lv
VfTMD2CIgLP5UWzM9dhnYIxJkmNb5u2rKt3Th6wU
296367

Diabēta dienā iedzīvotājus aicina noteikt glikozes līmeni asinīs

Diabēta dienā iedzīvotājus aicina noteikt glikozes līmeni asinīs

Latvijas Diabēta federācijas rīkotajā Diabēta dienā 2022, kas notiks 23.novembrī Āgenskalna tirgū, iedzīvotāji varēs noteikt glikozes līmeni asinīs, aizpildīt testu par diabēta riskiem, uzzināt, kā iespējams mazināt risku saslimt ar diabētu, informēja pasākuma rīkotāji.

Latvijas Diabēta federācijas prezidente, medicīnas doktore Indra Štelmane uzsver, ka kopš insulīna atklāšanas ir pagājuši vairāk kā 100 gadi, taču problēmas ar diabēta ārstēšanu nav mazinājušās. Insulīns glābj daudzu cilvēku dzīvības, taču katram diabēta pacientam sadzīvošana ar šo slimību joprojām ir liels izaicinājums. Šī iemesla dēļ katru gadu visā pasaulē pievērš uzmanību un ceļ trauksmi straujai diabēta izplatībai, īpaši 2.tipa cukura diabētam.

Pēc viņas paustā Latvijā ir vairāk nekā 100 000 cilvēku, kas slimo ar 2.tipa cukura diabētu, taču, iespējams, šis skaitlis ir divas vai pat trīs reizes lielāks, jo pacienti ar 2.tipa diabētu var ilgstoši dzīvot ar šo slimību par to pat nenojaušot.

Latvijā ir pieejami dažādi efektīvi medikamenti, kas pielāgojami pacientu vajadzībām un veselības stāvoklim. Medikamenti ļauj ārstēt diabētu droši, efektīvi un palīdz sasniegt nepieciešamo glikozes līmeni asinīs. Diabēta ārstēšana nav tikai tablešu un glikozes mērierīces - glikometra - lietošana, ļoti daudz ir atkarīgs no katra pacienta iesaistes.

Pasākuma laikā ikviens varēs uzzināt vairāk par diabētu un glikozes līmeņa kontroli, jo, lai izvairītos no diabēta komplikāciju attīstības, ir jāuzrauga un regulāri jāmēra glikozes līmenis asinīs, jālieto nepieciešamie medikamenti, jāievēro diēta un jābūt kustīgam. Tāpat būs iespējams uzzināt, kā ikviens cilvēks pats var ietekmēt dažus no apstākļiem, lai mazinātu iespējamību saslimt ar diabētu, piemēram, tādus riska faktorus, kā liekais svars, mazkustība, neveselīgs uzturs un tamlīdzīgi.

Pasākumā iedzīvotāji arī varēs nobaudīt veselīgo smiltsērkšķu karsto dzērienu, iepazīties ar uztura speciālistes Lienes Sondores mājās skābētiem dārzeņiem un iegūt skābēšanas recepti, uzzināt par dažādiem glikometriem un nepārtrauktas glikozes līmeņa uzraudzības sistēmu, kā arī noskatīties izglītojošus video.

Pasākums notiks no plkst.16 līdz plkst.19, un to varēs apmeklēt ikviens interesents. Dalība ir bezmaksas un nav nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

RNP galvenie izaicinājumi – novecojušās apkures sistēmas un remontdarbu izmaksu pieaugums
Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) galvenie izaicinājumi ēku apsaimniekošanā ir novecojušās apkures sistēmas un remontdarbu izmaksu pieaugums, tā otrdien, 22. novembrī, ikgadējā atskaitē Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē inf...
Viļņa gatava demontēt padomju pieminekļus, neskatoties uz ANO pretestību
Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību padome (UNHRC) ir atstājusi spēkā pagaidu ierobežojumus, kas liedz Viļņas varasiestādēm demontēt PSRS okupācijas karaspēka karavīru pieminekļus Viļņas Antakalnes kapsētā, apstiprinājis Viļņas vicemērs Valds ...
Tunisieši ar kaujiniecisku neizšķirtu atņem punktus Dānijas futbolistiem. Svarīgākie notikumi
Dānijas izlase otrdien Katarā pirmajā spēlē Pasaules kausa finālturnīrā cīnījās neizšķirti 0:0 pret Tunisijas valstsvienību, abām komandām aizrautīgā futbolā netiekot pie vārtu guvuma.


Komentāri