lv
xqcYIX5BoikejtiuWYOkmG9D8Aq8CfzpytawiudV
279304

74% iedzīvotāju izjūt veselības problēmas pēc Covid-19 izslimošanas

74% iedzīvotāju izjūt veselības problēmas pēc Covid-19 izslimošanas

74% iedzīvotāju izjutuši dažādas veselības problēmas pēc Covid-19 izslimošanas, liecina "Mana aptieka" un "Apotheka" jaunākā "Veselības indeksa" aptauja.

Katrs otrais iedzīvotājs jeb 50% iedzīvotāju, kuri izslimojuši Covid-19, izjutuši pastiprinātu nogurumu, 28% iedzīvotāju bijis ilgstošs klepus, katram ceturtajam jeb 24% - galvassāpes un reiboņi, 23% - aizdusa pat pēc minimālas fiziskās slodzes, bet katram piektajam jeb 20% - miega traucējumi.

Nedaudz retāk jeb 17% iedzīvotāju minējuši, ka pēc Covid-19 vīrusa izslimošanas ir novērojuši koncentrēšanās spēju pasliktināšanos, emocionālu nestabilitāti - 14% un sirdsdarbības traucējumus - 14%. Norādīto veselības problēmu vidū ir arī roku un kāju tirpšana - 10% un pastiprināta matu izkrišana 10%.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, uz dažādām veselības problēmām pēc Covid-19 izslimošanas biežāk norādījušas sievietes - 81% nekā vīrieši - 67%.

Veselības problēmas biežāk bijušas tiem cilvēkiem, kuri ikdienā veic pārāk maz fizisko aktivitāšu, proti, 64% iedzīvotāju, kuri norādījuši uz kādu vai vairākām veselības problēmām pēc Covid-19 pārslimošanas, paši atzinuši, ka ikdienā veic pārāk maz fizisko aktivitāšu.

Pēc izslimošanas ar Covid-19 par aizdusu pat pēc minimālas fiziskās slodzes sūdzējies teju katrs ceturtais iedzīvotājs un ikvienā vecuma grupā, bet visbiežāk jeb 37% gadījumos uz šo veselības problēmu norādījuši gados vecāki respondenti - virs 64 gadiem. Lai gan kopumā par sirdsdarbības traucējumiem sūdzējušies mazāk iedzīvotāju - 14%, tomēr arī šajā gadījumā visvairāk jeb 29% uz to norādījuši arī iedzīvotāji vecuma grupā virs 64 gadiem.

Arī par miega traucējumiem visbiežāk sūdzējušies gados vecāki cilvēki - vecumā no 55 līdz 63 gadiem - 30% un vecumā no 64 līdz 75 gadiem - 31%.

Lai gan veselības problēmas biežāk novērojuši iedzīvotāji vecumā virs 45 gadiem, atsevišķi simptomi salīdzinoši bieži novēroti arī gados jaunāku iedzīvotāju vidū. Pastiprinātu nogurumu pēc Covid-19 izslimošanas visbiežāk jutuši iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 63 gadiem - 66%, tomēr salīdzinoši bieži uz šo problēmu norādījuši arī iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem - 41%.

Galvassāpes un reiboņi visbiežāk pēc vīrusa izslimošanas bijuši iedzīvotājiem vecumā no 45 līdz 54 gadiem - 29%, tomēr ar šīm veselības problēmām saskāries arī katrs ceturtais jeb 24% iedzīvotāju vecumā no 35 līdz 44 gadiem. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem koncentrēšanās spēju pasliktināšanās visbiežāk novērota tieši aktīvā darbspējas vecumā, proti, vecumā no 35 līdz 44 gadiem - 23%.

Saskaņā ar "Mana Aptieka" un "Apotheka" "Veselības indeksa" datiem, pastiprināta matu izkrišana visbiežāk novērota iedzīvotājiem vecuma grupā no 25 līdz 44 gadi - 13%, kā arī pēc 64 gadiem - 10%. Turklāt ar pastiprinātu matu izkrišanas problēmu sievietes saskārušās piecas reizes biežāk nekā vīrieši.

Par 8% biežāk nekā vīrieši sievietes pēc Covid-19 izslimošanas novērojušas arī emocionālu nestabilitāti, kad sievietes jutušas, ka ir ātrāk un vieglāku aizkaitināmas, kas, iespējams, skaidrojams ar to, ka sievietes ir salīdzinoši emocionālākas par vīriešiem.

Indekss tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru "SKDS". Katru gadu tiešās intervijās tiek aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits, proti, 1016 cilvēki, vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījuma mērķis ir veicināt sabiedrību aizdomāties par savu veselības stāvokli un mudināt vairāk pievērsties veselīgam dzīvesveidam.

Pētījums veikts no šī gada aprīļa līdz maijam.

Pēc 4 gadiem plāno liegt skolās krievu valodu apgūt kā otru svešvalodu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno no 2026./2027.mācību gada visās izglītības iestādēs kā otro svešvalodu prasīt nodrošināt kādu no Eiropas Savienības (ES) valodām vai svešvalodu, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības ...

Tuvākajās dienās gaidāma snigšana; nedēļas otrajā pusē paliks siltāks
Nedēļas pirmajā pusē laika apstākļus noteiks ciklonu darbība, līdz ar to arī tuvākajās dienās gaidāma snigšana. Būtiskas temperatūras izmaiņas nav gaidāmas, bet nedēļas otrajā pusē paliks nedaudz siltāks, prognozē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteorolo...
Līdz ar aukstāka laika iestāšanos pieaug Rīgas naktspatversmju piepildījums
Iestājoties aukstākam laikam, Rīgas patversmēs pieaudzis klientu skaits. Ja oktobrī patversmēs uzturējās vidēji 588 personas dienā, tad pagājušajā naktī jau 648, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.


Komentāri