lv
ksJUQKrumW1hF5YUeMA1fEqdvc3UCN0jSVKGoKUb
2936421

Latvijas meži meklē profesionāļus efektīvai apsaimniekošanai (+VIDEO)

Latvijas meži meklē profesionāļus efektīvai apsaimniekošanai (+VIDEO)

Peļņas pieaugumu galvenokārt ietekmēja ieņēmumi no koksnes pārdošanas.

Noslēdzās pieteikumu saņemšana izsludinātajā konkursā uz AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes locekļu amatiem. Nominācijas komisija ir izskatījusi saņemtos pieteikumus un veikusi pretendentu atlasi konkursa otrajai kārtai.

Izsludinātajā konkursā uz LVM valdes locekļu amatiem kopumā saņemti 86 pieteikumi. Šobrīd ir noslēgusies konkursa pirmā kārta, kurā nominācijas komisija veica pieteikumus iesniegušo kandidātu atbilstības pārbaudi konkursa obligātajām minimālajām prasībām, pamatojoties uz kandidātu iesniegto informāciju. Pēc kandidātu atbilstības pārbaudes obligātajām minimālajām prasībām nominācijas komisija pieņēma lēmumu konkursa otrajai kārtai virzīt 26 kandidātus.

Konkurss tika izsludināts četriem LVM valdes locekļu amatiem trijos profilos. Konkursa kārtībā tiek meklēti divi valdes locekļi ar zināšanām par mežsaimniecību, meža zemes apsaimniekošanu un koksnes produktu vērtību ķēdēm, meža nozares un bioekonomikas attīstības tendencēm, vides un aprites ekonomiku, risku un kvalitātes vadību, starptautiskajiem tiesību aktiem dabas aizsardzības, vides un klimata pārmaiņu jomās.

Tāpat konkursā tiek meklēts valdes loceklis ar zināšanām finanšu, risku vadības, kvalitātes vadības, grāmatvedības uzskaites un naudas plūsmas pārvaldības, budžeta izstrādes un plānošanas procesa organizēšanas, komercdarbības ekonomikas, meža nozares un bioekonomikas attīstības tendenču, starptautisko tiesību aktu taksonomijas un ilgtspējīga finansējuma jautājumos.

Vēl viens valdes loceklis tiek meklēts ar zināšanām inovāciju attīstībā un ieviešanā, koksnes produktu vērtību ķēdēs, meža nozares un bioekonomikas attīstības tendencēs, mikroekonomikā, makroekonomikā, vides un aprites ekonomikā, kā arī starptautisko tiesību aktu un ilgtspējīgu ieguldījumu jomās.

Pēc 2023. gada maijā LVM pagaidu padomes neuzticības izteikšanas toreizējiem valdes locekļiem Jānim Lapiņam, Tomam Reiziņam un Jānim Stankevičam pašlaik uzņēmuma valdē strādā tās priekšsēdētājs Pēters Putniņš un četri pagaidu valdes locekļi - Valdis Kalns, Māris Kuzmins, Dainis Reķelis un Ieva Rove.

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) 2023 gada pirmajos 6 mēnešos strādāja ar 323,859 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 21,3% vairāk nekā 2022.gada pirmajā pusgadā, vienlaikus kompānijas peļņa pirms nodokļu nomaksas pieauga par 21% un sasniedza 161,124 miljonus eiro, liecina LVM publiskotā informācija.

Uzņēmuma finanšu pārskatā norādīts, ka peļņas pieaugumu galvenokārt ietekmēja ieņēmumi no koksnes pārdošanas, kas veidoja 96% no kopējiem ieņēmumiem, jeb 313,9 miljonus eiro.

2023. gada sešos mēnešos tika realizēti 3,29 miljoni kubikmetru apaļkoksnes sortimenta, kas ir par 1,2% vairāk nekā 2022.gada pirmajā pusgadā. Vienlaikus apaļo kokmateriālu vidējā cena palielinājās par 21,9% un bija 90,76 eiro par kubikmetru.

LVM informē, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos sējot un stādot atjaunots mežs 12 600 hektāru platībā, jaunaudzes koptas 22 200 hektāru platībā, savukārt no piesērējuma attīrīti 170 900 kubikmetru meliorācijas grāvju.

Kopumā realizēti 45,58 miljoni meža koku stādu, kas ir par 14,4% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā. No kopēja apjoma 26,2 miljoni stādi izmantoti LVM apsaimniekotajām platībām, 13 miljoni pārdoti Latvijā, bet 6,5 miljoni stādu tika eksportēti.

Kvalitatīvu meža koku stādu realizācijas apjoma palielināšanai būtiska ir stādu uzglabāšana saldētavās, tādēļ turpinās stādu šķirošanas un uzglabāšanas kompleksa būvniecība Mežvidu kokaudzētavā, ko iecerēts nodot ekspluatācijā 2023.gada nogalē.

Publiskotajā informācijā norādīts, ka 2023.gada pirmajā pusgadā LVM investēja 22,7 miljonus eiro, tostarp 13,7 miljoni eiro ieguldīti meža infrastruktūras atjaunošanā un koka vairogu brauktuvju izveidē, bet 8,7 miljoni eiro - produktu attīstībā un pamatlīdzekļu atjaunošanā. Pirmajā pusgadā ekspluatācijā nodoti 15 kilometri meža ceļu, kā arī atjaunotas un pārbūvētas meža meliorācijas sistēmas 1800 hektāru platībā.

LVM vadība norāda, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, mazinājušies apjomi ieguves rūpniecībā, tostarp koksnes un īpaši zāģētās produkcijas ražošanas nozarē, kā arī nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas nozarē. LVM 2023.gada sešos mēnešos kopumā realizēja 296 000 kubikmetru minerālo materiālu un to maisījumu, kas ir par 348 000 kubikmetru mazāk nekā gadu iepriekš attiecīgajā periodā.

Tikmēr koksnes tirgos 2023.gada pirmajā pusgadā bija vērojams pieprasījuma kritums. Samazinājušās celulozes un papīra produkcijas realizācijas iespējas, bet enerģētiskās koksnes segmentā pircēju aktivitāte bijusi nogaidoša, teikts LVM darbības pārskatā.

Uzņēmumā norāda, ka atsevišķiem LVM koksnes produktiem, tostarp šķiras skujkoku zāģbaļķiem, lapu koku taras klučiem un tehnoloģiskai koksnei, bija nepieciešamas atkārtotas izsoles apjomu realizācijai.

Savukārt saistībā ar mizgraužu ierobežošanas pasākumiem, LVM nācās pārplānot cirsmas un nepieciešamo sortimentu izstrādi. Uzņēmuma skaidro, ka tā kā palielinājās bojātu koku cirsmu izstrādes apjomi apmaiņā pret atjaunošanas cirtes vai krājas kopšanas cirtes cirsmām, palielinājās arī tehnoloģiskās koksnes grupas produktu īpatsvars un samazinājās zāģbaļķu grupas produktu īpatsvars.

Ārpolitikas eksperts: Šajā desmitgadē pasaules ekonomikai izaugsme, pēc tam iespējama Lielā depresija
Pasaules ekonomikas prognozes 2024. gadā ir piesardzīgi pozitīvas. Un, lai arī kopumā 2020. gados ekonomika augs, 30. gados iespējama Lielās depresijas atgriešanās, prognozēja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Kārlis Bukovskis.
Girgensons gūst uzvaras vārtus NHL mačā (VIDEO)

Latvijas uzbrucējs Zemgus Girgensons sestdien Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlē guva uzvaras vārtus un tika atzīts par mača otro zvaigzni, savukārt Teodors Bļugers asistēja precīzā metienā tukšos vārtos.

Girgensona pārstāvētā Bufalo "Sabres" viesos ar...

Porziņģis acs savainojuma dēļ nepabeidz NBA spēli (VIDEO)

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis sestdien acs savainojuma dēļ nepabeidza Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēli, kurā viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics" komanda izcīnīja uzvaru.

Bostonieši izbraukumā ar rezultātu 118:101 (29:17, 29:32, 2...



Komentāri