lv
fV0tSfMyIFIdYDSR9HA4zqRMPN5jjaDc8po4cKjK
257885

Atklās Saulkrastu audēju kopas "Kodaļa" darbu izstādi "Satīties, sapīties…"

Atklās Saulkrastu audēju kopas "Kodaļa" darbu izstādi "Satīties, sapīties…"
Rīga, 20.nov., LETA. Šodien plkst.11 kultūras namā "Zvejniekciems" tiks atklāta Saulkrastu audēju kopas "Kodaļa" darbu izstāde "Satīties, sapīties…" un būs tikšanās ar audējām, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Rīga, 20.nov., LETA. Šodien plkst.11 kultūras namā "Zvejniekciems" tiks atklāta Saulkrastu audēju kopas "Kodaļa" darbu izstāde "Satīties, sapīties…" un būs tikšanās ar audējām, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Šovasar tika īstenots projekts "Tradicionālo aušanas prasmju mantojums Saulkrastu novadā", kura laikā Saulkrastu audēju kopai "Kodaļa" bija paredzētas vairākas nodarbības, lai apgūtu aušanas pamatprasmes no pieredzējušiem, ilggadējiem un profesionāliem meistariem - velku sagatavošanu, šķērēšanu un steļļu iekārtošanu. Projekta laikā kopa viesojās pie meistares Edītes Začestes Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, pie Ilzes Mailītes no "Mailīšu fabrikas" Ērgļos un strādāja kopā ar tautas lietišķās mākslas studijas "Saiva" vadītāju Santu Grīnbergu.

Projekta laikā notika astoņas nodarbības ar meistariem. Tajās piedalījās astoņas kopas audējas. Iesaistījās arī trīs interesentes no malas, kas tagad turpina darboties audēju kopā. "Tas ļoti iepriecina, jo aušanas process nenorit strauji. Arī mācīšanās ir pakāpeniska un ilgstoša. Ir ļoti liels gandarījums par apgūtajām prasmēm, izveidoto sadarbību un meistaru prieku dalīties ar zināšanām," atzīst audēju kopas "Kodaļa" vadītāja Asnate Grēve.

Projekta nodarbības tika finansētas no Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātā un administrētā, AS "Latvijas valsts meži" un Valsts kultūrkapitāla fonds atbalstītā kultūras projektu konkursa "Vidzemes kultūras programma 2022" finansējuma.

Noslēdzot projekta "Tradicionālo aušanas prasmju mantojums Saulkrastu novadā" norisi, audēju kopa "Kodaļa" aicina līdz 31.decembrim kultūras namā "Zvejniekciems" apskatīt jaunāko darbu izstādi "Satīties, sapīties…".

Projektā tapušie darbi iemūžināti arī fotosesijā. Foto izstāde papildināta ar audēju sameklētām dzejas rindām, kas raksturo autoru sajūtas un kopējo izstādes noskaņu.

Neķītrības un sazvērestības – 'The Crown' rekonstruētie britu karaļnama 90. gadu skandāli
Viens no straumēšanas giganta "Netflix" populārākajiem "produktiem" nešaubīgi ir britu karaļnama vēsturei veltītais seriāls "The Crown" – gigantiska epopeja, kas izseko pasaulē populārākās ģimenes gaitām, sākot no Elizabetes II un prinča Filipa kāzām. ...
Seni meistari digitālajā gadsimtā: pulksteņmeistars, juvelieris un kurpnieks
Cik daudziem no mums ir kurpes, kas šūtas no rūpīgi piegrieztiem ādas gabaliem, vai gredzens, kuru no "netīra" metāla uzbūris juvelieris. Vai īsts amatnieka roku darbs tiešām kļūst arvien svešāks mūsdienu digitālajā pasaulē, kad staigājam krosenēs un v...
Sniegputeņa dēļ apgrūtināta braukšana visā Vidzemē un Latgalē
Sestdienas, 19. novembra, vakarā sniegputeņa dēļ ir apgrūtināti braukšanas pa valsts, reģionālajiem un vietējiem autoceļiem visā Latgalē un Vidzemē, kā arī daļā Zemgales, liecina "Latvijas valsts ceļu" (LVC) operatīvā informācija.


Komentāri