lv
ZnLneQFym9HlqrOnTHkVZUVjc8Pjmio6DySBnO2z
3731992

UR: 73% akciju sabiedrību nav ievērojušas prasības par labuma guvēju atklāšanu

UR: 73% akciju sabiedrību nav ievērojušas prasības par labuma guvēju atklāšanu

Valsts prasību ignorēšana var novest pie uzņēmumu likvidācijas.

Uzņēmumu reģistrs atgādina, ka akciju sabiedrībām informācija par akcionāriem jāatklāj līdz 2024.gada 30.septembrim. Par minētās prasības neizpildi akciju sabiedrībai var tikt piemērota vienkāršotā likvidācija, līdzīgi kā patieso labuma guvēju neatklāšanas gadījumā.

Pienākums akciju sabiedrībām (turpmāk - AS) atklāt savus akcionārus izriet no grozījumiem Komerclikumā, kas stājās spēkā 2023.gada 1.jūlijā. To mērķis ir akcionāru reģistra vešanas kārtību vienādot ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību (turpmāk - SIA) dalībnieku reģistra vešanas kārtību, nodrošināt AS caurspīdīgumu un drošu uzņēmējdarbības vidi, radot pieeju informācijai par AS akcionāriem.

Agrākais regulējums noteica, ka AS akcionāru reģistru ved un par to atbild valde. AS reforma, kas juridiski iestrādāta Komerclikumā, likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" un Finanšu instrumentu tirgus likumā, nosaka, ka akcionāri kļūst publiski, līdzīgi kā SIA dalībnieki.

"Aicinām AS vairs lieki nekavēties un pievienoties SIA, kas savus īpašniekus atklāj jau labu laiku. Akcionāru atklāšana stiprinās AS darbības caurspīdīgumu, tādejādi vēl vairāk pilnveidojot Latvijas uzņēmējdarbības vides drošību. Šī noteikti nav tikai formāla prasība no valsts puses, bet gan iespēja kopā veidot vidi, kurā veicinām savstarpējo uzticību," uzsver Laima Letiņa, Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre.

Pašreiz likuma prasības izpildījušas ap 27% AS (245) no 900 AS (dati uz 30.05.2024).

Akcionāru atklāšanas regulējums nosaka, ka Uzņēmumu reģistrā ir pieejama informācija par reģistrēto akciju īpašniekiem, bet informācija par dematerializēto akciju īpašniekiem ir pieejama centrālajā vērtspapīru depozitārijā, kura kontaktinformācija ir pieejama Uzņēmumu reģistrā. Proti, regulējums paredz izmaiņas akciju veidos: agrākās vārda akcijas tiek pārsauktas par reģistrējamajām akcijām un uzrādītāja akcijas - par dematerializētajām akcijām. Vienlaikus netiek mainīta šo akciju veidu izpratne. Proti, reģistrētā akcija ir akcija, kura ir iegrāmatota akcionāru reģistrā un kuras akcionārs AS ikvienā brīdī ir zināms. Savukārt dematerializētā akcija ir akcija, kura tiek iegrāmatota finanšu instrumentu kontos un kuras akcionāru AS var noskaidrot, iesniedzot attiecīgu pieprasījumu depozitārijam.

Akciju sabiedrībai varēs būt tikai viena veida akcijas - vai reģistrējamās akcijas, vai dematerializētās akcijas. Tām AS, kuras savos statūtos ir paredzējušas gan vārda, gan uzrādītāja akcijas, ir pienākums ne vēlāk kā līdz 2024.gada 30.septembrim pieteikt Uzņēmumu reģistram statūtu grozījumus, kas paredz, ka visas sabiedrības akcijas ir, vai nu reģistrētas akcijas, vai dematerializētas akcijas.

Reģistrēto akciju īpašnieku dati - kuri tāpat kā līdz šim tiek reģistrēti akcionāru reģistrā, kuru ved AS valde - būs pieejami Uzņēmumu reģistrā, līdzīgi kā šobrīd pieejama informācija par SIA dalībniekiem un dalībnieku reģistru.

Kas ikvienam jāzina par bioloģisko atkritumu savākšanu (VIDEO)

"Arvien visvairāk konteineru uzstādām Rīgā".

Akritumu apsaimniekotāji Latvijas teritorijā uzstādīti jau vairāk nekā 4100 bioloģiski noārdāmu atkritumu konteineri. Līdz ar konteineru skaita pieaugumu palielinās gan šo atkritumu šķirošanas aktivitāte, gan...

Latvija un Lielbritānija izsludinājušas konkursu par dronu piegādi Ukrainai

Dronu koalīcijas vārdā Lielbritānija un Latvija ir izsludinājušas 352 000 eiro konkursu pirmās personas skata (FPV) bezpilota lidaparātu piegādei Ukrainai, liecina informācija Aizsardzības ministrijas mājaslapā.

Konkursā plānots nodrošināt līdz 15 FPV ...

Pētniece: Nav pilnīgi pašsaprotami, ka fon der Leiena turpinās vadīt EK

Nav pilnīgi pašsaprotami, ka Urzula fon der Leiena turpinās vadīt Eiropas Komisiju, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sociālo zinātņu fakultātes pētniece un lektore Vineta Kleinberga.

Viņasprāt, tas ir saistīts ar to,...



Komentāri