lv
LfzunSSYga76RwnqzMPnNwa6raYLXFcJG7Z6cv6n
2622025

Sākta pieteikšanās ES ārkārtas atbalstam augļkopjiem un lopkopjiem

Sākta pieteikšanās ES ārkārtas atbalstam augļkopjiem un lopkopjiem

Sākta pieteikšanās Eiropas Savienības (ES) ārkārtas atbalstam augļkopjiem un lopkopjiem par šī gada zaudējumiem ekonomisko un klimatisko apstākļu dēļ, informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Augļkopji atbalstam var pieteikties līdz 21.novembrim, savukārt lopkopji - līdz 1.decembrim

Atbalsta pretendenti augļkopībā un lopkopībā var iesniegt atbalsta iesniegumus Lauku atbalsta centra (LAD) Elektroniskās pieteikšanās sistēmā.

Lauksaimniekiem piena lopkopības, augļu un ogu, gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzēšanas nozarēs, kuras 2023.gadā ir visvairāk cietušas no dažādiem ekonomiskajiem un klimatiskajiem apstākļiem, piešķirs atbalstu 6 796 780 eiro apmērā.

Līdzekļus Zemkopības ministrija (ZM) izmaksās no ministrijas budžeta apakšprogrammas "Izdevumi Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda (ELGF) projektu un pasākumu īstenošanai (2023-2027)" tāpat kā līdz šim līdzīga atbalsta gadījumos. Pēc atbalsta izmaksāšanas atbalsta saņēmējiem LAD šos izdevumus deklarēs Eiropas Komisijai, un finansējums tiks atmaksāts valsts budžeta ieņēmumos.

Atbalsts 6,797 miljonu eiro apmērā tiks sadalīts starp augļu un ogu nozari, lai augļu un ogu saimniecībām segtu ekonomiskos zaudējumus, kas radušies no 2023.gada pavasara sala un salnu postījumiem, un piena lopkopības, gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzēšanas nozarēm, lai šo nozaru saimniecībām segtu lopbarības iegādes izmaksas.

Atbalstu augļkopības nozarē piešķirs tikai tiem augļu un ogu audzētājiem, kuri savus šī gada pavasara salā un salnās cietušos augļu un ogu dārzus pieteica apsekošanai LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā un kuru pieteiktās augļkopības platības dabā apsekoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vai Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) inspektori.

Atbalsta likme katrai augļu un ogu kultūrai noteikta, pamatojoties uz LLKC datiem par mainīgajām izmaksām 2022.gadā attiecīgajai augļu un ogu kultūrai.

Atbalsta izmaksu administrēs LAD. Lai pieteiktos atbalstam, atbalsta pretendents augļu un ogu nozarē būs jāiesniedz LAD atbalsta iesniegumu, lūdzot izmaksāt atbalstu saskaņā ar apsekoto un cietušo kultūru un platību rezultātiem.

Atbalsta summa tiks aprēķināta, pretendenta attiecīgās augļu un ogu kultūras cietušo platību hektāros reizinot ar attiecīgās cietušās platības postījumu intensitāti un reizinot ar atbalsta likmi attiecīgajai augļu un ogu kultūrai.

Latvija sāk kampaņu dalībai ANO Drošības padomē; konkurente – Melnkalne
Latvija jau šovakar oficiāli izvirzīs savu kandidatūru ANO Drošības padomei. Tas notiks ANO mītnē Ņujorkā, kurp devies arī  Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.
Jaunums klepus un bronhu saslimšanas ārstēšanā

Tuvojoties tumšajam rudens laikam un ziemai, arvien aktuālāks kļūst jautājums par veselības saglabāšanu brīžos, kad vēji nežēlo un lietavas pārsteidz nesagatavotus.

Zāles Wintrozen paredzētas klepus un bronhīta, kas aukstajos mēnešos ir biežs nelūgts vi...

Pirmo reizi Baltijā: izsludinats masveida Counter-Strike 2 LAN turnīrs

OlyBet Sports Bar sadarbībā ar Goexanimo paziņo par Counter-Strike 2 Baltics turnīra atklāšanu — pasākumu, kas paredzēts kaislīgākajiem e-sporta entuziastiem visā Baltijā. Turnīra ietvaros tiks aizvadītas vairākas kvalifikācijas spēles un lielais fināl...



Komentāri