lv
55sh1qftLLsupZltL6zyYEpXw72qoRID5ZAzss3I
2977404

Edgaram Rinkēvičam patika, kā jaunieši tika iepazīstināti ar kosmosu (+VIDEO)

Edgaram Rinkēvičam patika, kā jaunieši tika iepazīstināti ar kosmosu (+VIDEO)

No vietējās palaišanas vietas jau tiek palaistas mācību raķetes.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklēja Kosmosa izziņas centru Cēsīs, lai iepazītos ar centra pieeju veicināt bērnu un jauniešu interesi par dabaszinātņu, inženierzinātņu, tehnoloģiju un matemātikas jomām.

"Ir liels gandarījums, ka cēsnieku teju desmit gadus lolota ideja ir īstenojusies dzīvē. Ar Kosmosa izziņas centra starpniecību tiek parādīts, cik kosmosa industrija ir plaša un daudzveidīga, un kādas karjeras iespējas tā pavērš. Priecē, ka ir izveidotas sekmīgas sadarbības programmas ar reģiona skolām, kas praktiskās darbnīcās un eksperimentos nostiprina skolēnu zināšanas un prasmes dabaszinātnēs, tehnoloģijās, inženierzinātnēs un matemātikā. Kosmosa izziņas centram Cēsīs, līdzīgi kā zinātkāres centriem Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī, Rīgā, ir vērtīga loma, lai par dabaszinībām, tehnoloģijām un matemātiku ieinteresētu bērnus no mazotnes. Šī ir "iedvesmas sala" arī daudziem skolotājiem, meklējot labākos veidus, kā bērniem atklāt dabaszinātņu un tehnoloģiju interesantumu un praktiskumu. Tas ir arī labs pamudinājums, lai mūsu jaunieši pastiprināti vidusskolā un pēcāk arī universitātēs izvēlētos apgūt šos eksaktos mācību priekšmetus," pēc vizītes pauda Valsts prezidents E. Rinkēvičs.

Pern Kosmosa izziņas centrs rīkoja bērnu diennakts izglītojošu nometni. Nometnes saturs tika veidots jauniešiem, kuri absolvējuši 9. – 11. klasi, interesē STEM priekšmeti un kuri saredz savu nākotnes karjeru kosmosa nozarē. Nometnes galvenais uzdevums bija uzbūvēt zondi, kurā ievietoti vairāki sensori, un nosūtīt to uz citu planētu, lai no ievāktajiem datiem secinātu vai planēta ir apdzīvojama.

Nometnē piedalījās puiši un meitenes no visas Latvijas – Liepājas, Saldus, Ventspils, Daugavpils, Iecavas, Lielvārdes, Cēsīm, u.c. Dalību nometnē noteica pēc iesniegto pieteikumu izvērtēšanas un kā galvenie kritēriji bija aprakstīta pieredze STEM priekšmetos, interese un zināšanas kosmosa jomā, kā arī argumentēti iemesli dalībai šajā nometnē un plānotie ieguvumi no tās. Nometne dalībniekiem bija bezmaksas un tika finansēta Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. – 2021.gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Cēsīs” norises laikā.

Nometnes saturu palīdzēja īstenot un nodarbības dalībniekiem vadīja augstāk minētā projekta sadarbības partneri no Andoya Space Education. Piecas dienas bija piepildītas ar teorētiskām un praktiskām nodarbībām, aktīvām pauzēm un garšīgām maltītēm, ko nodrošināja Žagarkalna kafejnīca.

Nometnes pirmajā dienā dalībnieki uzzināja faktus par satelītiem, citām planētām, par to, kādiem apstākļiem jābūt un kādi resursi nepieciešami, lai planēta skaitītos apdzīvojama. Otrajā un trešajā dienā jaunieši veidoja un programmēja sensoru shēmas, kas viņiem varētu sniegt informāciju par ultravioleto starojumu, gāzes sastāvu, temperatūru, augstumu, paātrinājumu, sasvērumu, u.c. mērījumiem. Lai datu iegūšana būtu veiksmīga dalībnieki paši uzbūvēja telemetrijas antenu un satelīta moduli, kā arī veica elektronikas integrāciju uzbūvētajās ierīcēs.

Nometnes ceturtajā dienā Priekuļu lidlaukā tika palaista Kosmosa izziņas centra lieljaudas mācību raķete, kuras nodalījumā ievietoja izveidoto satelīta moduli. Raķetes palaišanas misiju organizēja sertificēts speciālists Andrejs Puķītis ar komandu. Raķetes starts izdevās veiksmīgs, tai sasniedzot augstumu gandrīz 1.8 km. Raķete tikai veiksmīgi arī atgūta, kā rezultātā varēja sākties ievākto datu analīze. Nometnes pēdējā dienā dalībnieki analizēja iegūtos datus no pašu veidoto sensoru sistēmām un gatavoja prezentācijas.

Eirozonas valstu valdībām ir jāturpina darbs pie inflācijas mazināšanas

Ne tikai Eiropas Centrālajai bankai (ECB), bet arī eirozonas valstu valdībām ir jāturpina strādāt, lai samazinātu inflāciju, intervijā aģentūrai LETA sacīja Eirogrupas, kas apvieno eirozonas valstu finanšu ministrus, prezidents, Īrijas publisko izdevum...

Pirmdienas rītā visā valstī autoceļi sniegoti un apledo
Pirmdienas rītā uz plkst. 6.30 sniegs un apledojums visā Latvijā apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC). Sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem.
Pirmdien debesis būs apmākušās, lielākajā valsts daļā snigs

Pirmdien debesīs joprojām būs mākoņainas, Latvijas lielākajā daļā atnesot sniegu, jūras piekrastē arī slapju sniegu, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Nakts uz pirmdienu būs apmākusies, daudzviet palaikam snigs - liel...



Komentāri