lv
EGdaJCJODknYPHHUArApPfzlxLjg8GbUO4QoDGDY
325188

Salvadora paziņo par jauniem pasākumiem cīņā pret slepkavnieciskajām ielu bandām

Salvadora paziņo par jauniem pasākumiem cīņā pret slepkavnieciskajām ielu bandām

Salvadoras prezidents Najibs Bukele trešdien paziņojis par jauniem pasākumiem cīņā pret ielu bandām, paredzot norobežot un pārmeklēt vairākus galvaspilsētas Sansalvadoras rajonus.

Bukele, uzrunājot 14 000 karavīru, pavēstīja, ka policija un armija aplenks vairākus Sansalvadoras rajonus un pārbaudīs visus cilvēkus, kas tajos ieiet un ieziet. Prezidents norādīja, ka šāda taktika oktobrī bija efektīva Komasakuā. Pilsētu noslēdza un pārmeklēja vairāk nekā 2000 karavīru un policistu, medījot slepkavībā apsūdzētus bandu locekļus. Virs pilsētas patrulēja bezpilota lidaparāti un visi cilvēki, kas ieradās pilsētā vai to pameta, tika nopratināti vai pārmeklēti. Divu dienu laikā tika aizturēti aptuveni 50 aizdomās turamie.

Bukele nodēvēja to par piekto fāzi deviņus mēnešus ilgajā cīņā pret noziedzību. Kopš ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas valstī pēc slepkavību viļņa martā ir aizturēti vairāk nekā 58 000 cilvēku.

26.martā Salvadorā notika 62 slepkavības, kurās tika vainotas bandas. Bukele pēc tam pieprasīja Kongresam īpašas pilnvaras, kas tiek atjaunotas katru mēnesi. Tās aptur dažas konstitucionālās tiesības un piešķir policijai lielākas pilnvaras aizturēt aizdomās turamos.

Dekrēts par īpašajām pilnvarām aptur tiesības uz pulcēšanos un tiesības tikt informētiem par aizturēšanas iemesliem un tiesības piekļūt advokātam. Valdībai arī atļauts piekļūt jebkuras par aizdomīgu uzskatītas personas zvaniem un e-pastiem, un no trīs dienām līdz 15 pagarināts laiks, uz kādu persona var tikt aizturēta bez apsūdzību izvirzīšanas.

Tiesību aktīvisti norādījuši, ka jauni vīrieši bieži tiek aizturēti tikai viņu ārējā izskata vai jaunības dēļ vai arī tādēļ, ka viņi dzīvo rajonos, kur dominē bandas.

Aplēsts, ka bandās Salvadorā iesaistīti aptuveni 70 000 cilvēku. Tās jau sen kontrolē plašas teritorijas, kurās nesodīti nodarbojas ar izspiešanu un slepkavošanu.

Bukeles apņēmība cīnīties pret noziedzību šomēnes sasniedza jaunu līmeni, kad valdība norīkoja ieslodzītos iznīcināt bandas locekļu kapavietas.

Nevalstiskās organizācijas ir apkopojušas vairākus tūkstošus cilvēktiesību pārkāpumu un reģistrējušas vismaz 80 aizturētu cilvēku nāves gadījumus.

Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos - Divas pasaules

Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē 13.decembrī pirmizrādi piedzīvos dramaturģes Ances Muižnieces lugas "Divas pasaules" iestudējums Jāņa Znotiņa režijā, informēja teātris.

Iepazīstinot ar iestudējuma saturu, teātra pārstāve atzīmē, ka Annas Brigader...

Latvijā dzīvojošā ukraiņu dziedātāja Lobodu iekļauta Melnajā sarakstā Lietuvā

Krievijā populārā ukraiņu dziedātāja Svitlana Loboda, kura pašlaik dzīvo Latvijā un plānoja koncertturneju Lietuvas lielākajās pilsētās, ir iekļauta Lietuvā nevēlamo personu sarakstā, ceturtdien apstiprināja Lietuvas ārlietu ministra preses pārstāve Pa...

«Zaļā Dzīle» – grāmatnīcu plauktos nonāk jauno rakstnieku konkursa laureāta darbs
Grāmatnīcu plauktos nokļūst lasīšanas veicināšanas projekta "Bibliotēka" organizētā pirmā Jauno rakstnieku konkursa (2021) laureāta darbs – Toma Deimonda Barvida fantāzijas žanra romāns "Zaļā Dzīle", informēja projekta pārstāvji. Darbs tika izvēlēts iz...


Komentāri