lv
VISrYR7H1cLiyxZw1XdJj7F20OSx7b4Jun4xyrfm
2420789

PTAC šogad veicis 22 pārbaudes spēļu laukumos

PTAC šogad veicis 22 pārbaudes spēļu laukumos

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šajā gadā veicis 22 pārbaudes ārtelpu publisko spēļu un rekreācijas laukumos, tostarp neatbilstības konstatētas visās pārbaudītajās pašvaldībās - Valmieras novada, Siguldas novada un Līvānu novada pašvaldībās, aģentūru LETA informēja PTAC pārstāvji.

Ik gadu PTAC konstatē neatbilstošas iekārtas un ik gadu spēļu laukumos visā Latvijā notiek nelaimes gadījumi - pērn ārtelpu publisko spēļu un rekreācijas laukumos veiktas 30 pārbaudes, norāda centrā.

Tāpat PTAC pārstāvji atzīmē, ka arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālisti vairākkārt vērsuši sabiedrības uzmanību drošības pasākumu ievērošanai rotaļu laukumos. Pērn BKUS ar traumām, kas gūtas dažādos rotaļu laukumos, vērsies 801 bērns, savukārt 2023.gada pirmajos sešos mēnešos BKUS ar rotaļu laukumos gūtām traumām vērsies 351 bērns.

PTAC atgādina, ka kopš 2020.gada spēkā ir spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi, kas nosaka drošuma prasības publiskai lietošanai paredzētām bērnu spēļu vai citu aktivitāšu iekārtām, aprīkojumam un spēļu laukumiem, lai nodrošinātu bērniem drošu vidi, samazinātu risku, aizsargājot bērnus no iespējamām traumām. Vienlaikus laukumu stāvoklim nepārtraukti un regulāri jāseko līdzi un savlaicīgi jānovērš neatbilstības, kas rodas iekārtu ekspluatācijas gaitā.

Noteikumi paredz, ka spēļu laukumi, kas atbilst noteiktām prasībām, reģistrējami PTAC uzturētā reģistrā. Laukumus reģistrē, ja tiem ir veikts risku novērtējums vai pārbaude pēc uzstādīšanas.

Šobrīd PTAC publisko spēļu un rekreācijas laukumu reģistrā ir reģistrēts 681 laukums. Vienlaikus PTAC atgādina - ja publiski pieejamā spēļu un rekreācijas laukumā kāds bērns gūst traumu, atbildīgs ir laukuma īpašnieks, tāpēc ir noteikti standarti, kas regulē laukumu drošību. To ievērošana garantē, ka ir izdarīts viss nepieciešamais, lai mazinātu traumu gūšanas riskus.

Pagājušā gada pārbaužu rezultātā daļa iekārtu vairākās Latvijas pašvaldībās demontētas, vienā gadījumā demontēts viss laukums.

Lai pasargātu bērnus no traumām, PTAC aicina iedzīvotājus arī turpmāk ziņot par spēļu un rekreācijas laukumiem, kas izraisījušas traumas vai var tādas radīt. Ikviens var ziņot, zvanot uz patērētāju traumu ziņojumu tālruni 67388639, sūtot ziņu uz e-pastu "ptac@ptac.gov.lv" vai aizpildot formu PTAC tīmekļvietnē.

Samazināts sods Frolovam, kurš ir apsūdzēts par spiegošanu Krievijas labā

Rīgas apgabaltiesa kā apelācijas instance samazinājusi pirmās instances piespriesto brīvības atņemšanas sodu par vienu gadu spiegošanā Krievijas labā apsūdzētajam Valentīnam Frolovam.

Iepriekš Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Frolovam par s...

Uz trīs Latvijas šosejām šonakt sāks darboties vidējā ātruma kontroles posmi

Šonakt uz Jelgavas, Liepājas un Ventspils šosejas sāks darboties vidējā ātruma kontroles posmi, informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi" pārstāvji.

Vidējā ātruma kontroles posmi sāks darboties uz Jelgavas šosejas (A8) no Spodrām līdz krustojumam ar Parka ...

Politoloģe: Varam gaidīt vecās ZZS varas nostiprināšanos

Līdz ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atgriešanos valdībā, un šī politiskā spēka nenorobežošanos no bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij"), varam gaidīt "vecās" ZZS varas nostiprināšanos, aģentūrai LETA sacīja Rīgas Stradi...



Komentāri