lv
pBvsFUvxeGUoGocbfkiehHrsjEX8hOkZGPqfETbD
3183765

Saeima: lauku reģioni paliek tukši un neapdzīvoti (+VIDEO)

Saeima: lauku reģioni paliek tukši un neapdzīvoti (+VIDEO)

Lauksaimniecības produktu eksporta aizliegums no Austrumiem paredzēts Latvijas zemkopības atdzīvināšanai.

Latvijas parlamentā turpina apspriest aktuālo jautājumu par pārtikas importa pārtraukšanu no Krievijas un Baltkrievijas. Šajā sakarā tiek ierosināti grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā.

"Statistikas dati liecina, ka lauku reģioni paliek tukši un neapdzīvoti, ko galvenokārt ietekmē darba vietu un ienākumu mazināšanās. Lauksaimniecība ir viena no galvenajām nodarbošanās lauku reģionos un ienākumu samazināšanai no lauksaimniecības ir tieša ietekme uz iedzīvotāju skaitu lauku teritorijās. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem iedzīvotāju skaits lauku teritorijās samazinās. 2023. gadā lauku teritorijās iedzīvotāju skaits pirmo reizi kopš datu vākšanas ir samazinājies, sasniedzot zem 600 tūkstošiem iedzīvotājiem un, salīdzinājumā ar 2022. gadu, to skaits ir samazinājies par 5 %. Rezultātā arī šādā veidā tiek apdraudēta valsts drošība, jo nav iedzīvotāji laukos. Reģionu apdzīvotība, īpaši Krievijas robežas tuvumā, arī ir valsts drošības jautājums. Proti, cilvēki, kas ikdienā dzīvo teritorijā, to uzrauga daudz labāk par robežsargiem, muitu vai policiju".

"Krievijas karš Ukrainā lielākajā sabiedrības daļā radīja ne tikai nedrošības sajūtu un nosodījumu, bet arī pieprasījumu pēc straujākas atteikšanās no padomju mantojuma un Krievijas ietekmes visās jomās, t.sk. arī no lauksaimniecības un lopbarības produktiem, kas nākuši no agresorvalsts".

"Jau šobrīd lauksaimniecības jomā daudzi uzņēmumi ir atteikušies no Krievijas kā agresorvalsts ražošanas resursiem un tādā veidā izrādījuši savu attieksmi attiecībā pret sadarību ar Krieviju. Latvija ir publiski paudusi savu atbalstu Ukrainai, izsakot nosodījumu Krievijas agresijai un atbalstot Ukrainas teritoriālo integritāti, bet tajā pašā laikā turpina ekonomiskos sakarus ar Krieviju. Nav morāli un ētiski pieņemams, ka Latvija atbalsta Krieviju caur ekonomisko sadarbību, importējot tās lauksaimniecības produktus, kas ir viens no valsts drošības aspektiem".

Likumprojekts paredz, ka Ministru kabinets 14 dienu laikā no grozījumu stāšanās spēkā dienas izdod noteikumus, tajos norādot lauksaimniecības un lopbarības produktus, kurus ievest (importēt) Latvijā no Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas ir aizliegts vai kuru izcelsme ir Krievijas Federācija vai Baltkrievijas Republika.

Kariņš Indijā piedalīsies konferencē «Raisina dialogs»

Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), kurš šonedēļ darba vizītē atrodas Indijā, ceturtdien piedalīsies konferences "Raisina dialogs" sesijās, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Tāpat Kariņš piedalīsies arī Indijas ārlietu minist...

Rīgas dome nolemj pārdēvēt Maskavas un vēl vairākas ielas galvaspilsētā

Rīgas dome trešdien nolēma pārdēvēt Maskavas ielu un vēl vairākas ielas galvaspilsētā.

Maskavas ielu nolemts pārdēvēt par Latgales ielu, kas vēsturiski jau bijis šīs ielas nosaukums.

Pašlaik Rīgā esošo Latgales ielu nolemts pārsaukt Jāņa Klīdzēja vārdā....

Vietām Vidzemē un Latgalē autoceļi apledo
Ceturtdienas, 22. februāra, rītā apledojums vietām Vidzemē un Latgalē apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC). Slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu...


Komentāri