lv
C7DABaczVnmRfcDU3i8vREGYNyYCuLscOZ83AVYw
3253335

Ekonomiste: «Lielu cerību uz straujas izaugsmes turpināšanos nav» (+VIDEO)

Ekonomiste: «Lielu cerību uz straujas izaugsmes turpināšanos nav» (+VIDEO)

Kritums bijis biznesa pakalpojumos, joprojām samazinājums arī tranzīta pusē, bet priecē aviotransports.

Latvijas privātā sektora vēlmi investēt joprojām kavēs augstās procentu likmes. Eiropas Centrālā banka likmes turējusi esošajā līmenī jau piecus mēnešus. "Pērnā gada nogalē gan ekonomika ievērojami sasparojās, tomēr lielu cerību uz straujas izaugsmes turpināšanos šī gada sākumā nav", - pauž Latvijas ekonomiste Līva Zorgenfreija.

Eksportā lomas mainījušās - ja gada sākumā preču eksporta apjomi krita, kamēr pakalpojumu eksports visai strauji auga, tad gada nogalē viss bija pretēji - preču eksportā redzējām pozitīvas vēsmas, kamēr pakalpojumu eksports saruka. Salīdzinājumā ar pērnā gada nogali kritums bijis biznesa pakalpojumos, joprojām samazinājums arī tranzīta pusē, bet priecē aviotransports, kur turpinājusies izaugsme. Gadā kopumā aviotransporta pakalpojumu nozare augusi par vairāk nekā ceturto daļu.

Privātā patēriņa ceļš pern bijis līkumots - mājsaimniecības gada lielāko daļu tēriņus mazināja, bet gada beigās, salīdzinot ar trešo ceturksni, bija redzams straujš patēriņa kāpums. Mazumtirdzniecība 4. ceturksnī bija spēcīga, iedzīvotāji arī vairāk gājuši uz restorāniem - izskatās, ka arvien vairāk cilvēku sāk drošāk tērēt, redzot, ka dzīves dārdzība vairs būtiski neaug, un par savu algu var atļauties nopirkt vairāk.

Ekonomiku pērn balstīja arī tas, ka valdības patēriņš turpināja palielināties (+7,0%) un investīcijās redzējām sparīgu kāpumu (+8,2%). Investīcijas strauji kāpa gada pēdējā ceturksnī, savu lomu spēlējot arī jaunajiem pasažieru vilcieniem. Tomēr galvenokārt kāpums investīcijās gan 4. ceturksnī, gan pērn kopumā bijis pateicoties būvniecības nozarei, kas 2023.gadā bijusi galvenais Latvijas ekonomikas dzinējspēks. Lielā mērā būvniecības kāpums saistāms ar publiskajām investīcijām - ES fondu projektu aktīvāku realizāciju un pabeigšanu, kā arī ar Rail Baltica būvniecību.

Ruks: Okupācijas muzeja dedzinātājs tika stimulēts, lai to izdarītu

Latvijas Okupācijas muzejā degmaisījumu iemetušais vīrietis nebija individuāli motivēts, bet tika stimulēts, lai to izdarītu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atklāja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Viņš uzsvēra, ka s...

Rīgas dome meklēs veidus darba attiecību izbeigšanai ar Vaivodu

Rīgas domē šodien plānots pieņemt lēmumu par līdzšinējā Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora pienākumu izpildītāja Jāņa Vaivoda atstādināšanu uz trim mēnešiem, lai šajā laikā meklētu juridiski korektu veidu darba attiecību izbeigšanai, interv...

Latvijas enerģētikas sektors savu attīstību plāno līdz par 2050. gadam (+VIDEO)

Uzsākta jaunas vēja stacijas projekta attīstība Lietuvā.

Koncernam Baltijā projektēšanas vai celtniecības stadijā ir saules un vēja parki ar kopējo jaudu ap 400 MW, - pauž AS "Latvenergo", -t.sk., pēc pārskata gada beigām 2024.gada sākumā AS "Latvenerg...



Komentāri