lv
R06txkBcEsF5PkHg3uFgOlMstQxwRxIN599zIGNQ
2874800

Lietu par pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā izskatīs aprīlī

Lietu par pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā izskatīs aprīlī

Lietu par pilnīgu pāreju uz mācībām latviešu valodā jeb normām, kas izslēdz iespēju Latvijā iegūt vispārējo izglītību mazākumtautību programmās, Satversmes tiesa (ST) rakstveida procesā izskatīs 2024. gada 24. aprīlī, liecina ieraksts tiesu kalendārā.

Saeima 2022. gada oktobrī pieņēma grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas nosaka, ka Latvijā arī pirmsskolās un pamatizglītībā trīs gadu laikā pakāpeniski notiks pāreja uz mācībām tikai valsts valodā. Pirms tam mācības tikai latviski jau notika vidusskolās.

Pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā Latvijas mazākumtautību skolu pamatizglītības programmās sākās šajā mācību gadā, reformā pirmās iesaistot 1., 4. un 7.klases.

No 2024. gada 1. septembra mācības tikai latviešu valodā tiks īstenotas arī 2., 5. un 8.klasēs, savukārt no 2025. gada 1. septembra - 3., 6. un 9.klasēs.

Lieta ierosināta pēc vairāku privātpersonu iesnieguma. Viņi lūdz ST izvērtēt, vai grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā atbilst Satversmes 1. un 114.pantam.

Satversmes 1.pants nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, bet 114.pants paredz, ka personām, kuras pieder pie mazākumtautībām, ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību.

Pieteikuma iesniedzēju ieskatā apstrīdētās normas neatbilst Satversmes 1.pantā ietvertajam tiesiskās paļāvības principam, kā arī Satversmes 114.pantam un Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību 14.pantam, jo liedz viņam tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu.

Valodas tehnoloģiju platformā Hugo.lv integrēts sarunu bots ChatGPT

Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) pārvaldītajā valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformā "Hugo.lv" īstenota integrācija ar "Microsoft Azure" "Open AI" platformā iestrādāto globālo sarunu botu "ChatGPT", informē KISC pārstāvji.

Platformā "...

Vai būs vēl viena dāvana Latvijas hokejam? Junioru izlase startē pasaules čempionātā
Ziemassvētki ir ģimenisks notikums ar pantiņiem pie eglītes, apdāvināšanos, sniega gaidīšanu un gada nogali. Daudziem tie ir gada gaidītākie svētki, kad mierīgi atsēsties un apdomāt aizvadītajā gadā pieredzēto. Mierīgo pasēdēšanu jau devīto reizi papil...
Nākamvasar Maksims Galkins ar koncertiem apceļos Latviju (+VIDEO)

Šogad decembrī viņš miljonāra Krūmiņa jubilejā dziedāja latviski.

Talantīgais, harizmātiskais un Latvijas publikas sirsnīgi iemīļotais humorists Maksims Galkins izziņo vairākus vasaras koncertus Latvijā. 7.augustā viņš uzstāsies Liepājā (zālē "Lielais D...



Komentāri