lv
HZE2LBIrmUH50uJX766ZZYQV7P9REh5JYct9v9ot
2440541

Make Room: Valdībai jāizstrādā vienota valsts valodas apguves sistēma

Make Room: Valdībai jāizstrādā vienota valsts valodas apguves sistēma

Valdībai būtu jāizstrādā vienota valsts valodas apguves sistēma, lai ikvienam Latvijā dzīvojošajam ārvalstniekiem, saņemot termiņuzturēšanās atļauju, ir iespēja vienotā sistēmā reģistrēties valsts valodas kursiem, norādīja organizācijas "Make Room" vadītājs, kustības "Par" izpilddirektors Miks Celmiņš.

Patlaban noris 2024.gada budžeta veidošana, kā arī jaunās valdības rīcības plāna izstrāde. Celmiņa ieskatā šobrīd visbūtiskāk būtu jaunajai Evikas Siliņas (JV) vadītājai valdībai noteikt valsts valodas apguvi par vienu no primārajiem valstiskajiem uzdevumiem. Pēc organizācijas vadītāja vārdiem, vienota sistēma spēs, kā citviet Eiropā, monitorēt valodas apguves iespēju pieejamību un kvalitāti.

Celmiņš uzskata, ka ikvienam ārvalstniekam Latvijā jau termiņuzturēšanās saņemšanas brīdī, ir jābūt iespējai reģistrēties latviešu valodas apguvei. "Pašreiz valodas apmācība ir atstāta pašplūsmā, kā tas ir bijis visus šos gadus kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Redzam, ka pašreizējā sistēma nestrādā un mūsu sabiedrības kopienu skaits, kuri pēc gadiem latviski nepratīs var tikai pieaugt, ja netiks nodrošināta iespēja latviešu valodu apgūt pieejami un ātri," apgalvo "Make Room" vadītājs.

2022.gadā Latvijā izsniegtas 18 477 pimreizējās termiņuzturēšanās atļaujas gan topošajiem studentiem, darba ņēmējiem, gan arī dažādu citu iemeslu dēļ. 2023.gada pirmajos sešos mēnešos jau izsniegtas gandrīz 14 tūkstošu termiņuzturēšanās atļaujas. Visvairāk termiņuzturēšanās atļaujas šajā un iepriekšējā gadā izsniegtas Ukrainas pilsoņiem, bet otrajā vietā ierindojas Indijas un trešajā Uzbekistānas pilsoņi, atsaucoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem, norāda organizācijas vadītājs. Izsniegto termiņuzturēšanās atļauju skaits ik gadu pieaug un nav pamata domāt, ka tas varētu samazināties, secina Celmiņš.

Pieaugot mūsu sabiedrības jaunpienācēju skaitam arvien būtiskāka kļūst Latvijas valsts rīcība šo ārvalstnieku efektīvā iekļaušanā mūsu kopējā Latvijas sabiedrībā, uzskata ''Make room'' vadītājs, norādot, ka svarīgākais no visiem iekļaujošas sabiedrības veidošanas mehānismiem ir latviešu valodas apguves nodrošināšana.

Pēc Celpiņa vārdiem, iepriekšējā valdība savā rīcības plānā neparedzēja ne būtisku finansējuma pieaugumu valsts valodas apguves nodrošināšanai, ne arī ārvalstnieku integrācijas pasākumiem. Iepriekšējās valdības rīcības plāns paredzēja niecīgu finansējumu valodas apguves nodrošināšnai, paredzot, ka aptuveni 400 cilvēkiem gadā būtu iespēja latviešu valodu apgūt.

Brīvprātīgais karavīrs no Latvijas gājis bojā Kramatorskas rajonā drona triecienā, apstiprina ĀM
Latvijas vēstniecība Ukrainā no Ukrainas Aizsardzības ministrijas saņēmusi informāciju, ka kara darbības zonā 1. oktobrī Limanā, Kramatorskas rajonā drona raidīta trāpījuma rezultātā ir gājis bojā Latvijas pilsonis, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) pr...
Eksotiski! Latvijas hokejists Bārtulis karjeru turpinās Portugāles vienībā Porto

Latvijas hokejists Oskars Bārtulis karjeru turpinās Portugāles vienībā "Porto", kas spēlē Spānijas hokeja čempionātā, ceturtdien pavēstīja Portugāles komanda.

Bārtulis noslēdzis vienošanos ar "Porto" uz vienu sezonu.

36 gadus vecais aizsargs pagājušajā ...

ĀM tērēs 79 000 eiro konferencei, lai palīdzētu Ukrainai cīnīties (+VIDEO)

Pirmo reizi starptautiskā foruma darbu vadīs ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš.

2023. gada 20.-21. oktobrī Rīgā notiks ikgadējais starptautiskais drošības politikas forums “Rīgas konference 2023”. Tās mērķis ir aicināt uz diskusijām klātienē un attālinā...



Komentāri