lv
C5oALCNNQAB5qFKZgFk9FYHtNLNTs7pQDTdBKmZl
3728016

Darba devējs nedrīkstēs prasīt svešvalodu zināšanas bez objektīva pamatojuma

Darba devējs nedrīkstēs prasīt svešvalodu zināšanas bez objektīva pamatojuma

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā otrdien tika atbalstīti Labklājības ministrijas (LM) piedāvātie grozījumi Darba likumā, kas paredz, ka darba devējs no darba ņēmēja svešvalodu zināšanas varēs prasīt tikai tad, ja to zināšanas būs objektīvi un pamatoti nepieciešamas darba pienākumu veikšanai.

Komisijas atbalstītā redakcija paredz, ka svešvalodas prasme nav uzskatāma par pamatoti nepieciešamu darba pienākumu veikšanai, ja darbs saistīts ar preču ražošanu, pakalpojumu sniegšanu vai citām darbībām Latvijas iekšējā tirgū. Šo noteikumu var neattiecināt uz tādiem darbiem Latvijas iekšējā tirgū, kur svešvalodas prasme ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums, tajā skaitā, ja darba izpilde ir saistīta ar ārvalstīm.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka aizliegumu prasīt svešvalodas prasmi darbībām Latvijas tirgū var neattiecināt uz tādiem darbiem, kur svešvalodas prasme ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums. Tas nozīmē, ka darba izpilde bez konkrētas svešvalodas prasmes nav iespējama, piemēram, konkrētas valodas tulks.

Ar grozījumiem arī plānots noteikt pienākumu darba devējiem darba sludinājumā jau sākotnēji norādīt svešvalodas prasmes nepieciešamības pamatojumu, tādējādi sniedzot pretendentiem skaidru un nepārprotamu informāciju par svešvalodas prasmēm un veicamajiem pienākumiem.

Par komisijas atbalstīto redakciju Saeima balsos 20.jūnijā, bet grozījumi pēc tam būs jāskata galīgajā lasījumā rudenī.

Maija trešā dekāde Latvijā bijusi 6,4 grādus siltāka par normu

Pagājušā mēneša trešās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā sasniedza +19,3 grādus, kas ir 6,4 grādi virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Iepriekšējais rekords bija reģistrēts 2007.gadā, kad ...

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies «Jaunajā vienotībā»

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies politiskajā apvienībā "Jaunā vienotība" (JV), intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atklāja politiķe.

Viņa skaidroja, ka līdz šim lēmumam bija jāiziet cauri nopietnam pārdomu procesam, jāsaprot, ko nozīmē darbs ...

Kad būs zināmi EP vēlēšanu rezultāti? Tas ir atkarīgs no Itālijas

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti būs zināmi līdz ar pēdējā Eiropā esošā balsošanas iecirkņa slēgšanu, un šoreiz visilgāk strādājošais iecirknis atrodas Itālijā - tas tiks slēgts svētdien plkst.24 pēc Latvijas laika jeb tieši pusnaktī no svētd...



Komentāri