lv
IV15VzTjDgOsxb5a3kqCNAXnHQwpIZfhJx8QJHba
2549356

«Deputātiem tiek piedāvāts konfiscēt svešu īpašumu»

«Deputātiem tiek piedāvāts konfiscēt svešu īpašumu»

Maskavas nams aicina parlamentāriešus ierasties, lai pārliecinātos, ka ēkas iemītnieki nedarbojas pret Latvijas valsti.

Kā jau tika ziņots, pirms nedēļas Saeima ar ievērojamu balsu vairākumu atbalstīja likumprojekta "Par darbībām ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešamas, lai novērstu valsts drošības apdraudējumu", izskatīšanas uzsākšanu. Likumprojekts pēc būtības paredz t.s. “Maskavas namu” Rīgā konfiskāciju jeb nacionalizāciju, jo namu plāno pārņemt Latvijas valsts īpašumā ar attiecīgo ierakstu Zemesgrāmatā.

Šodien ēkas pašreizējais īpašnieks - "Maskavas pilsētas valsts unitārais uzņēmums "Maskavas Starptautiskās sadarbības centrs" pārstāvniecība Rīgā, - izplātīja savu paziņojumu, reaģējot uz Latvijas politiķu plāniem.

“Pēc būtības tas ir bezprecedenta solis: deputātiem tiek piedāvāts konfiscēt svešu īpašumu par labu Latvijas valstij politisku iemeslu dēļ, nevis pamatojoties uz tiesas lēmumiem. Konkrētajā gadījumā ir runa par Maskavas valdības īpašuma "Maskavas pilsētas valsts unitārais uzņēmums "Maskavas Starptautiskās sadarbības centrs" pārstāvniecības Rīgā nacionalizāciju. Jāatzīmē, ka ne pašā likumprojektā, ne tā anotācijā nav minēts neviens Latvijas vai Eiropas Savienības regulējums uz kura pamata notiek svešas mantas konfiskācija. Tas arī ir saprotams - šādu normatīvo aktu nav un tie neeksistē.

Tam ir grūti noticēt, bet tas tā ir: tiesiska valsts, izmantojot tās parlamentu, plāno veikt svešas mantas sagrābšanu un atsavināšanu. Kā minēts likumprojektā, pamatojums - "tā sauktais "Maskavas nams" jau kopš tā izveides brīža tiek izmantots kā atbalsta punkts dažādiem Krievijas Federācijas īstenotiem ietekmes pasākumiem pret Latvijas Republikas interesēm.... Nevienam nav tiesību darboties pret demokrātisku, tiesisku valsti un noliegt tās pastāvēšanu".
Šeit rodas jautājums, kādā veidā Maskavas nams, kā nekustamais īpašums, rīkojas pret demokrātisku un tiesisku valsti un noliedz tās pastāvēšanu? Nekādi pierādījumi netiek sniegti. Var pieņemt, ka ar šādu rīcību likumprojekta autori paši rupji pārkāpj demokrātijas un likumības principus.

Vai tas nozīmē, ka tagad jebkurš privātais īpašums vai īpašums, kas pieder ārvalstīm jebkurā brīdī var tikt konfiscēts pēc Latvijas Republikas Saeimas lēmuma pamatojoties ar to, ka tur it kā pulcējas vai pulcēsies atsevišķas Latvijai "naidīgas" personas un organizācijas? Ar šo lēmumu Saeima rada ļoti bīstamu precedentu. Šis ir signāls visiem investoriem, ka viņu īpašums Latvijā viegli var tikt nacionalizēts politiska lēmuma rezultātā”, - teikts paziņojumā.

Maskavas nama administrācija apgalvo, ka telpās norisinās bērnu rīti, bērnu teātru izrādes divās valodās, darbojas dažādas kultūras biedrības.

“Ja kādam ir aizdomas, ka nevalstisko organizāciju nomātajās telpās notiek pret Latvijas valsti vērsti pasākumi, sapulces, tad, lūdzu, esam atvērti gan deputātiem, gan tiesībsargājošajām iestādēm - nāciet un pārliecinieties vai baumas atbilst reālajai situācijai. Īpaši aicinām Saeimas deputātus Aināru Latkovski un Jāni Dombravu, kuri ir bijuši īpaši aktīvi, publiski izsakot šos absurdos pārmetumus”, - piedāvā Maskavas nama vadība.

Pārstāvniecības administrācija brīdina, ka pašreizējais ēkas īpašnieks izmantos visus tiesiskos mehānismus Latvijā un ārvalstīs, tostarp Eiropas Savienības struktūras, lai apstrīdētu šo nelikumīgo lēmumu.

Šonedēļ RTU aktualizē savu ieguldījumu tautsaimniecībā (+VIDEO)

Ķīpsalā top liels Baltijas zinātnes un tehnoloģiju klasteris.

27.oktobrī plkst.10 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) auditoriju centrā "Domus Auditorialis", Zundas krastmalā 8, un tiešsaistē sāksies otrais TEDxRigaTechnicalUniversity, kurā divpadsmit i...

Daudzviet Latvijā apgrūtināti braukšanas apstākļi

Braukšanas apstākļi ceturtdien apgrūtināti uz autoceļiem Jēkabpils, Daugavpils un Krāslavas apkaimē, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Kompānijā norāda, ka Jēkabpils, Daugavpils un Krāslavas apkārtnē snieg un ceļi apledo, tāpēc autovadītājiem i...

Saeima nolemj atcelt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma atzīšanu par spēku zaudējušu", kas nosaka, ka Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums zaudē spēku 2024.gada 1.janvārī.

Galīgajā lasījumā pieņ...



Komentāri