lv
2I49UoO9pnmcBemC15xFkMtneapfDxYa2J5XQeky
3426801

Apmēram katrs septītais lieto alkoholu no rītiem pēc smagām ballītēm (+VIDEO)

Apmēram katrs septītais lieto alkoholu no rītiem pēc smagām ballītēm (+VIDEO)

Gandrīz divas trešdaļas "slimnieku" jeb 65% dzer daudz ūdens.

Paradumu ‘salāpīties’ no rīta pēc pārmērīgas grādīgo dzērienu lietošanas atzīst 14% iedzīvotāju, no tiem, kas mēdz iedzert pāri mēram.

Kā parāda aptaujas dati, ūdens un miegs ir vispopulārākais pašsajūtas uzlabošanas paradums Latvijas iedzīvotājiem pēc pārmērīgas alkohola lietošanas. No respondentiem, kuriem mēdz gadīties iedzert par daudz alkohola, gandrīz divas trešdaļas jeb 65% dzer daudz ūdens, un vairāk nekā puse aptaujāto (54%) pašsajūtas uzlabošanai paļaujas uz miegu.

Savukārt ceturtā daļa jeb 25% - ēd sātīgu ēdienu, kā arī lieto pretsāpju līdzekļus, gandrīz tikpat liela daļa (18%) dzer stipru kafiju vai tēju, bet 14% - lai paliktu vieglāk, nākošajā rītā nedaudz iedzer alkoholu. Speciālos pretpaģiru uztura bagātinātājus lieto vien 3%, tajā pašā laikā vairāk nekā desmitā daļa (13%) no respondentiem, kuriem mēdz gadīties iedzert par daudz alkohola atzīst, ka neko īpašu pašsajūtas uzlabošanai nākamajā dienā nedara.

"Lai arī 21% iedzīvotāju norāda, ka nekad nepārspīlē ar alkoholiskajiem dzērieniem, bet 15% - nelieto alkoholu vispār, tomēr joprojām ir dzīva tradīcija "ārstēšos ar to, ko saslimu", it īpaši t.s. padomju laiku paaudzei - vecuma grupā no 45 līdz 54 gadi," uzsver eksperte Viktorija Mālniece.

Ūdens, kafija vai pretsāpju līdzekļi ir tradicionāli un šādos gadījumos protams var palīdzēt. "Pārsteidz samērā lielais skaits, kas atzīst, ka pēc pārmērīgas iedzeršanas nepalīdz sev nekādi! Iespējams, ka tas ir informācijas trūkums par speciālajiem līdzekļiem, to iedarbību", - pauž eksperte.

Militārās medicīnas kurss būtu jāapgūst arī praktizējošiem mediķiem

Militārās medicīnas kurss atbilstoši NATO vadlīnijām būtu jāapgūst arī praktizējošiem mediķiem, pauda Veselības ministrijā (VM).

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, VM speciālisti tikušies ar izglītības iestādēm, lai pārrunātu pieredzi militārās medicīna...

Aptauja: turpinoties karam, pieaug iedzīvotāju miega traucējumi

Trīs no četriem no Latvijas iedzīvotājiem jeb 75% pēdējā mēneša laikā ir izjutuši dažādus miega traucējumus, piemēram, bezmiegu, mošanos naktīs, neizgulēšanās sajūtu vai sliktus sapņus, liecina pētījuma kompānijas "Kantar" veiktās aptaujas dati.

Puse j...

Misija – valoda. Kas vieno aizvadītā gada labākos atdzejojumus
2023. gada labākos atdzejojumus vieno rūpīga iedziļināšanās oriģināltekstā un tikpat neatlaidīga un atbildīga tā pārnešana latviešu valodā. Guntara Godiņa, Raimonda Ķirķa, Ingmāras Balodes, Jāņa Elsberga, Māra Salēja un Māras Poļakovas pagājušajā gadā ...


Komentāri