lv
siWyN6MM6099N9dpoNrv8bSFlHsnJj8vFRmaGwmV
2982360

Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Farmaceitu protests: «Veselības ministrija nav definējusi prioritātes» (+VIDEO)

Piecenojumi šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu, pauž LFAA.

Veselības ministrijas vadītājs Hosams Abu Meri (Jaunā Vienotība) šodien valdības sēdē piedāvās plānu medikamentu finansiālās pieejamības nodrošināšanai Latvijā. Jo īpaši dokuments paredz aptieku uzcenojumu regulējumu.

Kristīne Jučkoviča, Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektore, kritizē veselības ministra nostāju.

"Aptieku piecenojumi arī šobrīd nav tik lieli, lai sniegtu reālu, cilvēkiem jūtamu zāļu cenu samazinājumu. Taču, atņemot vai būtiski samazinot aptiekām šo ienākumu iespēju, tiks apdraudēta aptieku pastāvēšana".

"Ja populistiski pajautātu jebkuram, vai zāļu cenām jābūt mazākām, nebūtu neviena, kurš atbildētu - nē, es gribu tērēt par zālēm vairāk".

"LFAA un aptieku nozare var atbalstīt tādu zāļu finansiālās pieejamības uzlabošanas redzējumu, kas paredz solidāru visu pušu iesaisti, tai skaitā valsts, ražotāji, zāļu apgādes un farmaceitiskās aprūpes uzņēmumi. Taču mēs nevaram piekrist Veselības ministrijas piedāvājumam zāļu cenu samazinājuma iespējas meklēt tikai un vienīgi aptieku un zāļu apgādes uzņēmumu pusē", - pauž K.Jučkoviča.

Viņa atzīmē arī šādus resora darbības trūkumus:

"Veselības ministrija nav definējusi prioritātes, kā apkalpojamas aptiekas vai ārstniecības iestādes krīzes vai zāļu deficīta situācijā. Nav arī skaidrs, vai valsts mērogā tiks veidota stratēģisko krājumu uzturēšanas sistēma, vai tā tiks finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, jeb krājumu uzturēšana būs jāfinansē nozares uzņēmumiem no saviem līdzekļiem, vai līdzīgi kā ar degvielas krājumiem, izmaksas par krājumu veidošanu tiks iekļautas zāļu cenā. Ar medikamentu pieejamību saistītie valsts drošības jautājumi ir atstāti pašplūsmā, un nav skaidra plāna, kā krīzes situācijā to nodrošināt".

Porziņģis gūst 15 punktus «Celtics» uzvarā NBA mačā Toronto
Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis pirmdien guva 15 punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) mačā, kurā viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics" komanda izcīnīja uzvaru. "Celtics" viesos ar rezultātu 105:96 uzvarēja Toronto "Raptors" basketboli...
Otrdien gaidāms auksts vējš un sniegputenis

Otrdien Latvijā ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 10-15 metriem sekundē, vietām piekrastē - līdz 19 metriem sekundē, prognozē sinoptiķi.

Sākot no valsts rietumiem, mākoņu kļūs mazāk, bet austrumu novados saglabāsies mākoņainas deb...

Otrdienas rītā sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu gandrīz visā valstī
Otrdienas rītā sniegs un apledojums visā Latvijā apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi".


Komentāri