lv
kRi9R56erYu9DUQjc7eEK1hcZM6OQcYhNDkhkKs5
3015973

Mūsu zinātnē ir atrasti aptuveni piecdesmit revolucionāri risinājumi (+VIDEO)

Mūsu zinātnē ir atrasti aptuveni piecdesmit revolucionāri risinājumi (+VIDEO)

Visaugstāk novērtēto pētījumu loks aptver superātru datu pārraides modulatoru izstrādi mākslīgā intelekta attīstībai.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) konkursam par nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem iesniegti 49 pieteikumi. Desmit darbus, kas pārstāv galvenos zinātņu virzienus, LZA nosaukusi par konkursa uzvarētājiem.

17 pieteikumi konkursam par nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem Latvijā bijuši dabaszinātnēs, medicīnas un veselības zinātnēs, 14 – materiālzinātnēs un inženiertehniskajās zinātnēs, 14 – humanitārajās, mākslas un sociālajās zinātnēs un 4 – lauksaimniecības un mežzinātnēs.

Visaugstāk novērtēto pētījumu loks aptver gan superātru datu pārraides modulatoru izstrādi mākslīgā intelekta attīstībai un 5G un 6G tīklu darbības efektivitātes celšanai, gan tāda procesa izstrādei, kas ļauj saules enerģiju izmantot efektīvai fotokatalītiskajai ūdeņraža ražošanai no ūdens. Daudzsološi rezultāti iegūti nanopārklājumu jomā, kas ļauj iegūt nanostrukturētus topoloģiskos izolatorus gan pielietošanai enerģētikā, gan kvantu nanoelektronikas ierīcēs, ziņoja vietne labsoflatvia.lv.

Ir izstrādāts arī jauns reaģents fluoru saturošu medikamentu lētai un efektīvai ražošanai, kā arī jauna pieeja tādu zāļvielu meklējumiem, kas spētu selektīvi iedarboties uz vēža šūnām raksturīgiem fermentiem, neskarot citus līdzīgus fermentus veselajās šūnās. Laureātu vidū ir arī daudzu institūciju kopdarbs, kas rezultējies notekūdeņu novērošanas sistēmas izstrādē, nodrošinot tādu infekciju izplatības uzraudzību, kas balstās notekūdeņu analīzē un ļauj novērtēt epidemioloģisko situāciju atsevišķas pilsētās un reģionos.

Savukārt lauksaimniecības ekonomikas speciālisti ir ieguvuši atzinību ar pētījumu, kas saimniekošanas kritērijus balsta ne tikai uz ekonomisko izdevīgumu, bet ietver sevī arī ietekmi uz vidi, tostarp zaļajai lauksaimniecībai nepieciešamos augu maiņas ciklus.

Humanitārā un sociālā zinātņu virziena pētnieki šogad ievērību izpelnījušies ar unikālu pētījumu to juridisko problēmu jomā, kas saistīti ar mākslīgā intelekta pielietošanu un sabiedrības locekļu novērošanu, kā arī ar sistemātiski veiktiem pētījumiem, izvērtējot Latvijas emigrantu diasporas problēmas Lielbritānijā, kā arī izpētot Baltijas jūras reģiona zemju glezniecības vēsturi un kultūras mantojumu.

Somijas elektronisko komponenšu ražotājs atvērs rūpnīcu Liepājā

Sadarbojoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) un Liepājas speciālajai ekonomiskajai zonai (SEZ) panākta vienošanās par Somijas uzņēmuma "Crimppi" rūpnīcas izveidi Liepājā, informē LIAA pārstāvji.

Plānots, ka rūpnīca Latvijā sāks ražo...

Latvijas skeletonistes izcīna sudrabu un bronzu jaunatnes olimpiskajās spēlēs
Dārta Neimane pirmdien Dienvidkorejā izcīnīja sudraba medaļu jaunatnes ziemas olimpiskajās spēlēs, bet vēl viena Latvijas skeletoniste Laura Lēģere kļuva par bronzas laureāti.
Latvijas ostās pērn pārkrauts par 19,6% mazāk kravu

Latvijas ostās pagājušajā gadā pārkrāva 38,655 miljonus tonnu kravu, kas ir par 19,6% mazāk nekā 2022.gadā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.

Ministrijā skaidro, ka apgrozījuma kritums ir saistīts ar izmaiņām ģeopolitiskajā situācijā...



Komentāri