lv
1aA33gMvOJ7ztQI4StkGXIQjxdmzeZsQiK7LbIvA
2799479

Andris Piebalgs: Latvijai ir ļoti svarīgi iziet no BRELL (+VIDEO)

Andris Piebalgs: Latvijai ir ļoti svarīgi iziet no BRELL (+VIDEO)

Atjaunojamos resursus izmantojošo elektrostaciju celtniecību apgrūtina tehniskie faktori un motivācijas trūkums.

"Problēmas ar pretestību vēja parkiem kopumā ir samazinājušās, bet problēma, kas parādīsies, ir pārvades sistēma", - teica bijušais Latvijas ministrs, Eiropas Savienības enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

Viņš norādīja, ka atjaunojamos energoresursus izmantojošo elektrostaciju celtniecību Latvijā apgrūtina vairākas grūtības loģistikā un tehnoloģijās.

"Piegāžu drošības vide saasināsies aizvien vairāk. Vēl viens iemesls ir tas, ka atjaunojamās enerģijas ražošana prasa arvien vairāk tā sauktos retos minerālus, un ES pieņēma lēmumu, ka 10% no mums būtu jāražo uz vietas. Tiktāl viss ir labi, bet jautājums, kurā vietā raksim? Tā būs problēma. Cilvēki pēc definīcijas iebilst jebkurām raktuvēm".

Piebalgs arī vērsa uzmanību uz nepieciešamību pēc agrīnas izstāšanās no kopējās enerģētikas ķēdes ar Baltkrieviju un Krieviju.

"Atslēgšanās no BRELL loka ir absolūti nepieciešama, kas, protams, maksāja naudu, bet Eiropa nosedza lielāko daļu. Projekts tiek īstenots pietiekami labi. Mēs šajā ģeopolitiskajā situācijā no tā tikai iegūsim. Labs piemērs ir Ukraina, tā sinhronizējās ar Eiropu pat tad, kad Krievija jau gatavojās iebrukt. Tas viņiem ļoti daudz palīdzēja".

"Es nesaku, ka mums situācija ir līdzīga, bet tas ir stratēģisks projekts, kas energodrošībai ir absolūti svarīgs, īpaši tāpēc, ka mūsu un Eiropas enerģētika nākotnē tiks vairāk balstīta uz elektrību. Šobrīd viss ir labi un neredzu nopietnus riskus šajā projektā", - tā Piebalgs.

Atjaunojamo energoresursu ziņā mēs uz citu valstu fona neizskatāmies slikti, tādēļ nav pietiekamas motivācijas.
Valdība lems par Rīgas centrā esošu vairāku LU fakultāšu ēku pārdošanu

Šodien valdība skatīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumu atļaut Latvijas Universitātei (LU) izlikt izsolēs 11 nekustamos īpašumus Rīgā, iegūtos finanšu līdzekļus novirzot akadēmiskā centra Torņakalnā attīstībai, liecina Ministru kabin...

Bertāns gūst trīs punktus «Thunder» uzvarā NBA spēlē
Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns pirmdien guva trīs punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē, kurā viņa pārstāvētā Oklahomasitijas "Thunder" komanda guva uzvaru.
Meri: Neredzu iespēju, ka ģimenes ārsti varētu strādāt vien četras dienas nedēļā

Pašlaik nav iespējams iedomāties, ka ģimenes ārsti varētu strādāt četras dienas nedēļā, jo jau tagad ir redzams ārstu trūkums, Latvijas Televīzijas radījumā "Šodienas jautājums" pirmdienas vakarā sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Latvijas ...



Komentāri