lv
vqrpUNpv0Q1i0ERFEuhpiD2icqSHlYGohswvBTh5
2940998

Par gada bezmugurkaulnieku izraudzīts ūdens ēzelītis

Par gada bezmugurkaulnieku izraudzīts ūdens ēzelītis

Latvijas Entomoloģijas biedrība (LEB) par šī gada bezmugurkaulnieku ir izraudzījusies ūdens ēzelīti (asellus aquaticus), aģentūru LETA informēja biedrības vadītājs Voldemārs Spuņģis.

Ūdens ēzelītis ir neliels saldūdeņu vēzis, kas pieder vienādkāju vēžu kārtai un ir radinieks 2022.gada bezmugurkaulniekiem - mitrenēm. Ūdens ēzelītis ir iedzelteni pelēks, līdz 1,5 centimetrus garš, gaišiem raibumiem klāts vēzis. Viena paaudze ilgst līdz 1,5 gadam.

Ūdens ēzelīši barojas ar augu atliekām, kas daļēji sadalījušās, kā arī uz tām augošajām sēnēm un baktērijām. Latvijā ūdens ēzelīši ir bieži sastopami un veido lielu biomasu, tādējādi tie ir nozīmīgi augu atlieku noārdītāji ūdenī. Vēži ir arī nozīmīga zivju barība.

Kā skaidro biedrība, ūdens ēzelītis ir izvēlēts par 2024.gada bezmugurkaulnieku, lai iepazīstinātu ar bieži sastopamu, taču daudziem nezināmu vēzi, parādītu sugas ekoloģiju un nozīmi ūdeņu ekosistēmās un uzsvērtu, ka ūdens ēzelīti var izmantot ūdeņu kvalitātes noteikšanā.

LEB ir brīvprātīga, zinātniska biedrība, kas apvieno profesionāļus un amatierus, kuri pēta un aizsargā kukaiņus un citus bezmugurkaulniekus. LEB dibināta 1951.gadā. Biedrība katru gadu kopš 1999.gada izvirza Gada kukaini un kopš 2008.gada arī citus Gada bezmugurkaulniekus ar mērķi izglītot sabiedrību par Latvijas dabu.

Meklē risinājumu, lai diploms būtu derīgs arī pēc atteikšanās no krievu valodas

Tiek meklēts risinājums, lai 9.klases jeb pamatizglītības diploms būtu derīgs arī tad, ja skolēns būs atteicies no krievu valodas apguves, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (...

Kā uzvesties dabā, dodoties pārgājienā?
Sākoties jaunam gadam, vieni no populārākajiem mērķiem, ko cilvēki izvirza, ir dzīvot veselīgāk un vairāk kustēties. Kas gan varētu būt vienkāršāks par došanos pastaigās? Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Vides Fakti" skaidroja, kādi principi jāiev...
Asociācija: Finansējuma pieauguma apmērs ģimenes ārstu praksēm ir kompromiss

Finansējuma pieauguma apmērs par ģimenes ārsta prakses uzturēšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu ir kompromiss, par kuru spēts vienoties ar Veselības ministriju (VM), aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpur...



Komentāri