lv
o6tEJ1YfG2TGBt0WhusbDLdSXzvckLK0Ssr9MPrc
278690

Rēzeknes Goda pilsonis - kurpnieks Andris Kačkāns

Rēzeknes Goda pilsonis - kurpnieks Andris Kačkāns

Rēzeknes augstākais apbalvojums "Rēzeknes Goda pilsonis" piešķirts SIA "Kristāla kurpīte" vadītājam, amatniekam-kurpniekam Andrim Kačkānam, informēja pašvaldības komunikācijas un ārējas sadarbības nodaļas vadītāja Nataļja Jupatova.

Kačkānam apbalvojums pasniegts par ilggadēju, profesionālu darbību, uzņēmību, seno amatnieku tradīciju saglabāšanu un attīstīšanu, ieguldījumu nodarbinātībā un Rēzeknes, Latgales un Latvijas vārda popularizēšanu.

Viņš ir kvalificēts kurpju meistars ar vairāk nekā 40 gadu stāžu. Savulaik pabeidzis Rīgas profesionālo vidusskolu, pie izcila skolotāja ebreja Merjazepova Hirsona apgūstot kurpnieka amatu, un lai arī viņam piedāvājuši darbu prestižā Rīgas rūpnīcā, tomēr atgriezies strādāt Latgalē. 1997.gadā izveidojis savu apavu ražošanas uzņēmumu "Kristāla kurpīte", kur darbu sākuši trīs cilvēki, bet pašlaik darbojas ap 25, turklāt uzņēmējs darba iespējas nodrošina arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Kačkāns ir lielākais tautas deju apavu darinātājs Latvijā - viņa pastalās dejojot ap 80% tautas deju kolektīvu Latvijā. Īpaši aktīva darbošanās notiek, tuvojoties Dziesmu un deju svētkiem, bet arī ikdienā tiek apauti ar kurpēm, zābakiem un pastalām tautas deju kolektīvi, kori, folkloras kopas un ansambļi. Viņa gatavotajos apavos staigājot pat Āfrikā. Tāpat kurpnieka veidotie vēsturiskie apavi izmantoti filmā "Nameja gredzens".

Pamatā un ilgus gadus viņš veido darinājumus no ādas - kurpes, zābakus, siksnas, pastalas un somas. Viņa kolekcijās ir gan veci darbarīki, gan dažādas kurpes un jau domās esot muzeja izveide. Pandēmijas laikā pasūtījumi izsīkuši, tāpēc viņš sācis apgūt jaunas prasmes - pīt skalu grozus, un tagad jau ir gatavs apmācīt arī citus.

Kurpnieks aizraujas ar vēsturiskiem apaviem, bieži pēta arheoloģiskus atradumus, lai izgatavotu unikālus apavu eksemplārus muzejiem.

Kačkāns ir viens no retajiem īstajiem amata meistariem, kurš popularizē jau izzūdošo kurpnieka amatu - Latvijā to pašlaik apgūt vairs nevar nevienā mācību iestādē. Viņš ir spilgts paraugs uzņēmībai, radošumam, meistarībai un Rēzeknes vārdu jau gadu desmitiem popularizē ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs un pasaulē.

Atbilstoši Rēzeknes pilsētas domes nolikumam "Par Rēzeknes pilsētas pašvaldības apbalvojumiem", Kačkānam piešķirta naudas balva 500 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Svinīgajā pasākumā tika pasniegti arī Goda raksti kopā ar naudas balvu 150 eiro pēc nodokļu nomaksas Rēzeknes pašvaldības pārvaldes "Sociālais dienests" Patversmes vadītājai Ingai Kukulei, SIA "OptoElektronikaLV" valdes loceklim Vasīlijam Sidorenko, Rēzeknes bērnu-jaunatnes sporta skolas vieglatlētikas trenerim Ignatam Ciprusam, SIA "Rēzeknes slimnīca" Ambulatorās nodaļas virsmāsai, diabēta pacientu aprūpes māsai Lindai Gaspertei un Neiroķirurģijas-neiroloģijas nodaļas virsmāsai Inārai Piļuginai.

Redzes lāzerkorekcija soli pa solim
Redzes lāzerkorekcija ir drošs un ātrs veids, kā atjaunot redzi, taču daudzi cilvēki turpina valkāt brilles un kontaktlēcas, neskatoties uz diskomfortu, acu nogurumu un galvassāpēm. Vienus aptur bailes, citus informācijas trūkums par sagatavošanos, ope...
Ziemeļkoreja ANO ģenerālsekretāru nosauc par ASV marioneti
Ziemeļkorejas ārlietu ministre nosauca Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāru Antonio Gutērrešu par "ASV marioneti", nosodot viņu par pievienošanos ASv paustajai kritikai par Ziemeļkorejas neseno starpkontinentālās ballistiskās raķetes (...
Vācija piedāvā Polijai 'Patriot' sistēmas; plāno izvietot pie Ukrainas robežas
Pēc pagājušajā nedēļā notikušā incidenta ar raķetes nokrišanu Polijas teritorijā Vācija gaisa telpas aizsardzībai piedāvājusi Varšavai pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.


Komentāri