lv
4Qe63TRqux1LxOuQsWoP8CNSXt7DEj0U6fmLTdjt
2435534

Turpinās izskatīt EURIBOR likmes ierobežošanu pagātnē izsniegtiem kredītiem

Turpinās izskatīt EURIBOR likmes ierobežošanu pagātnē izsniegtiem kredītiem

Saeima šodien nodeva izskatīšanai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā iedzīvotāju iniciatīvu par ieceri ierobežot EURIBOR likmi pagātnē izsniegtiem kredītiem.

Iniciatīvas pārstāvis Edgars Leščinskis iepriekš Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā sacīja, ka inflācija un EURIBOR pieaugums smagi gulst uz daudziem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir kredītsaistības.

Tāpēc viņš aicina Saeimu kopā ar valdību un Latvijas Banku rast veidu, kā komercbankām un citām finansēšanas iestādēm, kas Latvijā nodarbojas ar iedzīvotāju finansēšanu, likt pārskatīt un pilnveidot kredīta izsniegšanas procentu un komisijas piešķiršanas politikas un nosacījumus, lai veicinātu kredītņēmējus primāri izvēlēties fiksētās procentu likmes.

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste komisijā uzsvēra, ka Latvijai ir jāievieš mērķēts atbalsts kredītņēmējiem un jāizvairās no tiesvedības riskiem. Līdzīgu viedokli sanāksmē pauda Finanšu ministrija un Finanšu nozares asociācija.

Rutkaste akcentēja, ka problēmas sakne ir inflācija, kas sākotnēji sāka pieaugt pēcpandēmijas periodā, un būtiski to pastiprināja karš Ukrainā un energoresursu krīze. Pēc viņa vārdiem, procentu likmes ir palielinātas, lai faktiski inflāciju mazinātu, taču to izteikti izjūt kredītņēmēji, jo Latvijas tirgū pamatā ir kredīta līgumi ar mainīgām procentu likmēm.

Reizē Latvijas Bankas pārstāvis atzīmēja, ka kredītu maksājumu disciplīna neesot pasliktinājusies.

Starptautiski esot pieņemts, ka, ja kredītņēmēju maksājums par kredītu pārsniedz 40% no mājsaimniecības ienākumiem, tad tas tiek uzskatīts kā pietiekami augsts un būtisks slogs. Pēc Latvijas Bankas aplēsēm, procentu likmju un inflācijas ietekmē apmēram 13% no kredītņēmējiem mēneša maksājums pārsniedz minētos 40% no ienākumiem, teica Rutkaste.

Tas nozīmējot, ka daļai kredītņēmēju slogs ir nepanesams, un ir vajadzīgs mērķēts atbalsts, fokusējoties uz tiem, kam tas īpaši nepieciešams. Vienlaikus jārūpējas, lai atbalsta instrumenti neradītu būtiskus tiesvedības un investīciju vides reputācijas riskus.

Deputāts Edmunds Jurēvics (JV) nepiekrita Rutkastes paustajam, ka nav izveidojusies kritiska situācija. Viņa ieskatā, šis īpaši ietekmē Latvijas ekonomiski aktīvo vidusslāni, kas esot bīstami, jo tās parasti ir ģimenes ar bērniem, kas nodrošina valstī stabilitāti.

Briškens pieļauj sodīt ātruma pārkāpējus jau no pirmajiem kilometriem

Satiksmes drošības uzlabošanai atbildīgās ministrijas varētu rosināt plašāku un visaptverošāku sodu paaugstināšanu par ātruma pārkāpumiem, pastāstīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Kampaņas "Laimē ceļojumu uz cietumu vai ievēro ātrumu" atklāš...

Kā izglābt veselības aprūpi Latvijā?

Par situāciju ar laboratorijas izmeklējumiem un ne tikai.

“Covid laiks bija neaprakstāmi izaicinošs visai veselības nozarei un ne tikai tai. Tomēr tas mainīja vairākas ikdienas paradigmas, kas šobrīd varētu tikt atzītas par labām esam – mājsēde ieviesa ...

Aizvadītais septembris bija siltākais Latvijas novērojumu vēsturē

Šī gada septembris bijis siltākais novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Septembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +15,8 grādi, kas ir 3,5 grādi virs mēneša normas.

Līdz ar to šis bija sil...



Komentāri