lv
CNI9yXsCqHkaPVWOGPzZPfPSeS1ZeMRoUPveCTDB
3557093

NVO var piedalīties konkursa suitu un lībiešu kultūrtelpu stiprināšanai (+VIDEO)

NVO var piedalīties konkursa suitu un lībiešu kultūrtelpu stiprināšanai (+VIDEO)

Kopumā plānots sadalīt 43 tūkstošus eiro.

Latvijas Nacionālais kultūras centrs izsludinājis finansējuma konkursus „Suitu kultūrtelpas stiprināšanas un popularizēšanas pasākumu nodrošināšana 2024. gadā” un “Lībiešu (līvu) kultūrtelpas stiprināšanas un popularizēšanas pasākumu nodrošināšana 2024. gadā”.

Konkursos var piedalīties biedrību un nodibinājumu reģistrā ierakstīta biedrība vai nodibinājums, kuras darbības ilgums ir vismaz trīs gadi un kuras darbības mērķi ir saistīti attiecīgi ar suitu vai lībiešu (līvu) kultūras saglabāšanu. Konkursu mērķis ir noteikt dalībniekus, kuri 2024. gadā nodrošinās suitu un lībiešu kultūrtelpu stiprināšanas un popularizēšanas pasākumus. Katra konkursa rezultātā sadalāmais finansējums ir 21 500 eiro.

Lai piedalītos konkursā, dalībnieks līdz 2024. gada 10. maijam plkst. 17:00 Latvijas Nacionālajam kultūras centram personiski iesniedz vai pa pastu vai elektroniski nosūta aizpildītu dalībnieka pieteikumu, pievienojot biedrības vai nodibinājuma reģistrācijas apliecības kopiju, biedrības vai nodibinājuma statūtu kopiju, pasākuma detalizētu aprakstu, pasākuma vadītāja CV, aizpildītu tāmi un citus dokumentus, ko dalībnieks uzskata par nepieciešamu pievienot pieteikumam.

Dzīvojot savrup kā neliela katoļu saliņa apkārtējā luteriskajā Kurzemes vidē, suiti paturējuši to, kas nevienā citā novadā Latvijā nav saglabājies tādā blīvumā un tādā koncentrācijā, – īpatnēju raksturu, paražas, tautastērpus, tradicionālās kultūras lietas un priekšmetus.

2018. gadā Latvijas Universitātē tika izveidots Lībiešu institūts (lībiešu: Lețmō Iļīzskūol Līvõd institūt). Tā direktors ir valodnieks un rakstnieks Valts Ernštreits.Lai rosinātu lībiešu savulaik apdzīvotos Latvijas novadus apzināt un izcelt savas lībiskās saknes, meklēt un rādīt lībisko sava novada ainavā, pasākumos un ikdienā, LU Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru pasludināja 2023. gadu par Lībiešu mantojuma gadu (lībiešu: Līvõd pierāndõks āigast), organizējot dažādus institūciju un aktīvistu rīkotus pasākumus. Par centrālo notikumu akcijā tika noteikta Lībiešu mantojuma diena — pirmā svētdiena pēc pavasara Saulgriežiem, kas atbilda 26. martam.

Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Braukšana alkohola reibumā vai divatā uz viena braucamā, pārāk ...

Latvijas čempionātā peldēšanā krīt valsts rekordi, pasaules klases rezultāti vēl neaizsniedzami
Latvijas atklātajā čempionātā peldēšanā jau pirmajā sacensību dienā Rīgā krita divi nacionālie rekordi, kas gan būtiski atpaliek no rezultātiem, kas ļautu cerēt uz kvalificēšanos Parīzes olimpiskajām spēlēm. 
Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Izvērtējums tika veikts pēc Vides aizsardzī...



Komentāri