lv
7ezQ4rcKz7aseLouhzbaZjlWaN1ZibJjegy8vXQF
3526465

Labas ziņas Latvijas skolēniem, kuri izvēlējās spāņu valodu (+VIDEO)

Labas ziņas Latvijas skolēniem, kuri izvēlējās spāņu valodu (+VIDEO)

Tuvākā nākotnē būs vismaz 50 jauni skolotāji.

"Katru gadu interese par spāņu valodu Latvijā pieaug, par ko liecina spāņu valodas olimpiādes rekordlielais dalībnieku skaits šogad, kopā pulcinot 221 skolēnus no deviņpadsmit Latvijas skolām, kā arī interese no dažādām skolām, kuras meklē spāņu valodas skolotājus," par ko stāsta Fransisko, jo šādus zvanus viņš saņemot diezgan bieži. Savukārt Spānijas vēstnieks Latvijā Manuels Alama Oreness aicina Latvijā dzīvojošus cilvēkus, kuriem ir spāņu valodas zināšanas, apsvērt domu kļūt par spāņu valodas skolotājiem, jo, kā zināms, pēc nesen veiktās Izglītības un Zinātnes ministrijas aptaujas datiem Latvijā 79 skolas plāno nodrošināt spāņu valodu apguvi, kamēr patreiz tās ir aptuveni trīsdesmit skolas. Tādējādi tiek lēsts, ka tuvākā nākotnē būs nepieciešami vismaz 50 jauni spāņu valodas skolotāji.

Latvijas skolas vienojas kopīgā slavenā spāņu rakstnieka Migela de Servantesa darba "Dons Kihots" lasījumā. Spāņu valodas skolotājs Fransisko Nunjess Romero Olmo katru gadu organizē atklāto spāņu valodas olimpiādi idusskolēniem Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā jau kopš 2019.gada. Projektā tika uzrunātas Latvijas skolas, kurās tiek mācīta spāņu valoda, jo ideja bija radīt video spāņu valodā, kas vienlaikus noder arī kā treniņš un motivators piedalīties ikgadējā olimpiādē, kā arī veicināt jauniešos interesi par spāņu literatūru.

IZM piedāvā no 2026./2027. mācību gada no skolām prasīt, ka pamatizglītības pakāpē kā otrā svešvaloda skolēniem pakāpeniski ir jāpiedāvā viena no Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalstu oficiālajām valodām, vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā. Krievu valodas starp šādām valodām nav.

Projekts paredz pakāpeniskas pārejas īstenošanu, svešvalodas apguvei 5. klasē atvēlot lielāku stundu skaitu nedēļā, nekā tas ir pašreiz no 4. klases. 2027./2028. mācību gadā otras svešvalodas apguve būtu īstenojama 5. un 6. klasē, 2028./2029. mācību gadā – 5., 6. un 7. klasē, 2029./2030. mācību gadā – 5., 6., 7. un 8. klasē, bet 2030./2031. mācību gadā visā pamatskolas posmā (5.–9. klasē).

Tiem skolēniem, kuri līdz 2025. gada 1. septembrim būs uzsākuši otrās svešvalodas apguvi, kas nav viena no ES vai EEZ oficiālajām valodām vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā, skolām būs jānodrošina tās apguve līdz pamatizglītības posma beigām. Tas attieksies arī uz krievu valodas kā otras svešvalodas apguvi.

Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Pasākuma rīkotāji arī atzīmē, ka šogad novērota augsta iedzīvotāju atsaucība.

Šogad tika īstenotas gan atkritumu savākšanas, gan labiekārtošanas, gan...

Ostapenko iekļūst Madrides WTA 1000 turnīra astotdaļfinālā

Latvijas tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko sestdien sasniedza Madrides "WTA 1000" turnīra vienspēļu sacensību astotdaļfinālu.

Ostapenko, kura WTA rangā atrodas desmitajā vietā un turnīrā izsēta ar devīto numuru, trešās kārtas spēlē ar rezultātu 6-3, 6...

Priekšlikumiem par atteikšanos no programmām krievu valodā trūkst pamatojuma

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikumiem atteikties no radio reklāmām un radio programmām krievu valodā trūkst argumentēta pamatojuma, aģentūrai LETA pauda Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) valdes loceklis u...



Komentāri