lv
rAwPbpA0GUPnYP0WKKomyhDQro97a9OaU46uy59R
3384183

Speciālisti brīdina par katastrofāliem plūdiem Latvijā (+VIDEO)

Speciālisti brīdina par katastrofāliem plūdiem Latvijā (+VIDEO)

Zaudējumi laika posmā līdz 2050.gadam atsevišķos gados var sasniegt 8% no IKP.

Latvijā novērots gaisa temperatūras pieaugums, kā arī citu hidrometeoroloģisko parametru mainība, t. sk. upju pali ne tikai pavasarī, bet arī ziemā, intensīvi nokrišņi pēc ilgstoša sausuma perioda un citas ekstrēmas klimatiskās parādības, kas rada izaicinājumus tautsaimniecības jomām un sabiedrībai kopumā.

Latvijas Bankas galvenā ekonomiste Kristīne Petrovska kopā ar vecāko pētnieci Velgu Ozoliņu iepazīstināja ar pētījuma "Dabas katastrofu ietekmes simulācija uz Latvijas ekonomiku un apdrošināšanas sektoru" galvenajiem secinājumiem, norādot, ka atkarībā no dabas katastrofu intensitātes simulētie dabas katastrofu radītie zaudējumi laika posmā no 2023. līdz 2050.gadam atsevišķos gados var sasniegt 8% no iekšzemes kopprodukta (IKP), samazinot IKP pieauguma tempu par 1.5 procentu punktiem attiecīgajā gadā.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2007.gada 23.oktobra direktīvas 2007/60/EK par plūdu riska novērtējumu un pārvaldību (Plūdu direktīvas) prasībām Latvijā ir izstrādātas plūdu kartes, kas ietver plašu informāciju par applūšanas riskiem un draudiem. Kartes izstrādātas, izmantojot HEC-Ras modeli, un tajās ietverta informācija par applūstošajām teritorijām pavasara un jūras vējuzplūdu gadījumos, apdraudēto infrastruktūru, ēkām un iedzīvotājiem. Modelēti arī nākotnes scenāriji klimata pārmaiņu ietekmē.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pētījumā arī secināts, ka viena vai vairākas dabas katastrofas, kas norisinājušās neilgi cita pēc citas, var izraisīt nozīmīgu apdrošinātāju pašu kapitāla samazinājumu. Ir būtiski pastāvīgi nodrošināt augstāku pašu kapitāla līmeni un monitorēt tā noturību pret potenciālajiem fizisko klimata risku iestāšanās gadījumiem.

Pētījumā secināts, ka vislielākā negatīvā ietekme uz tautsaimniecības attīstību gaidāma situācijā, kad būtiski samazinās apdrošināto īpašumu daļa. Dabas katastrofu gaidāmā negatīvā ietekme uz tautsaimniecības un apdrošināšanas nozares attīstību ir mazāka, ja tiek veikti pasākumi, lai pielāgotos klimata pārmaiņām, vai ir izstrādāta atbilstoša apdrošināšanas shēma.

Otrajās Lieldienās gaisa temperatūra Latvijā var paaugstināties līdz 22 grādiem

Otrajās Lieldienās gaisa temperatūra Latvijā var paaugstināties līdz 22 grādiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Meteorologi norāda, ka šodien sauli palaikam aizklās mākoņi, taču būtiskus nokrišņus tie nenesīs. Saglabāsies ...

3045 pedagogi izmantojuši atbalsta pasākumus pārejai uz mācībām latviešu valodā

Atbalsta pasākumus pārejā uz mācībām valsts valodā 2023.gadā izmantojuši 3045 pedagogi, tai skaitā 1216 pirmsskolas pedagogi, liecina Latviešu valodas aģentūras (LVA) apkopotie dati.

Profesionālo kompetenci pilnveidojuši 1002 pamatskolas un vidusskolas ...

Labots mēneša siltuma rekords Latvijā

Svētdien augstākā gaisa temperatūra valstī bija +22,8 grādi Zvejniekciemā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tas ir jauns 31.marta un mēneša siltuma rekords visas valsts mērogā.

Marta maksimālās gaisa temperatūras rekords...



Komentāri