lv
gXGL61VBuqquFVY1ykJD59BTtXWrHDTpPCmb3PtP
2713433

Latvijas valsts var izveidot savu komercbanku, taču ir virkne problēmu (VIDEO)

Latvijas valsts var izveidot savu komercbanku, taču ir virkne problēmu (VIDEO)

Ja "Altum" kā banka saglabātu arī līdzšinējās funkcijas, veidotos interešu konflikts, jo, sniedzot garantijas, "Altum" redzētu citu banku komercpiedāvājumus.

Latvijas kreditēšanas līmenis ir aptuveni divas reizes zemāks nekā citur Eiropā, ziņoja Finanšu ministrija. Kāpēc finanšu institūcija "Altum" nespēlē savu pozitīvo lomu?

"Altum" 40% akciju turētāji ir Finanšu ministrija (FM), 30% – Ekonomikas ministrija (EM) un 30% – Zemkopības ministrija (ZM).

Latvijas Bankas viceprezidente Sanita Purgaile pieļāva, ka Latvijai varētu būt sava valsts banka. Tomēr ir vairākas problēmas, kas ir jārisina.

-Pirms "Altum" pārveidot par banku, ir jāveic ilgs izpētes un ECB licencēšanas process.

-Pastāv jautājums, no kurienes rast finansējumu jaunas bankas izveidei.

-Nav skaidrs, vai "Altum" kā banka turpinātu sniegt arī līdzšinējos pakalpojumus.

-Pirms lēmuma pieņemšanas būtu jāveic izvērtējums, kurā no tirgus sektoriem trūkst piedāvājuma.

"Kreditēšanu var veicināt arī ar privātu komercbanku rokām", - tā Purgaile.

Tam, ka jaunas bankas izveide ir dārgs un laikietilpīgs process, piekrita arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka, norādot, ka sākumā ir jānodefinē jomas, kurās konstatējamas tirgus nepilnības. Tam būtu nepieciešami vismaz pāris mēneši vai pusgads.

Tālāk būtu jārisina jautājumi par kapitāla pietiekamību un to, no kurienes rast finansējumu. Bankas licences saņemšana būtu pēdējais posms, norādīja Ploka.

Tas, vai līdz ar "Altum" pārtapšanu par banku tā varētu turpināt uzņemties arī līdzšinējās saistības, būtu jāizvērtē Eiropas Komisijai.

Svētdien autoceļi Latvijā joprojām būs slideni

Svētdien autoceļi Latvijā joprojām būs slideni, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Svētdien gaidāms daļēji mākoņains laiks, vietām nedaudz uzsnigs, un ceļi saglabāsies slideni. Pūtīs lēns ziemeļu puses vējš. Gaisa temperatūra g...

Bertānam pieci punkti «Thunder» zaudējumā «76ers» (VIDEO)

Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns sestdien guva piecus punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē, viņa pārstāvētajai Oklahomasitijas "Thunder" piedzīvojot zaudējumu.

"Thunder" mājās ar rezultātu 123:127 (31:29, 30:36, 21:28, 41:34) atzina...

Krievija paziņo par dronu uzbrukumu piecos apgabalos

Aizvadītajā naktī un svētdienas rītā Krievijā noticis dronu uzbrukums piecos apgabalos - Maskavas, Tulas, Kalugas, Brjanskas un Smoļenskas, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Tulā drons naktī ietriecies daudzdzīvokļu mājā, izsisti logu stikli t...



Komentāri