lv
jPJy2bzXf0yRV3S0giFhzYasHZ1IzS0fZioTtdZ2
3284298

Filma «Kaprači»: viņi gatavo mūža mājas mums visiem (+VIDEO)

Filma «Kaprači»: viņi gatavo mūža mājas mums visiem (+VIDEO)

Režisors un operators Ivars Zviedris ir viens no pēdējā laika titulētākajiem dokumentālā kino autoriem.

Filma "Kaprači" tika nominēta Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps kā viena no labākajām dokumentālajām īsfilmām, tajā komponista Krista Auznieka mūzika mijiedarbojas ar vērojošas kameras filmējumu, radot kino eseju par kapračiem un kapu kultūru Latvijas kapsētās, ziņoja vietne nkc.gov.lv.

“Ceļiniek, apstājies un apskaties;
Tas es biju, kas tu esi.
Kas es esmu, tas tu būsi.”

Kaprači gatavo mūža mājas mums visiem. Viņi dara savu darbu, stāvot pāri cilvēkiem, kad viņi ir sērās, un kapraču rokas ir pēdējās, kas pieskaras kapa dvielim, apglabājot mirušo pusotru metru zem zemes. Latvijā kapu rakšanas un kapsētu tradīcijas ir gadsimtiem senas un nemainīgas, „septiņas pēdas zem zemes”, lāpsta un četri dēļi ir mūžam seni kaprača sabiedrotie. Līdzīgi citām senām profesijām, kaprači savas zināšanas un prasmes ir mantojuši vairākās paaudzēs, amats ceļo no tēviem uz dēliem un no vecākiem kolēģiem uz jaunākiem. Šī profesija ir tikpat mūžīga kā nāve.

Filma "Kaprači" iekļauta festivāla "ArtDocFest". Filma tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, radošo komandu veido režisors un operators Ivars Zviedris, komponists Krists Auznieks, montāžas režisors Haralds Ozols, skaņu režisors Ģirts Bišs, animācijas studija SHADE, studija "Dokumentālists", Emma Daniela Grāpe.

Režisors un operators Ivars Zviedris ir viens no pēdējā laika titulētākajiem dokumentālā kino autoriem Latvijā, ar Lielā Kristapa balvām un nominācijām atzīmētas viņa filmas "Bahs pret Covid" (2022), "Uz neredzīti, Brasa!" (2021), "Valkātājs" (2020), "Rezidenti" (2017), "Dokumentālists" (2012), "Bēgums" (2009).

Pieaug nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ atbrīvoto skolotāju skaits

Nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ kopš šī mācību gada sākuma no amata pienākumu pildīšanas atbrīvoti jau 45 pedagogi, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) apkopotā informācija.

2023.gada nogalē IKVD ziņoja par 29 skolotājiem, kas ...

Bērnu sportā liekas emocijas mēdz aizvest vecākus neceļos
Klusie vērotāji, nervozie zāģētāji, tiesnešu mednieki vai uzvaras receptes noslēpuma glabātāji – vecāku tipi bērnu un jauniešu sporta pasākumu tribīnēs ir dažādi. Mammas un tēti vienlaikus ir lielākie bērnu atbalstītāji, bet bieži vien, pašiem neapzino...
Latvijas volejbola valstsvienībām ielozē pretiniekus Eiropas čempionāta kvalifikācijā
Latvijas vīriešu un sieviešu izlases uzzināja pretiniekus 2026. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kur komandām būs iespēja nodrošināt vietu finālturnīrā, otrdien pavēstīja Latvijas Volejbola federācija. 


Komentāri