lv
uIv1fleAID2Cf3S0KJ4COcQGI25ulkYzZ0MrG3ij
2395415

Pistoriuss Latvijā ienesa skaidrību par raķetēm (+VIDEO)

Pistoriuss Latvijā ienesa skaidrību par raķetēm (+VIDEO)

Vakar beigusies Vācijas viesa vizīte Rīgā iezīmēja izrāvienu mūsu valsts aizsardzībā.

Sarunās ar Vācijas aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu Latvijā tika apspriesti arī turpmākie soļi Vācijas uzņēmuma “Diehl Defence” ražotās IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādes procesā, ņemot vērā Latvijas un Igaunijas kopīgi parakstīto jumta līgumu ar “Diehl Defence” septembra sākumā.

Jau ziņots, ka, Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri septembra sākumā parakstīja kopīgu nodoma vēstuli ar Vācijas aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu par abu valstu turpmāku dalību Eiropas Debesu vairoga iniciatīvā (European Sky Shield Initiative – ESSI), kas ir projekts ar mērķi izveidot integrētu Eiropas līmeņa pretgaisa aizsardzību.

2024. gada ietvaros Lielvārdē arī tiks izvietotas Vācijas bruņoto spēku kaujas lidmašīnas, kuras stiprinās Baltijas valstu gaisa telpu NATO gaisa patrulēšanas misijas ietvaros. Šī būs pirmā reize, kad misija tiks īstenota no Latvijas teritorijas.

Jau vēstīts, ka "IRIS-T" pretgaisa aizsardzības sistēmas spēj novērst ienaidnieka lidaparātu un dronu radītu apdraudējumu līdz pat 40 kilometru rādiusā un līdz 20 kilometru augstumā. Viena veida sistēmas kopīgs iepirkums ļaus Latvijai un Igaunijai ietaupīt budžeta līdzekļus, kā arī atvieglos Baltijas valstu reģiona aizsardzības savstarpēju koordinēšanu.

Turpinoties sarunām ar piegādātāju, plānots, ka pēc līguma noslēgšanas iepirkums tiks realizēts turpmāko trīs gadu laikā. Līdz tam Latvijai vēl ir jāveic apjomīgs darbs, apmācot personālu, pilnveidojot infrastruktūru, kā arī vēl jāizpilda citi mājasdarbi, lai brīdī, kad šīs sistēmas tiks piegādātas, Nacionālie bruņotie spēki būtu gatavi tās pilnvērtīgi izmantot un uzturēt.

Latvijas mērķis ir veidot slāņveida pretgaisa aizsardzību, kur dažādu darbības rādiusu pretgaisa aizsardzības sistēmas ne tikai aizsargā citus objektus uz zemes, bet arī aizsargā viena otru. Katrs nākamais slānis palielina visu sistēmu noturību pret pretinieka darbību. Šādas pretgaisa aizsardzības izveide Latvijā ir viena no valdības prioritātēm.

Tāpat ziņots, ka Latvija raķešu artilērijas "Himars" un pretkuģu raķešu sistēmas varētu saņemt 2026./2027.gadā.

Siliņas vadītā Latvijas valdība saglabās skaidru proeiropeisku kursu

Eiropas Savienībai (ES) ir jāturpina sniegt plašu atbalstu Ukrainai, jāpaplašina sankcijas pret Krieviju un, reaģējot uz Baltkrievijas hibrīduzbrukumu, jāstiprina ES austrumu robeža, trešdien darba vizītē Briselē uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Ev...

Noslepkavotās Justīnes vecāki daļēji atzīst vainu un cer uz maigāku sodu
Septiņgadīgās Justīnes Reinikovas vecāki, kas šī gada jūnijā aizturēti par viņas slepkavību un līķa slēpšanu vien daļēji atzīst vainu un cer, ka viņiem nepienāksies mūža ieslodzījums, vēsta Latvijas Televīzija.
«Ir jāizskauž prakse pieprasīt darbiniekiem krievu valodas zināšanas»

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" iesniegusi grozījumus Darba likumā, lai aizstāvētu darba ņēmēju tiesības darbavietā runāt tikai valsts valodā un netikt diskriminētiem krievu valodas neprasmes dēļ.

Lai stiprinātu valsts v...



Komentāri