lv
KAU0HSXjYNQ6QvseyCwViXVzStT06BHOxOGRoKC4
3079866

Valdība plāno pārdalīt 7,6 miljonu eiro budžeta finansējumu Ukrainas atbalstam

Valdība plāno pārdalīt 7,6 miljonu eiro budžeta finansējumu Ukrainas atbalstam

Ministru kabinets iecerējis pārdalīt 7,6 miljonus eiro Ukrainas atbalstam, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts.

ĀM norāda, ka finansējums tiks novirzīts ĀM, Satiksmes ministrijai un Centrālajai finanšu līgumu aģentūrai (CFLA) kā Latvijas attīstības sadarbības aģentūrai un ĀM funkcionāli padotībā esošai iestādei.

Pēc ĀM paustā, būtiski, lai Latvija turpina sociālās infrastruktūras projektu īstenošanu un rekonstrukcijas darbu Ukrainā, jo īpaši Čerņihivas apgabalā, ciešā sadarbībā ar Ukrainas partneriem, balstoties uz līdzšinējo pieredzi Ukrainas rekonstrukcijas darbā.

CFLA plānots novirzīt 2,9 miljonus eiro, no kuriem 2,4 miljonus eiro iecerēts novirzīt Latvijas uzņēmēju nevalstiskajām organizācijām - nodibinājumam "Entrepreneurs for Peace", Latvijas Darba devēju konfederācijai, biedrībai "Tavi draugi" - septiņu sociālās infrastruktūras projektu rekonstrukcijai.

Čerņihivas apgabala pārstāvji ĀM ir snieguši informāciju par potenciālajiem rekonstrukcijas objektiem, kas iekļauj jauniešu centru, rehabilitācijas klīniku, bērnu slimnīcas bumbu patvertni, tuberkulozes slimnīcu, Anisivas, Ivanovskas un Kolučivas liceju. ĀM atzīmē, ka rekonstrukcijai pieejamo objektu saraksts var mainīties, ņemot vērā aktuālo situāciju.

Pēc ĀM paustā, piedāvāto objektu stāvoklis un tajos ieguldāmais finanšu resursu apjoms ir atšķirīgs. Ir objekti, kuriem ir nepieciešams kapitālais remonts un lieli finanšu ieguldījumi, bet ir arī tādi, kuriem nepieciešama iesaiste konkrētā rekonstrukcijas projekta posmā, piemēram, projekta izstrāde, jumta, logu un durvju uzstādīšana. Šo objektu atjaunošanā iespējams izvērst sadarbību arī ar citiem donoriem.

ĀM atzīmē, ka rekonstrukcijas objektiem jāparedz būvuzraudzības nodrošināšana, kā arī vēlama projektu vadītāja klātbūtne uz vietas Ukrainā. Savukārt, lai veicinātu Latvijas uzņēmēju iesaisti Ukrainā un tās rekonstrukcijā, projektu ieviešanā jāiesaista Latvijas nevalstiskās organizācijas (NVO) un tās NVO, kurām ir liela pieredze atbalsta sniegšanā Ukrainai.

ĀM norāda, ka par Ukrainas rekonstrukcijas jautājumiem tiek regulāri informēta Attīstības sadarbības konsultatīvā padome. Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un biedrība "Tavi draugi" ir pauduši interesi iesaistīties Ukrainas rekonstrukcijā.

ĀM klāsta, ka LDDK ir Latvijas lielākā darba devējus pārstāvošā organizācija Latvijā, kurai ir starptautiska pieredze projektu ieviešanā, tai skaitā Ukrainā. Savukārt biedrība "Tavi draugi" ir viena no lielākajām Latvijas NVO, kas sniedz plaša veida atbalstu Ukrainai kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma pirmajām dienām, kā arī tai ir pieredze, strādājot Ukrainā uz vietas.

Biedrībai "Centrs "Marta"" iezīmēti 400 000 eiro, lai turpinātu 2022. un 2023.gadā iesākto darbu psiholoģiskā atbalsta jomā, vēl 100 000 eiro plānots novirzīt Čerņihivas apgabala ekspertu kapacitātes celšanai rekonstrukcijas plānošanas un Eiropas Savienības (ES) jautājumos. 41 381 eiro iezīmēti papildu amata vietai CFLA rekonstrukcijas projektu ieviešanai.

Satiksmes ministrijai plānots novirzīt 100 000 eiro Latvijas un Ukrainas digitālā memoranda ieviešanai Ukrainā, 333 160 eiro iecerēts novirzīt papildu amata vietām ĀM centrālajā aparātā, Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs, lai veicinātu Latvijas iesaisti ES līmeņa rekonstrukcijas procesā Ukrainā, stiprinātu Latvijas vēstniecību Ukrainā, kā arī nodrošinātu sekmīgu projektu ieviešanu ĀM centrālajā aparātā.

ĀM sekondētā eksperta darbam Eiropas Komisijas Kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu ģenerāldirektorātā darbam ar Ukrainas jautājumiem turpmāk nepieciešami 102 590 eiro. Papildus amata vietām ĀM plānotais finansējums 2024.gadā ir 230 570 euro apmērā, tai skaitā Latvijas vēstniecības Ukrainā, Kijivā, stiprināšanai.

Savukārt 4,3 miljoni eiro paredzēti iemaksām Eiropas Miera mehānismā no ĀM rezervētajiem 11,4 miljoniem eiro, kas paredzēti pasākumiem Ukrainas atbalstam un globālās drošības veicināšanai.

Tie, kas vēlas kļūt par skolotājiem, var iegūt papildu izglītību (+VIDEO)

Kopumā četru gadu laikā "Mācītspēks" atlasi ir izturējuši 495 interesenti.

Līdz 2024.gada 24.martam profesionāļi ar augstāko izglītību ir aicināti pieteikties darba vidē balstītām pedagoģijas studijām "Mācītspēks", lai iegūtu skolotāja kvalifikāciju. Sa...

Melngalvju nams pārspēja popularitātes rekordu pirms Covid laikiem (+VIDEO)

Audio gids top 7 apmeklētāju valodās un būs sagatavots, sākoties vasaras sezonai.

Melngalvju nama apmeklētāju skaits un ieņēmumi pērn pārsniedz pirmspandēmijas laika rekordus, - liecina apkopotie 2023.gada darbības rezultāti. Apmeklētāju skaits pagājuša...

NBS sagatavojuši austrumu robežas militārās stiprināšanas

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) sagatavojuši un iesnieguši Aizsardzības ministrijā austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plānu, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.

Patlaban plāns tiek izskatīts ministrijā, kas tuvākajā laikā to virz...



Komentāri