lv
zUD3H3mIryqCEPMSq45d1mLDhoqXE1V5GviOu2Q2
2626968

Tautieši Aizputē atstāja labu piemiņu par Mārtiņu Freimani (+VIDEO)

Tautieši Aizputē atstāja labu piemiņu par Mārtiņu Freimani (+VIDEO)

Viņa dziesmas vairākkārt ir kvalificējušās Eirovīzijas nacionālajai atlasei.

Mārtiņdienā, 10. novembrī, Aizputē visas dienas garumā norisināsies tradicionālā Freimaņa Mārtiņdiena, pieminot mūziķi, komponistu, dzejnieku, aktieri un aizputnieku Mārtiņu Freimani, informē Dienvidkurzemes novada sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Elbere.

“Kā ierasts šajā dienā Aizputes pilsētu pieskandinās Mārtiņa dziesmas – tik tuvas, mīļas un zināmas, kas gan priecē, jo skaņdarbi devuši neatņemamu pievienoto vērtību latviešu mūzikā, gan skumdina, jo vēl tak Mārtiņš būtu varējis tik daudz. Tāpēc jau kā tradīcija ir kļuvusi Freimaņa Mārtiņdiena, kad īpaši pieminām gan pašu mākslinieku, gan viņa daiļradi,” dalās Aizputes pilsētas kultūras pasākumu organizatore Inta Rudzīte.

Aizputes Misiņkalna kapsētā pulksten 15 pie Mārtiņa Freimaņa piemiņas akmens piemiņas brīdis, bet no pulksten 15 līdz 17 Aizputes Skolēnu jaunrades centrā apskatei atvērta Mārtiņa Freimaņa piemiņai veltītā istaba. Freimaņa Mārtiņdienu noslēgs grupas “pēc TUMSAs” koncerts.

“Koncertā atskaņosim gan skaņdarbus, sākot no grupas “Tumsa” pirmā albuma līdz Valča (Valters Frīdenbergs) laikam, kā arī šajā posmā – pēc Tumsas – radītos un ieskaņotos darbus. Būs viss – vecie labie un jaunie labie gabali, kurus šim koncertam izvēlējās katrs grupas dalībnieks,” par koncertu stāsta grupas dalībnieks Jānis Daugalis.

Mārtiņš Freimanis (dzimis 1977. gada 7. februārī Liepājā, miris 2011. gada 27. janvārī Rīgā) bija latviešu mūziķis, grupas "Tumsa" vokālists, arī komponists, aktieris, dzejnieks un televīzijas raidījumu vadītājs. Sadarbojies ar vairākiem Latvijā pazīstamiem māksliniekiem, tai skaitā Lauri Reiniku, "Putnu balle", PeR, Kristīnu Zaharovu. Viņa dziesmas vairākkārt ir kvalificējušās Eirovīzijas nacionālajai atlasei. Bērnību pavadījis Aizputē, kur beidzis vidusskolu. Pēc tam studēja angļu filoloģiju Liepājas Pedagoģijas akadēmijā, tomēr to nepabeidza.

1994. gada nogalē Mārtiņš Freimanis kļuva par grupas "Tumsa" solistu, aizvietojot Fēliksu Ķiģeli. Kopā ar grupu ir iznākuši 6 albumi. 21. gadsimta sākumā, kad grupa jau bija nostabilizējusies Latvijas mūzikā, Mārtiņš Freimanis sāka komponēt dziesmas un rakstīt dziesmu tekstus arī citiem izpildītājiem. 2002. gadā viņš uzsāka sadarbību ar Lauri Reiniku, kad Mārtiņš Freimanis sarakstīja vārdus viņa komponētajām un izpildītajām dziesmām latviešu valodā.

2003. gadā Mārtiņš Freimanis kopā ar Lauri Reiniku un Yanu Kay izveidoja grupu F.L.Y., kas ar dziesmu Hello From Mars uzvarēja Latvijas Eirovīzijas nacionālajā atlasē. Lielajā finālkoncertā, kas norisinājās Rīgā, grupa ieguva 24. vietu. 2004. gadā viņš iesāka sadarbību ar grupu "Putnu Balle", komponējot viņu dziesmas. 2005. gada Eirovīzijā ar Mārtiņa Freimaņa dziesmu The War Is Not Over piedalījās "Putnu Balles" dalībnieki Valters & Kaža, kas konkursā ieguva 5. vietu. Šo dziesmu Dānijas grupa "Michael Learns to Rock" iekļāva septītajā studijas albumā Eternity.

Kā aktieris M. Freimanis uzmanību izpelnījās titullomā Liepājas teātra izrādē "Kaupēn, mans mīļais". 2005. gadā M. Freimanis piedalījās Arvīda Krieva kinofilmā "Man patīk, ka meitene skumst". 2007. gada 15. novembrī debitēja Latvijas Televīzijas seriālā "Neprāta cena", piedalījies arī seriāla turpinājumā TV3 "UgunsGrēks". Piedalījies 2011. gadā iznākušajā dokumentālajā filmā "Kaupēns".

M. Freimaņa nozīmīgāko kinolomu skatītāji ieraudzīja jau pēc viņa nāves 2011. gada iznākušajā A. Krieva filmā "Dancis pa trim", kur M. Freimanis spēlēja divas galvenās lomas — Otrā pasaules kara vācu virsnieku Ginteru Hartvigu un mūsdienu jaunieti Ati.

2004. gadā klajā nāca Mārtiņa Freimaņa dzejas krājums "Zālīte truša dvēselei", kurā līdzās dzejoļiem atradās arī viņa dziesmu teksti. 2007. gadā kopā ar ierakstu kompānijas "Mikrofona Ieraksti" vadītāju Elitu Mīlgrāvi piedalījās šovā "Dziedi ar zvaigzni". 2010. gada rudenī bija TV3 šova "Dziedi ar zvaigzni. Milžu cīņas" žūrijas loceklis.

2011. gada 18. janvārī Freimanis smagas elpceļu saslimšanas dēļ tika ievietots Latvijas Infektoloģijas centrā, kur 2011. gada 27. janvārī plkst. 1.20 mira. Kā sākotnējie nāves iemesli tika minēta elpceļu saslimšana, bet vēlāk atklājās, ka Freimanis miris no vispārējas organisma intoksikācijas, kuras galvenais cēlonis bija akūts toksiskais hepatīts.

Juniores titulus aizstāj pieaugušo izaicinājumi. BMX riteņbraucēja Stūriška uz elites sliekšņa
Pasaules junioru čempionei BMX riteņbraukšanā Veronikai Stūriškai ir tikai 17 gadu, bet jau pērn viņu atzina par Latvijas labāko riteņbraucēju, balsojumā apsteidzot arī šosejas profesionāļus. Nākamsezon Stūriška jau varēs startēt pieaugušo pasaules čem...
Latvijas vēstniece ANO: Mums jācīnās, lai šī organizācija būtu rīcībspējīga
Latvija šonedēļ oficiāli izvirzījusi savu kandidatūru ANO Drošības padomei. Latvija cer iegūt nepastāvīgās locekles vietu Drošības padomē 2026.–2027. gadam. Tas nozīmē, ka mūsu valsts ANO Drošības padomē būtu tikai uz laiku, tomēr tas būtu nozīmīgs sol...
Pasažieru vilciens no Viļņas uz Rīgu varētu sākt kursēt šī gada beigās

Lietuvas valsts pasažieru vilcienu operators "LTG Link" šī gada ziemā plāno pasažieriem piedāvāt jaunu starptautisku dzelzceļa savienojumu ar Latviju, pirmais vilciens no Viļņas uz Rīgu varētu sākt kursēt šī gada 27.decembrī, aģentūrai LETA pavēstīja L...



Komentāri