lv
ffNdGuYqf4zTpuEVyg02KcuEtQ7tr5K8c8dCrVzQ
2404890

Mairs Briedis neizpratnē par lidmašīnu atstātajām sliedēm (+VIDEO)

Mairs Briedis neizpratnē par lidmašīnu atstātajām sliedēm (+VIDEO)

Latvijas bokseris Mairis Briedis pārsteidzis savus ''Facebook'' sekotājus ar savādiem jautājumiem.

Trešdien, 27. septembrī, sportists savā ''Facebook'' lapā publicēja video, kurā redzamas debesis ar lidmašīnu atstātām gāžu sliedēm. Briedis bija neizpratnē par redzēto:

''Nejauši nofilmēju video, pasakiet man vai tā ir nejaušība, jauns fizikas likums vai apzināta pāri darīšana cilvēkiem/dabai? Kādas ir jūsu domas?''

Publikācijas komentāros ''Facebook'' lietotāji neslēpa savu pārsteigumu par boksera jautājumu, kā arī zobojās par viņa zināšanu trūkumu. ''Tā ir slikta izglītība, valodu nezināšana, un kritiskās domāšanas trūkums,'' rakstīja Egons Ligeris.

Viens no lietotājiem - Jānis Utināns - gan izvēlējās atbildēt uz doto jautājumu ar pilnu nopietnību:

''Debesīs aiz lidmašīnām redzamās baltās sliedes ir pār Latviju tranzītā lidojušo gaisa kuģu dzinēju atstātās inversijas gāzu sliedes. Šo parādību sauc arī par gaisa kuģa dzinēju atstāto kondensācijas taku, kas ir normāla un aviācijā ierasta parādība.

Inversijas gāzu sliedes baltā krāsā veidojas, gaisa kuģim lidojot desmit un vairāk kilometru augstumā (tuvu vai virs tropopauzes), kur ārēja gaisa temperatūra ir kļuvusi konstanti nemainīga un ir mīnus 57 grādi pēc Celsija. Ūdens tvaikiem sasalstot, veidojas inversijas gāzu sliede, kas parasti pēc neilga laika izgaist un līdz zemes virsmai nenonāk. Inversijas gāzu sliežu lielums un forma ir atkarīgs no gaisa mitruma un vēja virziena šajā kreisēšanas lidojumu augstumā, tādēļ katrā reizē šīs sliedes izskatās dažādas (plašākas, šaurākas utt.).

Laiks, kādā sliedes pazūd, ir atkarīgs no gaisa kuģa apkārtnes atmosfēras apstākļiem. Ja gaiss ap lidmašīnu ir ļoti sauss, ledus kristāli atkal pārvērtīsies ūdens tvaikos un izzudīs dažu minūšu laikā.
Tomēr - mitrs gaiss liek ledus kristāliem palikt un var pat izplatīties, atstājot plašāku un ilgstošāku sliežu ceļu, ko var neatšķirt no dabā sastopamajiem spalvu mākoņiem.''

Latvijas sportists apliecināja, ka to visu jau saprot, bet nespēj izprast, kāpēc sliedes pēkšņi pazūd. Utināns sprieda, ka lidmašīna varēja mainīt augstumu.

Tomēr Briedis nerimās un dienu vēlāk publicēja vēl vienu videoklipu.

''Komentāros pie manas publikācijas par lidmašīnu dīvainām gāžu astēm daži man pārmeta fizikas nezināšanu. Izskatās, ka katru dienu fizikas likumi mūsu debesīs strādā citādāk. Šodien beidzot redzēju normālās inversijas gāžu sliedes, kuras ir īsas un uzreiz izgaist, lidmašīnai virzoties uz priekšu. Citreiz var redzēt, ka vienai lidmašīnai ir parastas gāžu sliedes, bet tepat blakus lido ar biezu ļoti lēnu izgaistošu sliedi.''

''Facebook'' lietotāja Mārtiņa Sīpola skaidrojums:

''Viena un tā pati fizikālā parādība var strādāt un izpausties dažādi, ja apkārtējā vide ir dažāda. Lidmašīnas lido dažādos augstumos, atmosfēras spiediens tur ir dažāds, dažādu ķīmisko savienojumu daudzums ir dažāds. Tas viss ietekmē to, ko varam novērot.''

Lai arī par šo Brieža publikāciju komentāros uzjautrinājās, daļa komentētāju pauda reālu satraukumu par šādu domu gājienu.

''Es kā 18 gadīgs jaunietis skatos un brīnos, cik degradēta ir Latvijas sabiedrība mūsdienās. Absurdi, ka šis kādam var likties kā inde vai speciāla darbība. Domāju, ka joks, bet komentāros daudz piekritēju. Šausmas,'' rakstīja Jānis Stilve.

Latvijas Banka palielinājusi inflācijas prognozi šim gadam līdz 9%

Latvijas Banka palielinājusi gada vidējās inflācijas prognozi 2023.gadam no 8,5% līdz 9%, piektdien žurnālistiem pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

Savukārt gada vidējās inflācijas prognoze 2024.gadam ir samazināta no jūnijā prognozētajiem 2,4% līdz 2...

Baltkrievijā sāks tiesāt Latvijas pilsoni Sokoļenko; ĀM pārmet ierobežotas informācijas sniegšanu
Informācija par Latvijas pilsones Allas Sokoļenko kriminālprocesa virzību no Baltkrievijas iestādēm ir saņemta ierobežotā apjomā un novilcināti, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.
Daugavpilī septembra nogale aizrit Rotko zīmē – norisinās 19. glezniecības simpozijs
Šonedēļ Daugavpilī norisinās starptautiskais glezniecības simpozijs "Marks Rotko 2023". Šogad no dažādām pasaules valstīm glezniecības simpozijā piedalās deviņi mākslinieki, kuri uz divām nedēļām apmetušies Marka Rotko mākslas centrā, lai te radītu sav...


Komentāri