lv
1kefTkqlqbRikNgl1wXTALuskLFJc8acTLwCYLqy
3747463

Latvijā ir sintezēts mākslīgais zirnekļa zīds cilvēka orgāniem (+VIDEO)

Latvijā ir sintezēts mākslīgais zirnekļa zīds cilvēka orgāniem (+VIDEO)

Trīsdimensiju printeris varēs izdrukāt ķermeņa daļas, kuras transplantācijas laikā netiks atgrūstas.

Latvijas biomedicīnas jaunuzņēmums izstrādājis inovatīvu biomateriālu – mākslīgo zirnekļa zīdu. To plānots izmantot dažādām medicīnas vajadzībām, tajā skaitā mākslīgo orgānu izveidē. Jau nākamgad izstrādāto šūnas saistošo membrānu, kas izmantojama orgānu uz čipa ražošanai, pašmāju jaunuzņēmums plāno eksportēt uz Igauniju, Somiju un Lielbritāniju.

Mākslīgais zirnekļa zīds ir viegls, izturīgs un elastīgs, tādēļ to iespējams lietot dažādās nozarēs, sākot no aizsardzības līdz medicīnai. No Latvijas Organiskās Sintēzes institūtā izstrādātās tehnoloģijas ir radījis mākslīgo zirnekļu zīdu biomimētiskā veidā, atdarinot procesu, kā tas notiek dabā. Materiālam piemīt ne tikai iepriekš minētās īpašības, bet arī biosaderība ar cilvēka organismu.

1/3 no globālās nāves gadījumiem ir sirds un asinsvadu nāves gadījumi. Lai glābtu cilvēku dzīvības, katru gadu tiek veikti vairāk nekā 300 tūkstoši sirds vārstuļu nomaiņas operāciju. Tiek prognozēts, ka dažu gadu laikā šis skaits pieaugs līdz 500 tūkstošiem. Katru gadu vidēji ir pieejami 6000 orgānu transplantāciju, bet 100 tūkstoši cilvēku jau gaida orgānu transplantāciju, un ik pēc 10 minūtēm kāds tiek pievienots gaidīšanas sarakstam. Diemžēl katru dienu gaidot mirst 22 cilvēki, taču pat tad, kad pacients beidzot saņem orgānu, joprojām pastāv liela atgrūšanas iespēja autoimūnas reakcijas dēļ.

Uzņēmuma pirmais eksporta produkts ir membrāna orgāniem uz čipa. Par tā pielāgošanu individuālām prasībām jau tiek strādāts ar sadarbības partneriem Somijā, Igaunijā un Lielbritānijā. “Mūsu ražotais zirnekļa zīds, izmantots cilvēka organismā, neizraisīs atgrūšanas procesus, tādēļ tas ir piemērots mākslīgo orgānu radīšanai 3D bioprinteros. Tas arī ir mūsu ambiciozākais mērķis. Pirmais, pie kā mēs šobrīd strādājam, ir sirds vārstulis. Protams, līdz tam vēl ilgs ceļš ejams – trīs līdz pieci gadi,” vietnei labsoflatvia.lv stāsta firmas izpilddirektore Jekaterina Romanova.

Mākslīgais zirnekļa zīds ir biosaderīgs materiāls ar augstu šūnu piesaistes spēju, tāpēc īpaši piemērots tādas membrānas izveidei, kas nodrošinās jaunu un komplicētāku orgānu uz čipa izveidošanu. Orgāni uz čipa ir miniatūrs orgānu modelis ārpus cilvēka ķermeņa. Tie neaizstāj īstu orgānu, bet kalpo kā testa modelis, un tos izmanto farmācijas un kosmētikas nozarēs, lai paātrinātu pētniecību un samazinātu dzīvnieku modeļu izmantošanu šajā procesā.

Statistikas dati liecina, ka orgānu uz čipa tirgus strauji attīstās, un tiek prognozēts, ka līdz 2031. gadam tas sasniegs 1,6 miljardus ASV dolārus.

Latvija jau šobrīd ir 1. vietā Eiropā pēc pacientu līdzmaksājuma apjoma (+VIDEO)

Praksē ne izvērtēt, ne paredzēt, cik pacientu ieradīsies laboratorijās, NVD nav spējis.

Tā kā laboratoriju tarifi kopš 2024.gada 1.jūnija ir būtiski samazināti, "Centrālā laboratorija" ir spiesta palielināt cenas asins paraugu noņemšanai un laboratorija...

Vēlēšanu maratons Eiropas Savienībā – dažās valstīs noslēgušās, citās notiek, bet vēl kādās tikai gaidāmas
Līdz ar Latvijas iedzīvotājiem uz vēlēšanu iecirkņiem sestdien, 8.jūnijā, dodas arī Maltas, Slovākijas, Čehijas un Itālijas pilsoņi. Čehijā un Itālijā balsošana notiek divas dienas. Balsošana ir jau noslēgusies Nīderlandē un Īrijā. Savukārt visas pārēj...
Rīgas ielu uzturēšanas konkursā maza konkurence

Rīgas ielu uzturēšanas konkursā konkurence ir maza, liecina iepirkuma finanšu piedāvājumu kopsavilkums.

Izņemot ceturtajā lotē par tiltu, satiksmes pārvadu un gājēju tuneļu uzturēšanu Rīgā, kur pieteikušies divi pretendenti, pārējās saņemts pa vienam pi...



Komentāri