lv
W2ygiXH4WauYWdPbRsv3SxID4Z57VShKYaixqdWE
3610848

Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.

Ceturtdien, 16.maijā, Liepājas interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu nams", Azerbaidžānas Republikas vēstniecība Latvijā, atzīmējot Latvijas un Azerbaidžānas diplomātisko attiecību 30 gadu jubileju, pasniegs īpašu dāvinājumu - Hoijeres kundzes privātajām telpām darinātu 17. gs. paklāja kopiju.

Atbilstoši senajām paklāju aušanas tradīcijām, rokām darinātie tekstila izstrādājumi ir ar blīvu tekstūru un viengabalainu, bārkstainu virsmu. Paklāju aušanas prasme un amata meistaru noslēpumi tradicionāli tiek nodoti no paaudzes paaudzē, tā nodrošinot šī tautas mākslas veida ilgtspēju. Muzejam darinātais paklājs ir veidots kā precīza Hoijeres kundzes laika paklāja kopija un pielietojot pārbaudītas metodes, ieguvis 17.gadsimtam atbilstošu, vecinātu izskatu.

Liepājas muzeja un Azerbaidžānas Republikas vēstniecības Latvijā sadarbība aizsākās 2023.gadā, kad visu jūnija mēnesi Liepājas muzejā pirmo reizi bija skatāma Azebaidžānas paklāju izstāde "Azerbaidžānas paklāji. Pagātnes un mūsdienu sinerģija".

Izstādē bija apskatāmi 14 oriģināli, Azerbaidžāņu tradicionālajā paklāju aušanas tehnikā rokām izgatavoti vilnas paklāji, atklājot vairākas Azerbaidžāņu paklāju veidu grupas ar apakšgrupām, kas ģeogrāfiski saistītas ar dažādiem Azerbaidžānas reģioniem: Gubas, Širvānas un Baku, Gazahas, Gendžes, Karabahas un Nahčivanas. Izstādes kolekcija uz Liepāju atceļoja no Vīnes (Austrijā) un pēc eksponēšanas Liepājas muzejā, tā aizceļoja uz Berlīni (Vācija), tā iezīmējot Liepāju Eiropas izstāžu kartē.

Izstādes Liepājas muzejā atklāšanu pagodināja Azerbaidžānas vēstnieks Latvijas Republikā, V.E. Elnurs Sultanovs un firmas "Azerkhalča" valdes priekšsēdētājs Emins Mammadovs. Abi kungi ar lielu interesi apskatīja ne tikai Liepājas muzeja centrālās ēkas ekspozīcijas, bet apmeklēja arī Liepājas 17.-19.gs. interjera muzeju "Hoijeres kundzes viesu nams". Šī apmeklējuma laikā radās ideja, ka muzeja interjeru varētu papildināt ar īpaši šim muzejam izgatavotu 17.gadsimta paklāja kopiju. Mammadova kungs dalījās savā pieredzē par vairāku gadsimtu senu paklāju darināšanu, ko vairākkārt ļoti veiksmīgi ir realizējis "Azerkhalča"profesionāļu kolektīvs un dāsni piedāvāja muzeja interjeru papildināt ar īpaši Liepājai izgatavotu 17.gadsimta paklāja kopiju. Kopš 2010.gada tradicionālā Azerbaidžānas paklāju aušanas māksla ir iekļauta UNESCO Cilvēces Nemateriālā Kultūras Mantojuma reprezentatīvajā sarakstā.

Tenisiste Ostapenko vēl vienā trīs setu cīņā iekļūst Romas turnīra ceturtdaļfinālā
Latvijas spēcīgākā tenisiste Aļona Ostapenko pirmdien Itālijā uzvarēja Romas turnīrā astotdaļfinālā un tika astoņu spēcīgāko dalībnieču vidū. Ostapenko pārspēja slovākieti Rebeku Šramkovu, kura iepriekš kvalifikācijā uzveica Latvijas otro raketi Darju ...
Mirusi bijusī LIVA direktore Laima Grebska

Piektdien, 10.maijā mirusi Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas ilggadējā direktore, bijusī Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) prezidente Laima Grebska, informēja Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā.

Grebska dzimusi 1950.gada 7.augustā ...

Par seksuālu uzmākšanos draudēs administratīvais sods

Starp seksuālās uzmākšanās viediem deputāti min arī intensīvu skatīšanās uz personas intīmām zonām un seksuālu žestu / darbības demonstrēšanu.

Saeimas frakcija "Progresīvie" piedāvā savus Grozījumus Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, ...



Komentāri