lv
ltQSvlRLe3BzyODilbNvCNkMk2Xy6KbaFqKrYWb3
3161547

Tukuma novada Jaunmoku pils turpina attīstīties (+VIDEO)

Tukuma novada Jaunmoku pils turpina attīstīties (+VIDEO)

Tā ekspozīciju skaits ir palielinājies no vienas līdz četrām pastāvīgām ekspozīcijām.

Jaunmoku pils kultūrvēsturiskā kompleksa ilgtspējīga apsaimniekošana un pieejamība sabiedrībai ir" sociālās atbildības joma.

AS "Latvijas valsts meži" stratēģiskais atbalsts kompleksa apsaimniekošanai un arī muzeja darbības uzturēšanai ir nodrošinājis, ka Jaunmoku pils muzejs ir valsts akreditēts vēstures un dabaszinātņu nozares muzejs, kas apmeklētājiem ir atvērts viscaur gadu. Tā ekspozīciju skaits ir palielinājies no vienas līdz četrām pastāvīgām ekspozīcijām divos tematiskajos virzienos - pils un meža nozare. Pils pirmajā stāvā skatāma vēsturiskā ekspozīcija un jūgendstila saloni, otrā stāvā meža un tornī medību ekspozīcijas, kā arī atvērtā krājuma ekspozīcija saimniecības ēkā. Krājuma vienību skaits no 1050 ir palielinājies līdz 4500 vienībām.

Pēdējos gados aizvien vairāk tiek piedāvātas dažādas muzejizglītojošas programmas gan skolēniem, gan pieaugušajiem, kā arī muzejs kļuvis mūsdienīgāks apmeklētājiem. 2020.gadā muzejā tika ieviests audiogids četrās valodās, bet pils parkā izvietoti 15 izzinoši QR kodi objektiem kompleksa teritorijā. 2022.gadā tika izveidota izlaušanās spēle "Zaļā meža melnie stāsti", kā arī jaunas muzeja programmas - "Zāļu tēja Tavā kabatā", "Kas mīt Mežaparka pastaigu takā". Meža muzejā interaktīvā veidā ļauj iepazīt Latvijas mežu bagātības un ar to apsaimniekošanu saistītos procesus.

Pildot uzticēto misiju, pēdējo 20 gadu laikā veikti vērienīgi kompleksa ēku atjaunošanas un uzlabošanas darbi - kādreizējā zirgu staļļa rekonstrukcija, izveidojot Muižas ēkas viesnīcu un pasākumu telpu - Kolonnu zāli, restaurēta Jaunmoku pils podiņu krāsns (valsts kultūrvēsturiskā pieminekļa statuss), veikts pils Baltās zāles un pārējo 1. stāva salonu remonts, Baltās zāles kamīna restaurācija, logu un durvju nomaiņa kompleksa ēkām, kā arī vērienīgā jumta seguma nomaiņa, atjaunojot tā sākotnējo vēsturisko izskatu.

Ukrainas pilsonim par mēģinājumu pārvietot imigrantus piespriež 4 gadus cietumā

Latgales rajona tiesa šonedēļ Ukrainas pilsonim par mēģinājumu nelikumīgi pārvietot pāri valsts robežai 19 nelegālos imigrantus piespriedusi četrus gadus un sešus mēnešus cietumā.

Tāpat tiesa lēma no apsūdzētā valsts labā piedzīt transportlīdzekļa, ar k...

Svētdiena Latvijā būs lielākoties saulaina un bez nokrišņiem

Kā prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, pēcpusdienā mākoņu daudzums no valsts rietumu puses sāks pakāpeniski palielināties. Pūtīs lēns vējš.

Gaiss svētdien iesils līdz 0, +4 grādiem.

Arī Rīgā spīdēs saule, kuru, pietuvojoties va...

Latvijā piecu gadu laikā par naida izraisīšanu notiesātas astoņas personas

Latvijā no 2017. līdz 2022.gadam tiesās ir pabeigti desmit tiesvedības procesi par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu un notiesātas astoņas personas, atsaucoties uz Tiesu administrācijas apkopoto informāciju, plāna projektā par rasisma un ant...



Komentāri