lv
bQBP8IY7RQeMehOuipYOP9NES8T7OuRDgZguEif8
3801038

Parakstīts sadarbības memorands par biorafinēšanas nozares attīstību

Parakstīts sadarbības memorands par biorafinēšanas nozares attīstību

Otrdien 22 uzņēmumi un organizācijas parakstīja sadarbības memorandu par jaunas biorafinēšanas ekosistēmas izveidi, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Biorafinēšana ir nozare, kura nodrošina biomasas pārstrādi enerģijā vai plaša patēriņa produktos, kurus izmanto celtniecības materiālu ražošanā, pārtikas rūpniecībā un citās jomās.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka memoranda parakstīšana ir solis pretim izvirzītajam mērķim - dubultot valsts ekonomikas apmēru tuvāko desmit gadu laikā.

"Sadarbojoties uzņēmējiem, zinātniskajām institūcijām un valsts pārvaldei, mēs šim mērķim varam tuvināties daudz straujāk," pauž ministrs.

LIAA direktors Raivis Bremšmits norādīja, ka bioekonomika ir Latvijas dabiskā priekšrocība. Biorafinēšana kā jauna zināšanu ietilpīga nozare sniegšot plašas attīstības iespējas gan investīciju piesaistē, gan eksporta apjoma kāpināšanai līdz 80% no iekšzemes kopprodukta.

LIAA norāda, ka bioekonomikas nozare šobrīd sniedz lielāko devumu Latvijas apstrādes rūpniecībā. Tās kopējais eksporta apmērs 2023.gadā bija 7,86 miljardi eiro, bet kopš 2014.gada eksporta ražošanas līmenis ir gandrīz dubultojies. Nozare nodrošina 125 000 darbavietu un ir ar lielu potenciālu Latvijas ekonomikas attīstībā.

Igaunijas uzņēmuma "Fibenol", kurš iepriekš ziņoja par plānotajām 700 miljonu eiro investīcijām Latvijā, pārstāve Merili Palu informēja, ka "Fibenol" demo rūpnīca pērn atklāta Igaunijā, bet industriālās ražošanas rūpnīcu plānots izveidot līdz 2030.gadam.

Palu skaidroja, ka "Fibenol" izstrādātās biorafinēšanas tehnoloģijas ļauj līdz 90% biomasas izejvielu pārvērst materiālos, kurus var izmantot būvmateriālu ražošanā, iepakojuma ražošanā, mēbeļu pārklājumu ražošanā, bioplastikas ražošanā un citās nozarēs.

LIAA skaidro, ka biorafinēšana ļauj iegūt tādus produktus kā biodegviela, bioplastmasa, dažādas ēteriskās eļļas un uztura bagātinātājus, celulozi, dzīvnieku barību un mēslojumu, kā arī citus vērtīgus produktus. Tādā veidā iespējams samazināt ekoloģisko pēdu, kuru rada ražošanas process un padarīt gala produktus videi draudzīgākus.

Memorandu par biorafinēšanas ekosistēmas izveidi parakstīja pārstāvji no uzņēmumiem "ASNS Ingredient", "Fibenol Latvia", "Aloja-Starkelsen", "Field and Forest", "Biolat" un "Bio-Venta".

Tāpat memorandu parakstīja Ekonomikas ministrijas, LIAA un Zemkopības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Klimata un enerģētikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Satiksmes ministrijas pārstāvji.

Vienlaikus memorandu parakstīja arī Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, Vidzemes Augstskolas pārstāvji, kā arī Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta, nodibinājuma "Baltic Studies Centre", Agroresursu un ekonomikas institūta, pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Biro", kā arī nodibinājuma "Vides risinājumu institūts" pārstāvji.

Lai koordinētu sadarbību starp nozares uzņēmumiem, universitātēm, zinātniskajām institūcijām un valsts pārvaldi, tika izveidota rīcības komiteja, kura nodrošinās informācijas apmaiņu un sadarbību starp iesaistītajām pusēm.

Latvijas īpašumu attīstītājs: Euribor līderpozīcijas pamazām zaudē (+VIDEO)

Rudenī iedzīvotāju vēlme pārkreditēties augs, saasinot konkurenci starp bankām.

Vasara pienākusi ne tikai ar inflācijas un ekonomiskās situācijas stabilizēšanos, bet arī tik ilgi gaidīto Euribor procentu likmes samazinājumu, radot izdevīgāku situāciju n...

Sagatavos 100 jaunus latviešu valodas kā svešvalodas skolotājus

Līdz 2028.gada nogalei varētu sagatavot 100 jaunus latviešu valodas kā svešvalodas skolotājus, lai nodrošinātu mūsdienīgas latviešu valodas mācīšanas metodes pieaugušajiem, paredz noteikumu projekts, ko otrdien pieņēma valdība.

Lai apmācītu jaunos skolo...

Liepājas pašvaldība pēc Porziņģa atgriešanās mājās rīkos svinības

Pēc tam, kad Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempiona titulu izcīnījušais liepājnieks Kristaps Porziņģis atgriezīsies mājās, Liepājas pašvaldība rīkos svinības, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdā...



Komentāri