lv
lNylBbeMwjgmHm1S3i1G7ezWfV9BGKu4IKgiL3jv
2581275

Eksperti: ES direktīva draud Latvijai ar būtiskiem budžeta tēriņiem

Eksperti: ES direktīva draud Latvijai ar būtiskiem budžeta tēriņiem

Transporta dekarbonizācijas krīze Latvijā draud ar būtiskiem budžeta tēriņiem, pauž Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācija.

Asociācijā norāda, ka Eiropas Savienības (ES) nupat pieņemtā direktīva par atjaunojamo energoresursu (AER) veicināšanu nosaka mērķi visām dalībvalstīm, tostarp Latvijai, ka AER avotu daļai enerģijas galapatēriņā transporta nozarē līdz 2030.gadam ir jāsasniedz 29%.

Tādējādi, pēc asociācijā minētā, transporta dekarbonizācijā ir krīze, kas draud ar to, ka Finanšu ministrijai būs jāpērk emisiju samazināšanas kvotas no citām valstīm desmitiem miljonu eiro apmērā.

Asociācijā arī informē, ka tā ir vērsusies pie atbildīgajām institūcijām ar aicinājumu ieviest šogad 22.maijā Saeimas frakciju parakstīto sadarbības memorandu par Latvijas enerģētikas stratēģijas 2023.-2050.gadam izstrādes nepieciešamību.

Tostarp asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Stikāns skaidro, ka ir nepieciešams ieviest mehānismus pret krāpšanu un tādus sodus, kas novērš krāpniecību.

"No degvielas tirgus uzraudzības viedokļa, ir svarīgi saglabāt biodegvielas obligātā piejaukuma prasības benzīnam un dīzeļdegvielai, lai, fiziski ņemot degvielas kvalitātes paraugus, attiecīgās valsts iestādes varētu konstatēt, ka biodegvielas sajaukšana patiešām notiek," atzīmē Stikāns.

Asociācija piedāvā izmantot Lietuvā, Polijā un Igaunijā jau ieviesto praksi AER veicināšanai transportā, tostarp saglabāt biodegvielas obligāto piejaukumu kā instrumentu līdz 2030.gadam. Papildus tam asociācija aicina ieviest citus risinājumus, kas būtu saistoši degvielas piegādātājiem, piemēram, noteikt tiem mērķi līdz 2030.gadam par 14,5% samazināt siltumnīcefekta gāzu (SEG) intensitāti transportā, izmantojot atjaunojamos resursus.

Ministrs cer izlīdzināt atalgojuma starpību starp NBS un iekšlietu dienestiem

2024.gadā tiks turpināta atlīdzības palielināšana iekšlietu nozares amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm

Ministru kabinets šodien, 1.novembrī, apstiprināja virzīšanai uz Saeimu 2024.gada budžeta projektu, nosakot iekšējo un ārējo drošību kā vien...

Latvijas regbija izlase finanšu dēļ nedosies uz spēli Andorā, saņems tehnisko zaudējumu
Latvijas vīriešu regbija izlase šonedēļ neaizvadīs Andorā paredzēto Eiropas čempionāta Konferences divīzijas maču un saņems tehnisko zaudējumu, aģentūrai LETA teica Latvijas Regbija federācijas (LRF) prezidents Kārlis Vents.
Latvijas Radio skanēs hokeja izlases spēlētāju ierunātās pasakas

"Latvijas Radio" skanēs Latvijas hokeja izlases spēlētāju un treneru ierunātas pasakas, informē Latvijas Radio.

Pirmā pasaka, ko ierunājis Artūrs Irbe, būs klausāma šovakar, 1.novembrī, plkst.20.45 "Latvijas Radio 1", kā arī "Latvijas Radio" mājaslapā u...



Komentāri