lv
KW0kjcE7xb73Crbhe9N7lJpBZL2N4wB0q3APRzuu
2544140

Noraida iniciatīvu par par skaidras naudas aprites nostiprināšanu Satversmē

Noraida iniciatīvu par par skaidras naudas aprites nostiprināšanu Satversmē

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien noraidīja iedzīvotāju iniciatīvu par par skaidras naudas aprites nostiprināšanu Satversmē.

Reizē komisija uzdeva Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izvērtēt Latvijas likumdošanas normas par skaidras naudas apriti.

Iniciatīvas pārstāvis Mārtiņš Šteinbergs vēlas panākt, lai skaidras naudas aprite Latvijā būtu nodrošināta ar likumu kā daļa no pamattiesībām uz īpašumu un ekonomisko darbību, proti, lai tiesības uz skaidras naudas apriti būtu atrunātas Satversmē.

Šteinberga ieskatā sabiedrībai šādi tiktu nodrošināta brīva rīcībspēja ar saviem finanšu līdzekļiem un nostiprināts cilvēku privātums. Tāpat tiktu novērsta iespēja ieviest absolūtu finanšu digitalizāciju un skaidras naudas likvidēšanu.

Konstitucionālo tiesību eksperte Ilze Plakane komisijā norādīja, ka skaidras naudas apriti regulē Eiropas Savienības regula, kas nosaka, ka eiro banknotes un monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, kas nozīmējot, ka Latvija vienpusēji nekādā veidā nevar izslēgt skaidru naudu no aprites. Tāpat Eiropas Centrālā banka uzsver skaidrās naudas izmantošanas nozīmi cilvēku ikdienas maksājumos un nav tuvākajā laikā plānu par skaidras naudas izņemšanu no aprites.

Plakane atzīmē, ja Latvijas Satversme ir lakoniska, bet arī ietilpīga, un 105.pantā ir runa par naudu kā personas īpašumu. Jau patlaban Satversme aizsargā personas tiesības uz īpašumu, tai skaitā tiesības izvēlēties maksāšanas līdzekļus.

Deputāts Raivis Dzintars (NA) pauda, ka, ja iniciatīvas būtiskais uzsvars ir par šīs normas nostiprināšanu Satversmē, tad deputāts neatbalsta iniciatīvas virzību, bet, ja sabiedrībai ir bažas par skaidras naudas izmantošanu nākotnē, tad tādas bažas nevajadzētu ignorēt un, iespējams, ir nepieciešama diskusija Juridiskajā komisijā.

Savukārt komisijas priekšsēdētāja Jāņa Vucāna (ZZS) ieskatā, Satversmes 105.pantā ir pietiekami skaidri pateikts, ka skaidrai naudai ir jāpaliek sabiedrības interešu vārdā.

Rinkēvičs: «Nākamie četri līdz seši gadi būs sarežģīti»

Nemitīgi tiek analizēta Latvijas apdraudētības pakāpe un pilnveidota atbildīgo iestāžu darbība, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš šodien Rīgas pilī tikās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV).

Viņš atzīmēja, ka Ministru kabinets, Saeim...

'Ne visi var būt zvaigznes' – leģendārie NBA eksperti par Porziņģa lomu Bostonā
Latvijas basketbolista Kristapa Porziņģa ilgi gaidītā debija Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandā Bostonas "Celtics" jau ir pavisam tuvu. Lai arī latvietis šajā komandā nebūs spožākā zvaigzne, tomēr nevienā citā NBA klubā ceturtais labākais ...
LVC atklāj, kad būs iespējams sākt Rīgas apvedceļa pārbūvi

Rīgas apvedceļa pārbūvi būs iespējams sākt 2026.gadā, liecina VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pieejamā informācija.

LVC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis norāda, ka LVC speciālisti kopā ar projektētājiem patlaban strādā pie Rīgas apvedceļa pārb...



Komentāri