lv
gDP6XxY2GblgMHfsJX8ay6ycCBsty7H4swKQ3Wmf
3133877

Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Ādažu bāzē notika virtuālās realitātes traumu apmācību simulatora projekta noslēguma demonstrācija, kurā piedalījās pārstāvji no Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, militārie mediķi no Latvijas un sabiedroto valstīm un projektā iesaistītie uzņēmēji.

Virtuālās realitātes traumu simulators “VireTS” ir tapis Latvijas uzņēmuma vadītā Latvijas, Igaunijas un Vācijas konsorcija ietvaros, ar mērķi attīstīt traumu simulatoru, kas paredzēts virtuālai apmācībai daudznacionālām militārā medicīniskā personāla komandām ar pamata medicīnisko pamatizglītību un ierobežotu pieredzi medicīniskā atbalsta sniegšanā kaujas operācijās un lielu starpgadījumu gadījumā.

Traumu simulators “VireTS” ļauj bez padziļinātām zināšanām informācijas tehnoloģijās un 3D modelēšanā izveidot individuālo traumu scenāriju starptautiskām militāro mediķu apmācībām, dodot iespēju militārajiem mediķiem miera laikā uzlabot prasmes konkrētu kara traumu gadījumā un trenēt savstarpējo sadarbību. Virtuālā traumu simulatora izmantošana ļauj ietaupīt līdzekļus, kas nepieciešami starptautisku apmācību organizēšanai, kurās realitātē tiek simulēti lieli negadījumi, ziņoja vietne mod.gov.lv.

Līdz šim ir norisinājies aktīvs darbs pie simulatora vides, virtuālo tēlu, ekipējuma un pacientu simulācijas izveides. Lai nodrošinātu projekta konsultatīvo atbalstu konsorcijam tika piesaistīti Latvijas un ārvalstu Nacionālo bruņoto spēku eksperti, kas ir snieguši savu devumu, lai nodrošinātu simulatora atbilstību cietušo evakuācijai un aprūpei pēc iespējas tuvāk reālas kaujas scenārijam un nosakot svarīgākos kritērijus veidojot simulāciju kā mācību rīku.

Jau ziņots, ka traumu simulatora projekta izstrādei tika piešķirts Aizsardzības ministrijas grantu programmas līdzfinansējums konsorcija Virtual Trauma Simulator izstrādei. Traumu simulatoram tika pievienots virtuālās realitātes apmācību scenārijs civilo un militāro mediķu sagatavošanai darbam Covid-19 un citu līdzīgu epidemioloģisko apdraudējumu apstākļos. Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam mazo un vidējo uzņēmumu kategorijā. Uzņēmums ir novērtēts visaugstāk no visiem mazo un vidējo uzņēmumu kategorijā startējušiem Eiropas uzņēmumiem.

Līdz 2026. gadam Latvijas melioratori atjaunos 5 aizsargdambjus (+VIDEO)

Darbam kopsummā paredzēti gandrīz 9,05 miljoni eiro.

Valsts SIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” (ZMNĪ), kas ir valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu būvniecības, uzturēšanas un ekspluatācijas būvju nodrošinātāja,...

Komponists Raimonds Tiguls: Mūsu spēks ir mūsu saknēs, mūsu vājums – ikdienas ķildās
Mūsu tautas spēks noteikti ir mūsu saknēs, ko redzam tautasdziesmās, ko piedzīvojam Dziesmu svētku estrādē. Tā ir mūsu tautas kultūras pagātne, kas mūs gadu simtiem stiprinājusi un stiprina arī šodien. Tas ir mūsu spēks, bet vājums – to redzam uz katra...
Latvijas hokejistiem pretiniekos olimpiskajā kvalifikācijā apstiprina Franciju, Slovēniju un Ukrainu
Latvijas hokeja valstsvienība vasaras beigās olimpisko spēļu kvalifikācijas noslēguma turnīrā Rīgā spēlēs pret Franciju, Slovēniju un Ukrainu, otrdien informēja Latvijas Hokeja federācija (LHF). Par komandu sadalījumu olimpiskās kvalifikācijas noslēgum...


Komentāri