lv
L4zB69AUiW3SvfSvC5nyQKpeVMLeqdF2CQts0wBH
3697159

ES kampaņā aicina pilsoņus piedalīties EP vēlēšanās

ES kampaņā aicina pilsoņus piedalīties EP vēlēšanās

Visā Eiropas Savienībā (ES) ir sākta informatīvā kampaņa pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas aicina pilsoņus piedalīties vēlēšanās un kritiski izvērtēt pieejamo informāciju saistībā ar vēlēšanām, informē Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).

Kampaņas mērķis ir mazināt dezinformācijas ietekmi.

NEPLP informē, ka Latvijā, tāpat kā citās ES valstīs, informatīvais paziņojums tiks izplatīts dalībvalstu mediju regulatoru komunikācijas platformās, sabiedrisko mediju programmās, kā arī to izplatīt ir aicināts ikviens Latvijas medijs.

Informatīvais paziņojums tika izstrādāts Eiropas audiovizuālo mediju regulatoru grupas darba grupā, apvienojot spēkus un idejas neatkarīgiem ES elektronisko mediju regulatoriem, tostarp NEPLP.

NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aurēlija Ieva Druviete norāda, ka ar kampaņu ikviens pilsonis ir aicināts piedalīties EP vēlēšanās un vienlaikus pasargāt sevi no manipulācijām, kritiski izvērtējot informāciju priekšvēlēšanu laikā. "Pieaugot dezinformācijas un dažādu manipulāciju riskam, pieaug medijpratības nozīme sabiedrībā. Tāpēc ir nepieciešama mūsu kopējā modrība par to, kas priekšvēlēšanu laikā tiek izplatīts gan informatīvajā vidē kopumā, gan burbuļos, kuros dzīvojam," norāda Druviete.

EK norādījusi, ka dezinformācijas un manipulāciju apkarošana ir viens no ES un tās dalībvalstu aktuālākajiem jautājumiem. Turklāt jaunās tehnoloģijas ir ļāvušas personām izplatīt dezinformāciju un manipulēt ar informāciju līdz šim neredzētā mērogā un ātrumā.

Tāpat EK ir norādījusi, ka dezinformācija un trešo valstu veiktās informācijas manipulācijas un iejaukšanās ir nopietns drauds ES sabiedrībai. Tā var graut demokrātiskās institūcijas un procesus, neļaujot iedzīvotājiem pieņemt apzinātus lēmumus vai atturot viņus no balsošanas. Tāpat dezinformācija var polarizēt sabiedrību, nostādot kopienas citu pret citu.

Informatīvo kampaņu Latvijā atbalsta arī Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts Kanceleja.

EP vēlēšanu diena būs 8.jūnijs, kad varēs balsot no plkst.8 līdz 20.

EP vēlēšanās būs iespējams balsot jebkurā no 945 vēlēšanu iecirkņiem visa Latvijā, vai arī kādā no 50 iecirkņiem ārvalstīs. Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu, norāda CVK.

Iepriekš nobalsot varēs tikai Latvijā, jo iecirkņos ārvalstīs varēs nobalsot tikai vēlēšanu dienā. Iepriekšējā balsošana būs iespējama 3.jūnijā no plkst.8 līdz 13, 6.jūnijā no plkst.16 līdz 20 un 7.jūnijā no plkst.13 līdz 18.

CVK aicina iedzīvotājus balsošanu iemūžināt savā mobilajā tālrunī un foto ievietot kādā no sociālajiem tīkliem, klāt pievienojot mirkļbirku "#eiropasvēlēšanas2024".

Zināms, kuras partijas iztērējušas visvairāk naudas EP priekšvēlēšanu kampaņai

Līdz 28.maijam Eiropas Parlamenta (EP) priekšvēlēšanu kampaņai visvairāk ir iztērējuši politiskie spēki "Apvienotais saraksts" (AS), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Latvija pirmajā vietā" (LPV), liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ...

Pēc Maskavas nama pārdošanas nauda nonāks Ukrainas atbalstam

Aizsardzības komisija lūgs Saeimu šiem likumprojektiem noteikt steidzamību un izskatīt rītdienas parlamenta sēdē.

Lai iegūto naudu pēc Maskavas nama pārdošanas valsts varētu nodot Ukrainai, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisi...

Rīgā norisināsies Latvijas un Āfrikas valstu partnerībai veltīts forums

Rīgā 3.jūnijā un 4.jūnijā norisināsies Ārlietu ministrijas (ĀM) organizēts starptautisks forums "Latvija un Āfrikas valstis: partneri mieram un noturībai".

ĀM atzīmē, ka foruma mērķis ir politisko un ekonomisko kontaktu aktivizēšana ar Āfrikas valstīm, ...



Komentāri