lv
N9ahVBsjZTWeRBjvO0FkS6zYY7HF74Wa2pKhl5RZ
2865285

Kino klasikas cienītāji janvārī Rīgā redzēs pasaules līmeņa šedevrus (VIDEO)

Kino klasikas cienītāji janvārī Rīgā redzēs pasaules līmeņa šedevrus (VIDEO)

Par lektorija devīzi šogad izvēlēta frāze “starmešu gaismā”.


Trešdien, 10. janvārī, ar leģendārās Čārlija Čaplina filmas “Rampas ugunis” (1952) seansu, kuru ievadīs kinozinātnieces un Nacionālā Kino centra vadītājas Ditas Rietumas lekcija, sāksies jau deviņpadsmitā sezona kinolektorijā “Tas, ko tu nedrīksti nezināt”; to organizē LKA Rīgas Kino muzejs sadarbībā ar kinoteātri “Splendid Palace”. Par lektorija devīzi šogad izvēlēta frāze “starmešu gaismā”, skatu vēršot uz slavas vēlamajām un nevēlamajām izpausmēm, skatuves dzīvi un dzīvi kā skatuvi.

LKA Rīgas Kino muzeja kuratore Dace Čaure stāsta: “Šogad lektorijs uz kino ekrāna rādīs visu to, kas starmešu gaismā atklājas, un to, kas paliek aizkulišu ēnās. Programma sāksies ar saldsērīgu atskatu uz aizgājušo caur Čārlija Čaplina acīm, turpināsies ar dažādām attiecībām ar slavu un tās dēmoniem, un noslēgsies uz cerīgas nots ar dokumentālo filmu "Meklējot mūziķa likteni". Lektorija sešas filmas pārstāv dažādus žanrus, rokrakstus un laikmetus: no zelta Holivudas cauri franču jaunajam vilnim līdz japāņu animācijas klasikai (filma "Perfekti zils" uz Latvijas kinoekrāniem nonāks pirmo reizi), kā ierasts, iekļaujot arī Latvijas kinovēstures izpausmes par tēmu. Vairāk par to pirms seansiem stāstīs lektori, kuriem ir īpaša saikne ar attiecīgo filmu vai režisoru. Ar nepacietību gaidu mūsu tikšanos kinozālē!”

Kinolektorijs arī šogad norisināsies sešās filmās, sešos seansos, ar sešu sinefilu ievadiem. 10. janvārī Rampas ugunis / Limelight (1952) ar kinozinātnieces Ditas Rietumas ievadu, 24. janvārī Oļģerta Dunkera filma "Tauriņdeja" (1971) ar kinokritiķes Dairas Āboliņas ievadu, 7. februārī Anjēzes Vardas filma "Kleo no 5 līdz 7" (1962) ar kinokritiķes Dārtas Ceriņas ievadu, 21. februārī Toda Heinsa filma "Spožā zelta dzīsla" (1998) ar kinofestivāla 2ANNAS radošās vadītājas Laimas Graždanovičas ievadu, 13. martā Satoši Kona animācijas filma "Perfekti zils" (1997) ar kinopublicista Žulijena Nuhuma Kulibali ievadu un 27. martā Malika Bendžalū dokumentālā filma "Meklējot mūziķa likteni" (2012) ar mūziķa un mākslinieka Ričarda Tomsona ievadu.

Latgalē ūdens līmenis Daugavā ir paaugstinājies, taču plūdi nav gaidāmi (+VIDEO)

Ledus strauji zaudē savu izturību, palielinās lāsmeņu platības.

Laika apstākļu ietekmē pēdējās dienās Latvijas upēs novērojama ūdens līmeņa celšanās. Daugavpils civilaizsardzības speciālisti seko līdzi situācijai, un, saskaņā ar novērojumiem, plūdu drau...

Zelenskis nosaka sankcijas Latvijas pilsoņiem

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien parakstījis rīkojumus par jaunām sankcijām pret 185 personām un uzņēmumiem, kas kaitē Ukrainas interesēm.

Jaunās sankcijas piemērotas 51 fiziskai personai. Viņu vidū līdztekus Krievijas pilsoņiem ir arī ...

«Celtics» bez Porziņģa sagādā «Clippers» otro zaudējumu pēc kārtas

Bostonas "Celtics", spēlējot bez Kristapa Porziņģa, sestdien Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) mačā tika pie pārliecinošas uzvaras.

Bostonas vienība viesos ar rezultātu 145:108 (28:21, 40:30, 38:30, 39:27) sagrāva Losandželosas "Clippers", kas pēc...



Komentāri