skatītājus un jaunākus. Tomēr Vītols uzskata, ka repertuārs ir jāveido tā, lai tas būtu interesants visiem Latvijas skatītājiem un tādēļ NT jāstrādā ar dažādu paaudžu režisoriem ar atšķirīgiem mākslinieciskajiem rokrakstiem.

"Mūsu tālejošais mērķis ir kļūt par populārāko teātri Latvijā," teica Vītols.

Jautāts par aizvadītās teātra sezonas rezultātiem, Vītols sacīja, ka NT skatītāju skaits ir būtiski pieaudzis - par 40% jeb 55 000. Vidējais NT zāļu aizpildījums bijis 91%, savukārt biļešu ieņēmumi ir pieauguši par 35%.

"Gada otrajā pusē bija ļoti nopietni jāstrādā pie tā, lai gadu noslēgtu ar peļņu. Tas izdevās, un mēs gadu noslēdzām ar peļņu - pusotrs tūkstotis eiro. Lai to panāktu, teātris ieplānoja papildus izrādes, kas repertuārā sākotnēji nebija paredzētas," sacīja NT direktors.

Viņš pauda, ka izmaiņas plānotas arī NT aktieru ansamblī, jo ilgāku laiku klāt neesot nākuši jaunie aktieri, kas "ienes dinamismu, enerģiju un radošo nemieru". Tādēļ NT aktieru ansambļa atjaunošana ir viens no prioritārajiem uzdevumiem tuvāko piecu gadu laikā. Pašlaik trupā esot nepieciešamais vakanču skaits, lai ansamblim piesaistītu jaunos aktierus.

Savukārt jautāts, vai izmaiņas nozīmē arī mazāk nodarbinātu aktieru atlaišanu no NT štata, Vītols sacīja, ka arī tas ir paredzēts, bet "šim procesam jābūt profesionāli vadītam".

Muitas vadītājs: Cigarešu kontrabanda joprojām ir liela problēma

Latvijā šogad pirmajos četros mēnešos konstatēti 3,84 miljoni kontrabandas cigarešu, un cigarešu kontrabanda joprojām ir liela problēma, intervijā aģentūrai LETA sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārva...

VDD rosina apsūdzēt personu par Krievijas kara noziegumu attaisnošanu «TikTok» lietotnē
Valsts drošības dienests (VDD) šā gada 17. jūnijā rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Latvijas pilsoni par Krievijas pastrādāto kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšan...
Šā gada pavasaris Latvijā bijis siltākais novērojumu vēsturē

2024.gada kalendārā pavasara vidējā gaisa temperatūra Latvijā par 2,4 grādiem pārsniedza normu, sasniedzot +8,3 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Šis pavasaris kļuva par siltāko novērojumu ...



Komentāri