lv
xaWbBbmsDaIp6J8OnNwpefEFauEEZjefVeAZHiPB
3581862

Ziemeļeiropas lielākais radioteleskops Irbenē kalpos NATO vajadzībām (+VIDEO)

Ziemeļeiropas lielākais radioteleskops Irbenē kalpos NATO vajadzībām (+VIDEO)

"Centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam", - pauž A.Sprūds.

Lai nodrošinātu zinātnisko kapacitāti un ar kosmosa jomu saistīto projektu attīstību Latvijā tika pārrunāta sadarbības veicināšana ar Ventspils Augstskolu Eiropas Savienības un NATO Zinātnes un tehnoloģiju organizācijas (NATO Science and Technology Organization, NATO STO) programmu ietvaros.

"Latvijas zinātnieku pieredze un zināšanas, kā arī Irbenes radiostacijas centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam. NATO un Eiropas Savienības dienaskārtībā arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta kosmosa tehnoloģiju ietekmei uz drošību. Mūsu šodien noslēgtā vienošanās iezīmē kopīgu apņemšanos tupināt sadarbību starp aizsardzības un zinātnes nozarēm kosmosa tehnoloģiju jomā," norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrija parakstīja nodomu vēstuli ar Ventspils Augstskolu par sadarbību kosmosa pētniecības jomā. Aizsardzības ministrija iepriekšēja periodā no 2021. līdz 2023.gadam atvēlēja vairāk nekā vienu miljonu eiro.

Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta pārvaldībā esošais "Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra" radioteleskopu komplekss Irbenē ir valsts nozīmes pētniecības centrs, un tajā esošā zinātnes infrastruktūra ir pamats starptautiska līmeņa pētniecībai un kosmosa industrijas attīstībai Latvijā.

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs atrodas Irbenē, bijušajā Padomju armijas pilsētiņā, un tā saimnieks ir Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centrs. Šeit joprojām zinātniskos nolūkos darbojas 32 m pilnīgi grozāma paraboliska antena RT-32, kas ir lielākā Ziemeļeiropā un astotā lielākā pasaulē, kā arī otra – 16 m antena RT-16.

Trešdiena saulaināka gaidāma Latvijas austrumos

Trešdiena saulaināka gaidāma Latvijas austrumos, bet rietumos diena būs mākoņaina, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Dienā valsts austrumos lielākoties spīdēs saule, savukārt rietumos debesis lielākoties klās mākoņi, kas no p...

Eirovīzijā izraudzītas pirmās 10 finālistes, tai skaitā Lietuva

Eirovīzijas dziesmu konkursa pirmajā pusfinālā, kas notika otrdienas vakarā Zviedrijas pilsētā Malmē, tika izraudzītas pirmās 10 konkursa finālistes, tai skaitā Lietuva.

No pirmā pusfināla 15 dalībniecēm finālā iekļuva Serbija, Portugāle, Slovēnija, Lie...

Miris hokeja funkcionārs Guntars Paste

Otrdien 58 gadu vecumā miris hokeja funkcionārs Guntars Paste, paziņoja Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Hokejista karjeras laikā Paste spēlēja Latvijas komandās "NIK'S-Brih" un "Vilki OP", otrajā no tām būdams arī menedžeris, spēlējošais treneris un g...



Komentāri