lv
IjGdfOsEe8vPJJX2FNXfF9FcbzH3zmy6OtHrRdkO
3205974

Pērn Latvijā pieaudzis bezskaidrās naudas maksājumu skaits

Pērn Latvijā pieaudzis bezskaidrās naudas maksājumu skaits

Bezskaidrās naudas maksājumu skaits pagājušajā gadā Latvijā pieaudzis par 10% salīdzinājumā ar 2022.gadu, vienlaikus maksājumu kopapjomam palielinoties par 58%, informē Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji - kredītiestādes, elektroniskās naudas iestādes, maksājumu iestādes, krājaizdevu sabiedrības, Latvijas Banka un Valsts kase - 2023.gadā veica 786,1 miljonu klientu bezskaidrās naudas maksājumu 409,3 miljardu eiro kopapjomā.

Vidēji dienā veikti 2,2 miljoni maksājumu 1,1 miljarda eiro apjomā.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidro, ka straujais maksājumu apjoma kāpums atspoguļo jaunu tendenci banku sektorā - jau kādu laiku kredītiestādes atkal piedāvā procentu maksājumus par noguldījumiem. It sevišķi 2023.gada otrā pusgada dati uzrāda nozīmīgu apjoma kāpumu vienā no kredīta pārveduma veidiem, proti, iekšbankas maksājumos. Tas skaidrojams ar iedzīvotāju aktivitāti, noguldot uzkrātos naudas līdzekļus termiņņoguldījumos un krājkontos.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi, kas veidoja 63% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita, un klientu kredīta pārvedumi, kas veidoja 34% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita.

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2023.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2,1 miljonu maksājumu karšu jeb vidēji 1,1 karti uz vienu iedzīvotāju. No tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem Latvijā bija pieejami 42 500 karšu pieņemšanas vietu (POS), 887 bankomāti, kā arī 6500 POS un septiņi bankomāti, ko Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina ārvalstīs. 2023.gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3,1 miljonu klientu norēķinu kontu jeb vidēji 1,6 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju.

Elektroenerģijas vidējā cena janvārī palielinājusies par 32%

Elektroenerģijas vidējā cena janvārī Latvijā salīdzinājumā ar decembri pieaugusi par 32% un bija 117,16 eiro par megavatstundu (MWh), norādīts jaunākajā AS "Latvenergo" elektroenerģijas tirgus apskatā.

Baltijā lielākais cenas kāpums bija Igaunijā, kur ...

Šķīdoņa dēļ grūti izbraucami vairāk nekā 460 grants ceļu posmi
Atkušņa un nokrišņu ietekmē lielākajā daļā valsts teritorijas uz grants autoceļiem iestājies šķīdonis. Kā ik gadu – šķīdoņa laikā autovadītājiem un pārvadātājiem jārēķinās, ka ceļi var būt grūtāk izbraucami, kā arī tiek ieviesti transportlīdzekļu masas...
Jātnieks Neretnieks sasniedz mērķi – kvalificējas prestižajam Pasaules kausa finālam
Latvijas spēcīgākais konkūra jātnieks Kristaps Neretnieks svētdien Centrāleiropas līgas kvalifikācijas finālsacensībās Krakovā, Polijā, izcīnīja tiesības startēt prestižajā Pasaules kausa finālā, pavēstīja sportista komanda. Pasaules kausa finālam ...


Komentāri