lv
V6uERYQBCwRRlzA9aoQEEbAXtbJfhgtViHDODMeS
2541823

Eiropas Komisija noteikusi 6 bīstamākās slimības Latvijā, Covid to vidū nav

Eiropas Komisija noteikusi 6 bīstamākās slimības Latvijā, Covid to vidū nav

Projekta ieviešana ļaus papildināt un stiprināt dzīvnieku un vides veselības uzraudzības sistēmu, tādējādi iegūstot agrīnu informāciju par iespējamo infekcijas slimību – zoonožu – apdraudējumiem.


Aptuveni 60 % no visiem cilvēkiem bīstamajiem patogēniem ir zoonozes un ka 75 % no visām nesen konstatētajām infekcijas slimībām, kas skar cilvēkus, ir dzīvnieku, visbiežāk savvaļas dzīvnieku, izcelsmes, ziņo Latvijas Zemkopības ministrija.

"Šīs slimības rada vislielāko apdraudējumu sabiedrības veselībai, - pauž resors, -Faktori, kas veicina zoonotisko slimību rašanos, ir sarežģīti un ietver ekoloģiskos, politiskos, ekonomiskos un sociālos aspektus. Vides pārmaiņām, ko izraisa cilvēku un dzīvnieku kustība, kā arī sociālpolitiskajiem un ekonomiskajiem aspektiem ir negatīva ietekme uz cilvēku, dzīvnieku un vides veselību, jo palielinās to sugu skaits, kuras var saslimt vai pārnest būtiskus pārrobežu no jauna radušos (iepriekš nezināmus) vai jau zināmus zoonotiskos patogēnus, kas no jauna izplatās un var radīt ievērojamu negatīvu ietekmi uz dzīvnieku vai cilvēku veselību".

EK, reaģējot uz Covid-19 pandēmiju un tās atstātajām sekām uz veselības nozares sistēmām Eiropā, ir izveidojusi ES veselības programmu. ES dalībvalstīm, sniedzot ieguldījumu ES veselības programmas sagatavotajiem un īstenotajiem projektiem, būs iespēja noteikt pārrobežas patogēna riska faktorus attiecīgajos reģionos.

Veicināta esošās uzraudzības sistēmas uzlabošana, kā arī tādas vienotas veselības uzraudzības sistēmas izveide, kas nodrošina cilvēku, dzīvnieku un vides veselības uzraudzību.

Iegūta informācija par cilvēku, mājdzīvnieku un savvaļas dzīvnieku veselību un vides veselību kā zoonožu patogēnu avotu (rezervuāru). Noteikti pārrobežas patogēnu riska faktori attiecīgajos reģionos un izstrādāti globāli veselības un vides problēmu risinājumi ne tikai vietējā jeb reģionālā, bet arī visas ES līmenī.

Projekta ieviešana Latvijā ļaus papildināt un stiprināt dzīvnieku un vides veselības uzraudzības sistēmu, tādējādi iegūstot agrīnu informāciju par iespējamo infekcijas slimību – zoonožu – apdraudējumiem, tostarp, kas izraisa šādas infekcijas slimības:

1) ērču encefalītu (Tick borne encephalitis);

2) Laimas slimību jeb laimboreliozi (Lyme borreliosis);

3) Rietumnīlas drudzi (West Nile fever);

4) Q-drudzi (Q-fever);

5) E hepatītu (Hepatitis E);

6) augsti patogēno putnu gripu (Highly Pathogenic Avian Influenza).

Projekta kopējās izmaksas Latvijā ir 1 132 861 euro apmērā, no kuriem 80 % jeb 906 288 euro veido EK finansējums, bet nepieciešamais valsts līdzfinansējums – 20 % jeb 226 573 euro.

RFS un «Riga» futbolisti cīnās par Latvijas kausu

RFS un "Riga" futbola vienības šodien "Skonto" stadionā finālcīņā noskaidros "Atbildīgas spēles" Latvijas kausa ieguvēju.

Mača sākums paredzēts plkst.19, tiešraidē to pārraidot televīzijas kanālam LTV7.

"Riga" finālā iekļuva ceturto reizi, trijos ieprie...

Ekspolitiķes Brokas kukuļņemšanas lietu turpinās iztiesāt nākamā gada sākumā

Bijušās politiķes, tieslietu ministres un Latvijas Biatlona federācijas vadītājas Baibas Brokas lietas iztiesāšanu par iespējamu kukuļņemšanu Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā plāno turpināt skatīt 2024.gada 8.janvārī plkst.14, aģentūra LETA ...

Girgensons gūst vārtus; Balinskis piedalās savu komandu uzvarās
Latvijas hokeja uzbrucējs Zemgus Girgensons otrdien guva vārtus Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņa pārstāvētā Bufalo "Sabres" komanda guva uzvaru.


Komentāri