lv
DOhDlYTSPXhQd7QhnSVrON2ENGCOvhA7J0qHLE89
344635

Rīgas Svētā Pētera baznīcā notiks aizlūgums par Ukrainas Golodomora upuriem

Rīgas Svētā Pētera baznīcā notiks aizlūgums par Ukrainas Golodomora upuriem
Rīga, 26.nov., LETA. Rīgas Svētā Pētera baznīcā šodien plkst.14 notiks ekumenisks aizlūgums "Golodomor 1932-1933", kas ir veltīts padomju varas izraisītā Golodomora jeb Lielā bada upuriem un Ukrainas tautai, kas patlaban pretojas Krievijas varai, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Rita Našeniece.

Rīga, 26.nov., LETA. Rīgas Svētā Pētera baznīcā šodien plkst.14 notiks ekumenisks aizlūgums "Golodomor 1932-1933", kas ir veltīts padomju varas izraisītā Golodomora jeb Lielā bada upuriem un Ukrainas tautai, kas patlaban pretojas Krievijas varai, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Rita Našeniece.

Viņa norādīja, ka aizlūgums notiks latviešu un ukraiņu valodā. Ekumēniskajā aizlūgumā kopā ar Svētā Pētera draudzes un Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas pārstāvjiem piedalīsies Ukrainas Grieķu-katoļu baznīcas un Ukrainas pareizticīgo baznīcas pārstāvji. Paredzēts, ka aizlūguma beigās uzstāsies ukraiņu mūziķi un notiks kopdziedāšana.

Ekumēniskais aizlūgums Lielā bada gadskārtējā piemiņas dienā ir Latvijas Ukraiņu kongresa iniciatīva, ko atbalsta Svētā Pētera draudze un Rīgas pilsoniskie aktīvisti. Vienlaicīgi ar aizlūgumu Svētā Pētera baznīcā apmeklētājiem būs pieejamas unikālas Lielā bada upuru reģistrācijas grāmatas un izstāde par tā laika notikumiem.

Katru gadu, novembra ceturtajā sestdienā, pasaule piemin Ukrainas Golodomora upurus liturģijās par mirušajiem, klusuma minūtēs, organizējot oficiālus atceres pasākumus.

Golodomors ir viena no lielākajām katastrofām Ukrainas vēsturē, ko izraisīja boļševiku režīma veiktā varmācīgā kolektivizācija. Tās gaitā Ukrainas iedzīvotāju pretošanos apspieda ar plašām represijām, ieskaitot nogalināšanu, izsūtīšanu uz Sibīriju, izlikšanu no mājām.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads nomērdēja no trīs līdz 10 miljoniem Ukrainas iedzīvotāju. Tomēr tas atstāja arī citas traģiskas sekas - cilvēki saslima ar infekcijas slimībām un dažāda veida psihiskiem traucējumiem. Bija kanibālisma un līķu ēšanas gadījumi. Pastāvīgā bada novājinātās sievietes kļuva neauglīgas. Pieaugušo mirstības dēļ ciemos un pilsētās klaiņoja izsalkuši un izmocīti bērni. Varas iestādes tos vāca un nodeva padomju audzināšanas iestādēs, kur viņi zaudēja savu identitāti - uzvārdu un piederību dzimtajai vietai.

Daudzi uzskata, ka komunistiskā diktatora Josifa Staļina mērķis bija pret ukraiņu tautu vērsts apzināts genocīds, un Golodomors ir pielīdzināms nacistu īstenotajam holokaustam.

Daži gan domā, ka badu izraisīja toreizējo līderu pieļautās, taču piedodamās kļūdas, nevis apzināti Maskavas centieni iznīcināt ukraiņus.

Bez Ukrainas bads skāra arī Krievijas dienvidu apgabalus un daļu pašreizējās Moldovas un Kazahstānas teritorijas.

Ukrainas tiesa 2010.gadā pasludināja spriedumu Golodomora lietas izmeklēšanā, par Ukrainas trīsdesmito gadu masveida bada organizētājiem atzīstot PSRS un UPSR līderus.

'Hjūstona, mums ir problēma' jeb kā apsardze mani patrieca no NASA kosmosa centra
"Varu kā palīdzēt?!" Es izliekos, ka nemanu satraukumu apsardzes darbinieces balsī un atbildu ar: "Nezinu, varat?" "Jūs nedrīkstat šeit atrasties!" seko loģiska reakcija. "Ak, piedodiet, nezināju," tēloju muļķi un sāku lēnām doties prom. Apsardze elekt...
Pirmajā dienā Ozolkalnu apmeklējuši aptuveni 80 apmeklētāju

Pirmajā slēpošanas sezonas darba dienā, 24.novembrī, Ozolkalnu apmeklējuši aptuveni 80 apmeklētāju, sacīja SIA "Ozolkalna serviss" valdes locekle Līga Rokpelne.

"Pirmā darba diena ir aizvadīta - kā parasti nedaudz satraucoša viesiem - prieks un azarts v...

Anglijas un ASV izlases neizmanto iespējas un spēlē bezvārtu neizšķirti

Anglijas un ASV vīriešu futbola izlases piektdien Katarā Pasaules kauss finālturnīra B apakšgrupas mačā nespēja izmantot vārtu gūšanas iespējas, savstarpējam mačam noslēdzoties bezvārtu neizšķirti 0:0 (0:0).

33.minūtē pie labas iespējas gūt vārtus tika ...



Komentāri