lv
SiiMmcHpWLg3fZzIVjNbdLJto5TnYJL2esmrmx8V
3262796

Latvijas jaunie uzņēmēji izstrādā 12 prototipus bioekonomikas jomā (+VIDEO)

Latvijas jaunie uzņēmēji izstrādā 12 prototipus bioekonomikas jomā (+VIDEO)

Atbalstu saņēma 30 prototipu autori - katrs līdz 15 tūkstošiem eiro.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju biznesa centra programmā “Prototech” atbalstu prototipa izstrādei saņēmuši 30 uzņēmēji un ideju autori. Vairāk nekā trešdaļa prototipu izstrādāti bioekonomikas, biomedicīnas un biofarmācijas nozarē.

“Šo nozaru uzņēmumi risina nozīmīgus izaicinājumus saistībā ar cilvēka veselību un vides aizsardzību, tāpēc šie ir sociāli ļoti nozīmīgi prototipi. Man prieks, ka varējām atbalstīt arī šādus projektus, lai risinātu sabiedrībai svarīgus risinājumus,” saka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju biznesa centra vadītājs Andrejs Berdņikovs.

Komercializācijas granti palīdz rasties inovācijām

Latvijas biotehnoloģiju jaunuzņēmums izstrādā t.s. orgānus uz čipa, kas ir miniatūras plastmasas iekārtas, kurās audzē cilvēku šūnas un kas kalpo kā modeļsistēma zāļu izstrādātājiem. Jaunuzņēmums ir radies, pateicoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras zinātnes komercializācijas grantiem, līdz ar to sekojam līdzi aģentūras piedāvātajām programmām. “Prototech” precīzi atbilda mūsu vajadzībām, jo šobrīd strādājam pie tehnoloģiskā prototipa attīstības,” saka līdzdibinātājs Roberts Rimša.

Dibinot uzņēmumu, komandai bija diezgan skaidra vīzija, ko tā vēlas izstrādāt. Potenciālo klientu intervijās šī vīzija ir nodefinēta vēl precīzāk. Tāpēc, piesakoties “Prototech”, uzņēmumam bija skaidrs vēlamais rezultāts, kas ļāva sasniegt izvirzītos mērķus un attīstīt prototipu.

“Galvenais ieguvums ir sasniegtā automatizācija mikroskopijā, kur iepriekš lietojām vairākus manuālus algoritmus. Tagad tie visi ir iekļauti vienā automatizētā programmā,” stāsta R. Rimša.

Pagaidām komandai nav kapacitātes izstrādāt nepieciešamo programmatūru pašiem. Tāpēc viņš augstu novērtē, ka projektā šo uzdevumu varēja uzticēt Rīgas Tehniskās universitātes Inovatīvu produktu izstrādes nodaļai Kristena Raščevska vadībā.

Šobrīd firma aktīvi strādā pie iespējkapitāla piesaistes turpmākai instrumenta un produktu attīstībai.

Jauna sadarbība paver iespējas

Zaļo tehnoloģiju jaunuzņēmums izstrādā tehnoloģiju keratīna iegūšanai no dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem, piemēram, aitu vilnas un putnu spalvām. Iegūto keratīnu iecerēts izmantot kosmētikas ražošanā. Uzņēmums jau bija izstrādājis diezgan labu keratīna ekstrakcijas metodi, bet nebija datu par to, cik kvalitatīvs ir iegūtais keratīns. Tāpēc komanda meklēja atbalstu un finansējumu, lai veiktu šos testus. Uzņēmuma līdzdibinātāja Vanda Voikiva pamanīja informāciju par “Prototech” programmu un nolēma pieteikties. Pēc programmas noslēguma viņa secina, ka lielākais ieguvums ir jaunā sadarbība ar pētniekiem no Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes, kas arī strādā kosmētikas nozarē.

“Rezultātā pieteicām un no Eiropas kosmosa aģentūras veiksmīgi ieguvām 100 tūkstošu eiro finansējumu projektam, kurā izstrādāsim keratīna bāzes produktus ar augstāku pievienoto vērtību,” norāda V. Voikiva.

Uzņēmuma tālākajos plānos ir veikt pirmo ražošanas procesa mērogošanu ārpus laboratorijas un izveidot pilotražošanas līniju. Tā būs apvienota ar citiem “Fluffy” izstrādātajiem produktiem, nodrošinot bezatkritumu ražošanas procesu.

Labs atbalsts zinātnē balstītiem produktiem

Biotehnoloģiju jaunuzņēmums strādā pie saules aizsargkrēma, kurā kā ultravioleto staru filtrs tiks izmantots Latvijas dabiskais māliezis. Šāda veida filtrus šobrīd vēl neviens cits neizmanto. Uzņēmuma līdzdibinātāja Aiga Salmiņa ieteikumu piedalīties programmā saņēma no sava mentora, kurš pats iepriekš bija piedalījies “Prototech”.

“Manis izvēlētos testus veic tikai Latvijas Universitāte, un prototipam nepieciešamie testi ir ļoti dārgi. Tāpēc šī programma bija lielisks veids, kā attīstīt savu biznesa ideju, vienlaikus veidojot sadarbību ar Latvijas Universitāti, kurā ir ļoti zinoši profesionāļi manā izpētes nozarē,” viņa teic.

Darbu programmā uzņēmums sāka ar ieceri atrast efektīvāko produkta sastāvu, kam būs vislabākā potenciālā ietekme uz cilvēka ādas šūnām. Šo rezultātu izdevās sasniegt – tagad ir skaidri zināms, kas ir labākās sastāvdaļas izvēlētā kompozītmateriāla tālākai integrācijai produkta formulā.

“Iegūtie rezultāti ir milzīgs atspēriena punkts produkta prototipa izstrādē. Šāds atbalsts ir ļoti nozīmīgs zinātnē balstītiem produktiem. Tāpēc esam ļoti pateicīgas, ka ir šāda programma, kurā attīstīt savu ideju,” portālam labsoflatvia.lv teic A. Salmiņa.

Viņa uzskata, ka ir svarīgi veidot inovatīvus produktus no Latvijā pieejamām izejvielām, uzņēmuma gadījumā – no māla minerāliem. Šāda produkta izstrādāšana paplašinās Latvijas dabas resursu izmantošanu jauno tehnoloģiju jomā un sniegs ieguldījumu viedās specializācijas stratēģijas attīstībā, ko apliecina inovatīvu, uz dabas resursiem balstītu produktu izstrāde bioekonomikā.

Pēc programmas absolvēšanas komanda turpina strādāt pie produkta attīstības. Tiek izskatītas arī citas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras piedāvātās atbalsta iespējas, kā arī citas programmas un instrumenti, kur piesaistīt finansējumu idejas tālākai attīstībai. “Ceram, ka jau drīzumā visi varēs pasargāt savu ādu un droši uzturēties saulē, izmantojot mūsu inovatīvu produktu!” tā A. Salmiņa.

Veicina jaunu biznesa ideju attīstību

Prototipēšanas atbalsta programmā “Prototech” bija divi uzsaukumi. Pirmajā tika saņemti 29 pieteikumi, bet otrajā – 77. Kopumā atbalstu saņēma 30 prototipu autori - katrs līdz 15 tūkstošiem eiro.

Tehnoloģiju biznesa centra mērķis ir sniegt atbalstu jaunajiem potenciālajiem uzņēmējiem, lai veicinātu biznesa ideju attīstību. Sadarbībā ar augstskolām centrs sniedz atbalstu pētniecībai, ideju attīstībai, prototipēšanai un Latvijas zinātnes sasniegumu pārvēršanai konkurētspējīgos uzņēmējdarbības projektos.

Tehnoloģiju biznesa centrs īsteno ne vien “Prototech”, bet arī programmu “Inovāciju akadēmija”, kurā atbalstīti teju 100 ideju autori. Tehnoloģiju biznesa centru finansē Norvēģijas finanšu instruments un centrs ir daļa no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Biznesa inkubatoru struktūras.

Finansējums līdzšinējā programmā ir izsmelts, bet Tehnoloģiju biznesa centrs šobrīd pārtop par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju pārstāvniecību Rīgā. Jau šī gada martā tiek plānots uzsaukums biznesa inkubācijas programmā, kurā paredzēts arī atbalsts prototipu izstrādei.

Girgensons vienreiz met pa vārtiem «Sabres» zaudējumā; Merzļikins nespēlē
Latvijas uzbrucējs Zemgus Girgensons ceturtdien vienreiz meta pa vārtiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņa pārstāvētā Bufalo "Sabres" komanda piedzīvoja zaudējumu.
Augšdaugavas novadā aiztur nelegālu televīzijas kanālu izplatītāju

Šonedēļ 5.martā Valsts policija Augšdaugavas novada Nīcgalē aizturējusi 1975.gadā dzimušu vīrieti, kurš iedzīvotājiem nelicencēti, par maksu sniedza televīziju pakalpojumus, turklāt noprotams, ka piedāvāts Krievijas propagandas saturs, kura izplatīšana...

NBS sāk dienesta pārbaudi par zemessargu

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) sākuši dienesta pārbaudi par kādu zemessargu, kurš, iespējams, paudis naidīgus komentārus pret ukraiņiem.

Kāds aktīvists, kurš veicis skrējienu Ukrainas atbalstam, sociālajos tīklos norādījis, ka saņēmis pret sevi un ukra...



Komentāri