lv
OvIyWrZGKADJUpZ4lGr6c9YiSOmx2haBqhUnOXDQ
3736144

Lībiešu krastā būs gaiši svētki (+VIDEO)

Lībiešu krastā būs gaiši svētki (+VIDEO)

Latvijas pamatiedzīvotāji glabā savas kultūras piemiņu.

Līvu savienība aicina uz ielīgošanas pasākumu Mazirbē – Lībiešu tautas namā 15.jūnijā plkst. 18.00.Pasākums notiks ar Ilgas Reiznieces, Māra Muktupāvela un Tradicionālās dziedāšanas kopas "Burdons" piedalīšanos. Vienlaicīgi tautas namā būs apskatāma gleznotājas Gitas Šmites darbu izstāde "Es jūs gaidīšu tur…", kas skatītājus turpinās priecēt visu vasaru līdz septembrim.

Pirms 20 gadiem gleznotājas Gitas Šmites dzīvē un sirdī ienāca Lībiešu krasts, kļūstot par galveno iedvesmas avotu. Gitu aizrauj ne tikai daba, bet arī sava Vaides ciema un Lībiešu krasta vēsture. Šīs ir tēmas, kas nu jau cieši savijušās ar viņas glezniecību. Izstādē eksponēti pēdējos trijos gados tapušie darbi - klusās dabas un pirts noskaņas. Šī ir jau otrā Gitas darbu izstāde Mazirbē, pirms vairākiem gadiem viena no izstādēm noritējusi arī Lībiešu saieta namā Kolkā.

Gita Šmite: "Glezniecība, līdzīgi kā valoda, ir mana identitāte. Manu gleznu galvenie varoņi - dižais Vaides ozols vai lībiešu valodu dzirdējušais, vēl no Džema un Augustes Bertholdu laikiem mantotais, mīļais, vecais Ŗeņģu māju virtuves galds, uz pirts lāvas ievu ziedu smaržā ietīts cilvēka ķermenis vai tepat zem istabas loga rožu krūmā atrastā pērnās vasaras ligzda. Glezniecība ir mana valoda, kurā varu runāt un apliecināt vērtības."

Lībiešu tautas nams atklāts 1939.gada 6.augustā. Plāksne pie nama ieejas vēsta: «Šo namu ir lībieši cēluši ar savas tēvzemes Latvijas un ar savu radu tautu somu, igauņu un ungāru palīdzību». Tas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Līvu savienība namu atguva savā īpašumā 2000.gadā. Kopš 1989.gada ik gadu augusta pirmajā sestdienā te notiek vērienīgi lībiešu svētki, pulcējot radu tautas un draugus no visas pasaules. Namā vasarā darbojas kafejnīca.

Latvijas pludmales volejbolistes Eiropas U-22 čempionātu sāk ar pārliecinošām uzvarām
Latvijas pludmales volejbolistes Līva Ēbere/Deniela Konstantinova un Anija Ozoliņa/Kitija Martini-Ādamsone ceturtdien ar pārliecinošām uzvarām uzsāka Eiropas U-22 čempionātu.
Valsts pārdod ēku Rīgā, kurā atrodas veikals «Santa un Barbara»

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ar 1,7 miljonu eiro sākumcenu elektroniskajā izsolē piedāvās iegādāties ēku Brīvības ielā, Rīgā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Īpašumu Brīvības ielā 188 veido zemes vienība 5408 kvadrā...

Saeimā vērtēs Nacionālās apvienības ieceri liegt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem strādāt skolās
Saeima ceturtdien, 6. jūnijā, nodeva izskatīšanai komisijās Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumu mainīt prasības pedagogiem, liedzot Latvijas skolās strādāt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.


Komentāri